Συνταγή : Σπαγκέτι με σαρδέλες

Συνταγή : Σπαγκέτι με σαρδέλες


Μια νόστιμη συνταγή από την Σικελία που μοσχοβολάει Μεσόγειο.


Υλικά

2,3 κιλά καθαρισμένες φρέσκιες σαρδέλες (περίπου 50)
Αλεύρι από σιμιγδάλι
1 κούπα ελαιόλαδο
2 μέτριoι βολβοί μάραθου, ψιλοκομμένοι
2 μέτρια κίτρινα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
3 κς πάστα ντομάτας
6 φιλέτα αντσούγιας συντηρημένα σε λάδι (κονσέρβα ίσως), στραγγισμένα και ψιλοκομμένα
1 κούπα χυμό ντομάτας
3 κς αποξηραμένη σταφίδα
3 κς κουκουναρόσποροι
1 κγ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
¼ κγ. σαφράν
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι (αναλόγως γούστου)

Εκτέλεση

Ζεστάνετε ¼ κούπας ελαιόλαδο σε τηγάνι σε μέτρια/δυνατή φωτιά. Ρίξτε 6 φιλέτα σαρδέλας στο αλεύρι μέχρι να καλυφθούν και τινάξτε να φύγει το επιπλέον, και τηγανίστε τις μέχρι να χρυσίσουν, για περίπου 4 λεπτά. Αφήστε τις σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν, χοντροκόψτε και αφήστε τις στην άκρη.

Ζεστάνετε το υπόλοιπο λάδι σε μεγαλύτερο τηγάνι σε μέτρια/δυνατή φωτιά. Βάλτε τον μάραθο και τα κρεμμύδια, μαγειρέψτε ανακατεύοντας κάθε τόσο, μέχρι να καραμελώσουν, για περίπου 20 λεπτά.
Χοντροκόψτε και προσθέστε τις υπόλοιπες σαρδέλες, την πάστα ντομάτας και τις αντσούγιες, και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να ομογενοποιηθούν και να δέσει η σάλτσα, για περίπου 5 λεπτά.

Προσθέστε τον χυμό ντομάτας, τις σταφίδες, τα κουκουνάρια, το μοσχοκάρυδο, το σαφράν και αλατοπίπερο. Μειώστε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας που και που, μέχρι να δέσει η σάλτσα, για περίπου 20 λεπτά.

Αφού μαγειρέψετε σπαγκέτι σε μπόλικο αλατισμένο νερό – al dente πάντα – τα στραγγίζετε και τα ρίχνετε στο τηγάνι. Ανακατεύετε καλά, προσθέτετε τα κομμάτια σαρδέλας που είχατε τηγανίσει αρχικά και σερβίρετε αμέσως.