Λαχταριστή φάβα με χταπόδι και κάπαρη απ' τον Γιάννη Αποστολάκη

Νόστιμη και εύκολη συνταγή για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Ο Γιάννης Αποστολάκης* σήμερα Μεγάλη Παρασκευή, μας ετοιμάζει ένα αγαπημένο πιάτο που χρειάζεται μόνο μια ώρα προετοιμασίας και κοστίζει 12 ευρώ για 4 μερίδες.

Φάβα με χταπόδι και τηγανιτή κάπαρη

Υλικά για 4 πιάτα
• 500γρ φάβα
• 1 κρεμμύδι
• 4 πλοκάμια χταπόδι
• 3 κ.σ. κάπαρη
• Ελαιόλαδο
• Αλάτι
• 2 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο μαύρο
• 1 κ.σ. μέλι
• 6 κ. σ. ελαιόλαδο
• 1κ.γλ. μουστάρδα
• Αλάτι

Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρολάκι ρίξτε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι με τη φάβα, ελαφρά για 5 λεπτά
Προσθέστε 1 λίτρο νερό, σκεπάστε με ένα καπάκι και αφήστε να βράσει σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Προσθέστε νερό αν χρειαστεί. Βάλτε ένα τηγάνι σε πολύ δυνατή φωτιά και σοτάρετε το χταπόδι μέχρι να πάρει κόκκινο χρώμα. Βάλτε σε ένα πυρέξ, σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και ψήστε για 30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάλτε την κάπαρη σε ένα μπολ με νερό να ξαρμυρίσει και σουρώστε καλά, αν χρειαστεί απλώστε σε απορροφητικό χαρτί. Τηγανίστε με ελάχιστο λάδι σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει χρώμα .

Για τη σάλτα
Σε ένα βάζο ρίξτε τα υλικά για τη σάλτσα και ανακατέψτε καλά . Όταν η φάβα είναι μαγειρεμένη ρίξτε 5 κ.σ. ελαιόλαδο και αλάτι , αν θέλετε να έχει μορφή κρέμας περάστε από το μπλέντερ διαφορετικά κρατήστε ως έχε . Σε ένα μεγάλο πιάτο σερβίρετε τη φάβα, τοποθετήστε το χταπόδι από πάνω κομμένο σε φέτες , απλώστε τη κάπαρη και περιχύστε με λίγη από τη σάλτσα. Καλή σας επιτυχία.

* Ο Γιάννης Αποστολάκης είναι chef και ιδιόκτητης του ιταλικού εστιατορίου Fatto στον Άλιμο (Διεύθυνση: Θουκυδίδου 76, Άλιμος. Τηλέφωνο κρατήσεων: 6987 497 497 )

COMMENTS

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ