Εναλλακτικό παστίτσιο με άγρια μανιτάρια και μοτσαρέλα

Εναλλακτικό παστίτσιο με άγρια μανιτάρια και μοτσαρέλα

Μια διαφορετική ματιά πάνω στο κλασικό παστίτσιο που σίγουρα θα ξετρελάνει τους λάτρεις των μανιταριών και των ιδιαίτερων γεύσεων.

Υλικά
4κ.γ. ελαιόλαδο
1 κούπα ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
2 πακέτα άγρια μανιτάρια, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
1κ.σ. φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη
1/2κ.γ. αλάτι
1/4κ.γ. μαύρο πιπέρι
1/8κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 κονσέρβα σάλτσα ντομάτας
2 μεγάλα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
3κ.σ. ψιλοκομμένος, φρέσκος μαϊντανός
1κ.γ. ανάλατο βούτυρο
1 1/2κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κούπες γάλα 1%
1 1/2 κούπες τυρί μοτσαρέλα, τριμμένο
4 κούπες ζυμαρικά fusilli (βίδες), βρασμένα σύμφωνα με τις οδηγίες το πακέτου
λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 175C.
2. Ζεστάνετε 1κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα βαθύ, πυρίμαχο σκεύος, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και κουνήστε το να απλωθεί παντού. Προσθέστε το σκόρδο και το κρεμμύδι και σοτάρετέ τα για 3 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε τα μανιτάρια. Αφήστε τα να μαγειρευτούν για 8 λεπτά ή μέχρι να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά.
3. Ρίξτε μέσα τη ρίγανη, το 1/4κ.γ. αλάτι, μαύρο πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και τη σάλτσα ντομάτας. Μαγειρέψετε τα για 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεις. Βγάλτε το σκεύος από τη φωτιά και αφήστε το στην άκρη.
4. Απλώστε 2 κούπες από τα ζυμαρικά σε ένα πιρέξ, το οποίο θα έχετε πριν λαδώσει καλά, και απλώστε από πάνω τους το μείγμα με τα μανιτάρια. Καλύψτε, τέλος, με τα υπόλοιπα ζυμαρικά και σκεπάστε το σκεύος με αλουμινόχαρτο, το οποίο θα έχετε λαδώσει από την κάτω πλευρά. Ψήστε το παστίτσιο στους 175C για 30 λεπτά. Βγάλτε το αλουμινόχαρτο και πασπαλίστε με την υπόλοιπη μισή κούπα μοτσαρέλας. Αφήστε το να ψηθεί για άλλα 5 λεπτά ή μέχρι να λιώσει το τυρί, αφήστε το να «σταθεί» για 15 λεπτά και σερβίρετε.