Ταρτάρ τόνου σε φύλλο nori

Ταρτάρ τόνου σε φύλλο nori

Ο Θοδωρής Γρηγοριάδης, chef του Pantheon 1900 Cucina Vinoteca, μας βάζει ιδέες για σπιτικό sushi.

Κομμάτια τόνου τυλίγονται σε φύλλα από φύκια, σύμφωνα με τις οδηγίες ενός έμπειρου chef, σε αυτήν τη συνταγή για σπιτικό maki sushi.

Υλικά για 2 maki rolls με ταρτάρ τόνου

Φύλλα nori

Για τη μαρίναδα του τόνου
3 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
2 κουταλιές της σούπας σησαμέλαιο
1/2 πιπεριά τσίλι (φρέσκια ή αποξηραμένη)
Χυμός από 1 μοσχολέμονο (lime)

Για τον πουρέ αβοκάντο
1 αβοκάντο
Χυμός από 1 μοσχολέμονο (lime)
3 γραμμάρια wasabi
Αλάτι

Υλικά για την γέμιση
Μαρινάδα
100 γραμμάρια φιλέτο τόνου
60 γραμμάρια αγγούρι
Φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

Εκτέλεση
1. Κόψτε τον τόνο σε μικρά κυβάκια και βάλτε τον σε μια μπασίνα μαζί με το αγγούρι, κομμένο και αυτό σε μικρούς κύβους και το κρεμμυδάκι. Προσθέστε τη μαρινάδα και αφήστε τα υλικά σας 10 λεπτά να μαριναριστούν.
2. Για τον πουρέ βάλτε το αβοκάντο κομμένο σε κύβους στο μπλέντερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά για τον πουρέ και χτυπήστε τα μέχρι να έχετε ένα απαλό ομοιογενές μείγμα.
3. Πάρτε ένα φύλλο nori και τοποθετήστε το στο ξύλο κοπής με την τραχιά επιφάνεια προς τα επάνω μέρος. Προσθέστε κουταλιές από το μείγμα τη γέμισης και τυλίξτε κλείνοντας το roll σας κυλινδρικά σφίγγοντας, προσεκτικά για να μην σκιστεί. Επαναλάβετε και με άλλο φύλλο.
4. Αφήστε τα maki rolls σας για 5 λεπτά να μαλακώσουν και κόψτε τα με ένα κοφτερό μαχαίρι σε ρολάκια 4 εκατοστών.
5. Για να σερβίρετε βάλτε κουταλιές από τον πουρέ του αβοκάντο στο πιάτο με ένα μικρό κουταλάκι, πατήστε τον ελαφρά και τοποθετήστε επάνω το maki roll. Κόψτε ένα lime σε κυδωνάκια (wedges) 2 εκατοστών και τοποθετήστε τα δίπλα από το maki. Κόψτε ένα ραπανάκι σε λεπτές ροδέλες και βάλτε τες πάνω από κάθε maki.