Νηστεία τέλος: Λαχταριστά μπέργκερ με μανιτάρια portobello και καραμελωμένα κρεμμύδια

Νηστεία τέλος: Λαχταριστά μπέργκερ με μανιτάρια portobello και καραμελωμένα κρεμμύδια

Ήρθε η ώρα να χορτάσουμε για τα καλά.

Αν θέλετε κάτι διαφορετικό στα τραπέζια που θα ακολουθήσουν αυτό της Ανάστασης, που θα δώσει ποικιλία στο κλασικό «κρεατίσιο» μενού και θα ενθουσιάσει φίλους και συγγενείς, αυτά τα μπέργκερ είναι η απάντηση στις προσευχές σας (no pun intended).

Υλικά (για 6 μπέργκερ)
1 κούπα μπαλσάμικο
2κ.σ. ελαιόλαδο
1κ.γ. αποξηραμένος βασιλικός
1/4κ.γ. αλάτι κοσέρ
1/4κ.γ. φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
6 μανιτάρια portobello, χωρίς κοτσάνια
1κ.σ. ελαιόλαδο
1μιση κούπα ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1/4 κούπας μαγιονέζα με χαμηλά λιπαρά
1κ.γ. ψημμένο σκόρδο, λιωμένο
6 ψωμάκια για μπέργκερ
6 φύλλα μαρουλιού
6 μεγάλες ροδέλες ντομάτας

Εκτέλεση
1. Αναμείξτε τα πρώτα 6 υλικά σε μια μεγάλη πλαστική σακούλα μαγειρικής, που κλείνει με zip από πάνω. Ρίξτε μέσα τα μανιτάρια, κλείστε τη σακούλα και αφήστε τα να μαριναριστούν για 24 ώρες στο ψυγείο.
2. Προθερμάνετε το φούρνο στο γκριλ στους 180C.
3. Βγάλτε τα μανιτάρια από τη σακούλα και πετάξτε τη μαρινάρα. Βάλτε τα στο γκριλ, το οποίο θα έχετε πριν αλείψει με λίγο λάδι, και ψήστε τα για 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
4. Ζεστάνετε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σε ένα τηγάνι, ρίξτε το κρεμμύδι, καλύψτε το τηγάνι και μαγειρέψτε το για 10 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα, ανακατεύοντας συχνά.
5. Αναμείξτε τη μαγιονέζα με το ψημμένο σκόρδο σε ένα μικρό μπολ. Απλώστε 1/2κ.γ. από το μείγμα στα πάνω ψωμάκια για μπέργκερ. Στα κάτω ψωμάκια, βάλτε από 1 φύλλο μαρουλιού, 1 ροδέλα ντομάτας, 1 μανιτάρι και 1κ.σ. καραμελωμένα κρεμμύδια, καπακώστε το με το πάνω ψωμάκι και σερβίρετε.