Μπακαλιάρος με τραγανή κρούστα με μυρωδικά και λαχταριστό πουρέ από κουνουπίδι

Μπακαλιάρος με τραγανή κρούστα με μυρωδικά και λαχταριστό πουρέ από κουνουπίδι

Αυτή την 25η Μαρτίου ας δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό!

Ο μπακαλιάρος-σκορδαλιά είναι ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά ελληνικά πιάτα, πόσο μάλλον τη σημερινή μέρα του χρόνου. Ακριβώς όμως επειδή έχει γίνει τόσο κλασικός και αναμενόμενος ως πιάτο, μήπως να δοκιμάσουμε και κάτι άλλο, έτσι για αλλαγή; Η ακόλουθη συνταγή είναι γεμάτη μοσχομυριστά μυρωδικά, μια υπέροχη τραγανή κρούστα και έναν πεντανόστιμο πουρέ από κουνουπίδι (ναι από κουνουπίδι, θα πάθετε πλάκα με τη νοστιμιά του) που θα καταφέρει να σας κάνει να ξεχάσετε για λίγο την παραδοσιακή συνταγή του μπακαλιάρου.

Υλικά
4 1/2 κούπες μπουκέτα κουνουπιδιού και baby πατάτες, μαζί, καθαρισμένα και κομμένα
1/2 κ.γ. αλάτι
50γρ. μαλακό τυρί με σκόρδο και μυρωδικά
4 φρέσκα φιλέτα μπακαλιάρου
1 αβγό
2/3 κούπες τρίμματα φρυγανιάς ή τριμμένα κρουτόν
2κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο
1/2 κ.γ. αλάτι
1/2κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1κ.σ. ελαιόλαδο
φέτες λεμονιού

Εκτέλεση
1. Βάλτε τα λαχανικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα, αλατίστε τα και καλύψτε τα με νερό. Καλύψτε με το καπάκι και αφήστε τα να πάρουν μια βράση. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τα να βράσουν για άλλα 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίξτε τα, κρατώντας λίγο από το νερό και έπειτα λιώστε τις πατάτες μέχρι να γίνουν πουρές, προσθέτοντας όσο από το νερό χρειάζεται. Προσθέστε το τυρί, αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε καλά. Καλύψτε με το καπάκι και αφήστε το στην άκρη.
2. Προθερμάνετε το φούρνο στους 190C. Στεγνώστε το ψάρι με χαρτοπετσέτες και κόψτε το σε 8 ίσα κομμάτια. Χτυπήστε το αβγό σε ένα βαθύ πιάτο και σε ένα άλλο αναμείξτε τα τρίμματα ψωμιού με τον άνηθο και 1/2κ.γ. αλάτι και πιπέρι. Βουτήξτε τα φιλέτα μπακαλιάρου μέσα στο αβγό και μετά στο μείγμα με το ψωμί.
3. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεστάνετε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Βάλτε μέσα τα 2 φιλέτα και τηγανίστε τα για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι το ψάρι να πάρει χρώμα και να κόβεται εύκολα με πιρούνι. Βάλτε το σε ένα πιάτο με χαρτοπετσέτες και βάλτε το στο φούρνο να μείνει ζεστό, όσο τηγανίζετε τα υπόλοιπα 2 φιλέτα. Σερβίρετε με τον πουρέ του κουνουπιδιού και φέτες λεμονιού. Αν θέλετε μπορείτε να το πασπαλίσετε με επιπλέον φρέσκα μυρωδικά.