Βασιλόπιτα: Άλλος ένας λόγος να χαίρεσαι που η χρονιά αλλάζει!

Βασιλόπιτα: Άλλος ένας λόγος να χαίρεσαι που η χρονιά αλλάζει!

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι πάλι εδώ μαζί με όλα εκείνα τα υπέροχα, οικογενειακά έθιμά τους. Από τον στολισμό του δέντρου και την αγορά δώρων για τους αγαπημένους μας μέχρι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, αυτή η περίοδος του χρόνου μάς χαρίζει συνέχεια μικρές ή μεγαλύτερες στιγμές ευτυχίας – και αποκορύφωμα αυτής της περιόδου είναι η αλλαγή του χρόνου και το κόψιμο της παραδοσιακής βασιλόπιτας!

Έχοντας συνδεθεί στο μυαλό όλων μας με τη νέα αρχή, την ελπίδα για έναν υπέροχο χρόνο και φυσικά τις στιγμές με την οικογένειά μας γύρω από το γιορτινό τραπέζι, η βασιλόπιτα δεν είναι απλά ένα εορταστικό έδεσμα, αλλά ένα σύμβολο αγάπης: Οι περισσότερες οικογένειες συνηθίζουν να κόβουν ένα κομμάτι ακόμα και για όσους βρίσκονται μακριά τη συγκεκριμένη στιγμή, ενώ το φλουρί, που κερδίζει ο τυχερός της βραδιάς, συμβολίζει την καλοτυχία και την ευτυχία για τη νέα χρονιά.

Η ιστορία της βασιλόπιτας:

Μία από τις επικρατέστερες θεωρίες για την ιστορία του εθίμου της βασιλόπιτας θέλει τον Μέγα Βασίλειο να έχει επινοήσει το τέχνασμα: Έφτιαχνε πίτες, τις οποίες μοίραζε στους φτωχούς, αφού πρώτα είχε βάλει μέσα μια λίρα. Η παράδοση πήρε, με τα χρόνια, τη μορφή πρωτοχρονιάτικου εθίμου και η πίτα πήρε, προς τιμήν του, το όνομά του.

Η δεύτερη θεωρία θέλει τον Μέγα Βασίλειο, επίσκοπο της Καισαρείας της Καππαδοκίας, να ζητά από τους πλούσιους της πόλης να μαζέψουν τιμαλφή ως λύτρα για τον Έπαρχο της Καππαδοκίας, ο οποίος έφτασε στην πόλη με πρόθεση να την καταλάβει και να τη λεηλατήσει. Όταν τελικά ο Έπαρχος -από θαύμα- άλλαξε γνώμη και αποφάσισε να αποχωρήσει, ο Μέγας Βασίλειος, μην γνωρίζοντας σε ποιον ανήκει κάθε αντικείμενο ώστε να το επιστρέψει, παρασκεύασε μικρούς άρτους και μέσα τοποθέτησε ανά ένα τα νομίσματα και τιμαλφή και τα διένειμε στους κατοίκους την επομένη του εκκλησιασμού.

Διαλέξτε τη δική σας βασιλόπιτα!

Φέτος, εμπιστευθείτε για τη δική σας βασιλόπιτα τα ζαχαροπλαστεία με τη μεγαλύτερη -και πιο γλυκιά- παράδοση: Τα ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδης, που για 4η γενιά μάς ταξιδεύουν στις γευστικές διαδρομές της Μικρά Ασίας , έχουν σίγουρα την καλύτερη βασιλόπιτα της πόλης. Με επικάλυψη λευκής σοκολάτας, σοκολάτας υγείας ή άχνη ζάχαρη, είναι σίγουρο πως θα ενθουσιάσουν όλη την οικογένεια.

Επισκεφθείτε τα ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδης και το νέο κατάστημα στα Νότια Προάστια, στη Λεωφόρο Ποσειδώνος 67, όπου τα ανοιχτά παρασκευαστήρια και οι έμπειροι ζαχαροπλάστες, θα σας χαρίσουν μια απολαυστική εμπειρία γεύσεων με ιστορία από το 1920 και θα σας ευχηθούν «Γλυκές Γιορτές!» υπό τους ήχους Χριστουγεννιάτικων μελωδιών που θα ικανοποιήσουν και τις πέντε αισθήσεις σας.