3 εύκολες συνταγές για τον τελικό της Eurovision

3 εύκολες συνταγές για τον τελικό της Eurovision

 

gazpF
chicken
potatoesF

Guest chef σήμερα στο Queen.gr, ο Ανδρέας Λαγός μας δίνει 3 εύκολες- και με ένα twist- συνταγές για την βραδιά του τελικού.



ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΣΟΥΠΑ GAZPACHO


Υλικά (4-6 άτομα)

Για τη σούπα

1 κόκκινη πιπεριά σε μικρούς κύβους
1 πράσινη πιπεριά σε μικρούς κύβους
3 μέτριες ντομάτες, χωρίς φλούδα και σπόρια, σε μικρούς κύβους
1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι σε μικρούς κύβους
4κ.σ ελαιόλαδο
2κ.σ ξίδι λευκό
Λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού
½ αγγούρι, χωρίς φλούδα και σπόρους, σε μικρούς κύβους
1 σκελίδα σκόρδο
1/4κ.γ πιπέρι καγιέν
Αλάτι-πιπέρι
1/4κ.γ Tabasco
1/4κ.γ κύμινο
100γρ. νερό παγωμένο

Για τη διακόσμηση
4 ραπανάκια σε λεπτές φέτες
1 αβοκάντο σε μικρούς κύβους
4-6 κορυφές βασιλικού φρέσκου
2κ.σ παρμεζάνα σε φλούδες

Εφαρμογή

Για τη σούπα
Κρατάμε στην άκρη 2κ.σ κόκκινη πιπεριά, 2κ.σ πράσινη πιπέριά, 2κ.σ ντομάτα, 1κ.σ κρεμμύδι.
Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε για 30 δευτερόλεπτα. Αδειάζουμε σε ένα μπολ προσθέτουμε τα λαχανικά που κρατήσαμε, ανακατεύουμε και κρατάμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες ή και παραπάνω αν μπορούμε.
Μοιράζουμε σε ποτήρια και διακοσμούμε με τα ραπανάκια, το αβοκάντο, τις κορυφές βασιλικού, και λίγη παρμεζάνα.

Tip
Όταν κόψουμε το αβοκάντο θα πρέπει να του ρίξουμε λίγες σταγόνες λεμόνι για να μην μαυρίσει.



ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΕΜΠΑΠ ΜΕ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ ΑΠΟ ΒΕΡΙΚΟΚΟ

Υλικά (4 άτομα)

Για τα κεμπάπ κοτόπουλο
1 κιλό μπούτι κοτόπουλο, κομμένο σε κύβους
2κ.σ ελαιόλαδο
2κ.σ δεντρολίβανο φρέσκο, ψιλοκομμένο
1κ.σ καστανή ζάχαρη
Ξύσμα και χυμό από ένα πορτοκάλι
Αλάτι-πιπέρι
½ κ.γ μπούκοβο
Ξύλινα καλαμάκι για σουβλάκι

Για τη γλυκόξινη σάλτσα βερίκοκο
200γρ. μαρμελάδα βερίκοκο
3κ.σ ξύδι λευκό
3κ.σ νερό
1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
1κ.γ δεντρολίβανο φρέσκο, ψιλοκομμένο
Αλάτι-πιπέρι

Εφαρμογή

Για τα κεμπάπ κοτόπουλο
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 C.
Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά εκτός από το κοτόπουλο και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.
Προσθέτουμε το κοτόπουλο, το ανακατεύουμε για να καλυφτεί με τη μαρινάδα και το κρατάμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
Περνάμε το κοτόπουλο από τα ξύλινα καλαμάκια και τα ψήνουμε στη σχάρα του φούρνου για 15-20 λεπτά περίπου, γυρνώντας τα ανά διαστήματα για να ψηθούν από όλες τις πλευρές και να κάνουν τις μαύρες γραμμές από τη σχάρα.

Για τη γλυκόξινη σάλτσα βερίκοκο
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα και τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να πάρουν θερμοκρασία και να ενωθούν μεταξύ τους τα υλικά.
Αφήνουμε τη σάλτσα να πέσει η θερμοκρασία και τη σερβίρουμε μαζί με τα κεμπάπ.
Συνοδεύουμε με στραγγιστό γιαούρτι.



ΨΗΤΕΣ ΝΕΑΡΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ ΜΕ TANDOORI

Υλικά (4 άτομα)

Για τις πατάτες

20-22 νεαρές πατάτες
3κ.σ γιαούρτι
Αλάτι-πιπέρι
1κ.σ χυμό λεμόνι
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 κ.σ τζίντζερ πολτοποιημένο
1/2 κ.γ κουρκουμά
1/4κ.γ κανέλα
1κ.σ tandoori ή άλλο μείγμα μπαχαρικών
1/2κ.σ σπόρους κόλιανδρου σπασμένους
4κ.σ ελαιόλαδο
1κ.γ καυτερή πάπρικα

Για τη διακόσμηση
Φύλλα κολίανδρου

Εφαρμογή

Για τις πατάτες
Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό για 5-6 λεπτά.
Σουρώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από 2κ.σ ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πολύ καλά, προσθέτουμε τις πατάτες, ανακατεύουμε προσεχτικά για να μην σπάσουν και τις αφήνουμε για 2 ώρες στο ψυγείο να μαριναριστούν.
Σε ένα μεγάλο ταψί βάζουμε τη 2κ.σ ελαιόλαδο και προσθέτουμε τις πατάτες και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φόυρνο στους 200C για 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας προσεχτικά, μέχρι να πάρουν χρώμα και να γίνουν τραγανές.
Βγάζουμε τις πατάτες σε μια πιατέλα και διακοσμούμε με φύλλα κολίανδρου.


Who is Who
Ανήσυχος chef, ο Ανδρέας Λαγός πιστεύει πως υλικά αγνά, ποιοτικά και προσιτά μπορούν να μεταμορφωθούν σε κάτι μοναδικό, δίνοντας την αληθινή διάσταση στην έννοια "gourmet". Εκτός από την παρουσία του σε γνωστά περιοδικά μαγειρικής και τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του, δημιούργησε ένα διαφορετικό "εστιατόριο" και ένα ιδιαίτερο "περιβάλλον σεμιναρίων" ονόματι NOMAD, που περιπλανιούνται και παραβρίσκονται σε διάφορα σπίτια: ο Ανδρέας και η ομάδα του, οι Co-NOMADs, προσφέρουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους στους λάτρεις της γαστρονομίας, και δεν είναι παρά μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική πρόταση στο private dining. «Με τον τρόπο αυτό ακολουθώ το πιάτο μου μέχρι το τραπέζι και επικοινωνώ με τους ανθρώπους που το απολαμβάνουν, ακούγοντας τις απόψεις και τα σχόλιά τους. Θεωρώ ότι το ωραιότερο κομπλιμέντο για έναν μάγειρα είναι να του λένε: «Το φαγητό σου μου θύμισε τα παιδικά μου χρόνια!» γράφει ο Ανδρέας στο site του, και εμείς συμφωνούμε απόλυτα!

Μέχρι να επανέλθουμε με περισσότερα για την φιλοσοφία του Ανδρέα στην κουζίνα αλλά και πολύτιμα tips & tricks, μπορείτε να μπείτε στο site του και να διαβάσετε πολλά και ενδιαφέροντα κάνοντας κλικ εδώ www.andreaslagos.com.