Μύδια α λα Προβενσάλ

Μια παραδοσιακή γαλλική συνταγή, ταιριαστή γευστικά για όλους τους λαούς της Μεσογείου

Υλικά

500 γρ. μύδια ψίχα 
1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
1 ½ κούπας ντομάτα ώριμη, ψιλοκομμένη
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 κόκκινη γλυκιά πιπεριά, κομμένη σε λεπτές λωρίδες
1 φύλλο δάφνης
1 κλωναράκι θυμάρι
¼ κούπας ελαιόλαδο
½ κούπας λευκό ξηρό κρασί
3-4 κσ ψιλοκομμένο βασιλικό 
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Αρχίζετε πλένοντας τα καθαρισμένα μύδια, τα οποία και στεγνώνετε σε χαρτί κουζίνας.
Σε μια πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2΄ και προσθέτετε την πιπεριά, τις ντομάτες, το θυμάρι και τη δάφνη.
Τα αφήνετε να σιγοβράσουν για περίπου 10' και στη συνέχεια προσθέτετε το κρασί, αλάτι, πιπέρι και τέλος τα μύδια. Τα ανακατεύετε λίγο, σκεπάζετε την κατσαρόλα και τα σιγοβράζετε για 3΄-5΄. Δώστε μεγάλη προσοχή στο να μην παραβράσουν γιατί θα σκληρύνουν.

Προσθέτετε το βασιλικό λίγο πριν σερβίρετε το φαγητό και τον ανακατεύετε ελαφρά για να ζεσταθεί λίγο και να μαραθεί.

Tip*

Σερβίρετε το φαγητό με τραγανό χωριάτικο ψωμί και πράσινη σαλάτα εποχής. Οι Βέλγοι, στων οποίων τη χώρα τα μύδια είναι κορυφαία σπεσιαλιτέ, τα τρώνε με φρεσκοτηγανισμένες πατάτες.

Επίσης, εδώ σας δίνουμε για δική σας ευκολία, τη συνταγή με τα μύδια καθαρισμένα. Αν έχετε υπομονή, παραδοσιακά η συνταγή γίνεται με τα μύδια ολόκληρα. Αν τα μαγειρέψετε έτσι, θα χρειαστείτε να τα βράσετε 3-5 λεπτά σε ζωμό (κοτόπουλου ή γαρίδας) και να προσέξετε έτσι ώστε να φάτε ΜΟΝΟ όσα μύδια ανοίξουν εντελώς. 

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ