Οι 4 καλύτερες συνταγές για τα πιο μοσχομυριστά κουλουράκια που φτιάξατε ποτέ!

Το βούτυρο Flora μας προτείνει τέσσερις λαχταριστές συνταγές για το πιο μυρωδάτο, τραγανό και νόστιμο Πάσχα!

1. Κουλουράκια με αμύγδαλα & εσπεριδοειδή

Για 70 – 80 κομμάτια περίπου
Χρόνος προετοιμασίας: 50΄
Χρόνος ψησίματος: 15- 20΄

700 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γραμ. αμύγαλόψιχα (σε σκόνη)
3 κουταλάκια του γλυκού baking powder
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
200 γραμ. Flora με βούτυρο στο αλουμινόχαρτο
½ φλιτζάνι τσαγιού ΑΛΤΙΣ απαλό
4 αυγά
½ φλιτζάνι τσαγιού γάλα
άρωμα πικραμύγδαλου
ξύσμα 1 λεμονιού
ξύσμα και χυμό 1 πορτοκαλιού
½ φλιτζάνι τσαγιού φιλέ αμυγδάλου
1-2 κρόκοι αυγών χτυπημένοι με λίγο γάλα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο σους 180 βαθμούς και στρώνουμε μια λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το Flora (σε θερμοκρασία δωματίου), το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε για λίγο όλα μαζί, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη και να αφρατέψει το μίγμα. Προσθέτουμε ένα - ένα τα αυγά, το άρωμα πικραμύγδαλου και τα ξύσματα. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και την ρίχνουμε στο μίγμα. Χτυπάμε για λίγο μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και στη συνέχεια βάζουμε το γάντζο στο μίξερ και ρίχνουμε λίγο - λίγο το αλεύρι και το γάλα. Ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή αλλά εύπλαστη. (Εάν χρειαστεί, μπορεί να προσθέσουμε λίγο ακόμη αλεύρι).
Παίρνουμε μικρές ποσότητες από τη ζύμη και πλάθουμε κουλουράκια στο σχήμα που μας αρέσει. Βάζουμε τα κουλουράκια στη λαμαρίνα και τα αλείφουμε με τον κρόκο. Από πάνω γαρνίρουμε με το φιλέ αμυγδάλου. Ψήνουμε τα κουλουράκια για 15 – 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

2. Κουλουράκια σοκολάτας

Για 60 κομμάτια περίπου
Χρόνος προετοιμασίας: 50᾽
Χρόνος ψησίματος: 10-15

4 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γραμ. Flora με βούτυρο στο αλουμινόχαρτο
1 ½ φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1/3 φλιτζανιού γάλα χλιαρό
4 αυγά
3 κουταλάκια του γλυκού μπεικιν πάουντερ
1 κουταλάκι άρωμα βανίλιας
3 κουταλιές σούπας κακάο (κοσκινισμένο)
150 γραμ. κουβερτούρα λιωμένη
ξύσμα 1 λεμονιού
1 κρόκος αυγού χτυπημένος με λίγο γάλα

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το κακάο και το μπέικιν πάουντερ.
Ρίχνουμε στο κάδο του μίξερ το flora με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε πολύ καλά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ασπρίσει το μίγμα.
Προσθέτουμε τα αυγά, το ξύσμα και το άρωμα βανίλιας.
Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο - λίγο το αλεύρι και το γάλα και ζυμώνουμε με τον γάντζο, ώσπου να γίνει μια μαλακιά ζύμη.
Αφήνουμε την ζύμη στο ψυγείο για 1 ώρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο σους 180 βαθμούς και στρώνουμε μια λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης και φτιάχνουμε κουλουράκια σε διάφορα σχήματα.
Αραδιάζουμε τα κουλουράκια στη λαμαρίνα και τα ψήνουμε στους 220 βαθμούς για 10 λεπτά περίπου

3. Κουλουράκια δίχρωμα (βανίλια, κακάο)

Για 50 κομμάτια περίπου
Χρόνος προετοιμασίας: 50'
Χρόνος ψησίματος: 10-15

3 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
200 γραμ. Flora soft με βούτυρο
1 αυγό
1 βανίλια
50 γραμ. Κακάο

Προθερμαίνουμε τον φούρνο σους 180 βαθμούς και στρώνουμε μια λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το Flora (σε θερμοκρασία δωματίου) και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε για λίγο να λιώσει καλά η ζάχαρη και να αφρατέψει το μίγμα. Προσθέτουμε το αυγό και τη βανίλια και βάζουμε το γάντζο στο μίξερ. Προσθέτουμε λίγο - λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια μαλακή αλλά εύπλαστη ζύμη. (Κρατάμε λίγο αλεύρι στην άκρη). Χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο μέρη. Στο ένα μέρος ρίχνουμε το κακάο και στο άλλο το αλεύρι που κρατήσαμε. Ζυμωνουμε καλά και πλάθουμε τις ζύμες σε λωρίδες ή κορδόνια. Πλάθουμε πλεξούδες ή ότι άλλο σχήμα θέλουμε μπερδεύοντας τα δυο χρώματα ζύμης μεταξύ τους. Τοποθετούμε τα κουλουράκια μας στη λαμαρίνα και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου.

4. Κουλουράκια με μαστίχα Χίου

Για 100 κομμάτια περίπου
Χρόνος προετοιμασίας: 50΄
Χρόνος ψησίματος: 20΄

1 ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κιλό ζάχαρη
¾ φλιτζανιού γάλα χλιαρό
5 αβγά
130 γραμ. flora soft με βούτυρο (μαλακωμένο)
1 φλιτζανάκι του καφέ λικέρ μαστίχα
½ κουταλάκι του γλυκού μαστίχα (σκόνη)
3 κουταλάκια του γλυκού κοφτά αμμωνία
2 ασπράδια αυγών για να τα αλείψετε

Προθερμαίνουμε τον φούρνο σους 180 βαθμούς και στρώνουμε μια – δυο λαμαρίνες με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος Διαλύουμε την αμμωνία στο χλιαρό γάλα.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα και το ανακατεύουμε με τη μαστίχα.
Χτυπάμε στο μίξερ το flora με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει το μείγμα.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, το γάλα και το λικέρ. Βάζουμε το γάντζο στο μίξερ και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη. Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και πλάθουμε κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε. Τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα και τα αλείφουμε με το χτυπημένο ασπράδι.
Τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 20΄ περίπου,

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ

Tips

• Οταν βάζουμε τα κουλουράκια στη λαμαρίνα ή στο ταψί, αφήνουμε πάντα κάποιο κενό μεταξύ τους γιατί κατά το ψήσιμο θα φουσκώσουν και δεν θέλουμε να κολλήσουν μεταξύ τους.• Διατηρούμε τα κουλουράκια μας σε μεταλλικό κουτί μπισκότων καλά κλεισμένο σε μέρος δροσερό.• Αν θέλουμε τα κουλουράκια μας πιο τραγανά τα πλάθουμε πιο λεπτά και τα αφήνουμε να ψηθούν περισσότερη ώρα.
• Διατηρούμε τα κουλουράκια μας σε μεταλλικό κουτί μπισκότων καλά κλεισμένο σε μέρος δροσερό.
• Αν θέλουμε τα κουλουράκια μας πιο τραγανά τα πλάθουμε πιο λεπτά και τα αφήνουμε να ψηθούν περισσότερη ώρα.

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ