Θέλω να κάνω παιδί: Τι πρέπει να προσέξω πριν μείνω έγκυος;

Ερμιόνη Σαρρή
Θέλω να κάνω παιδί: Τι πρέπει να προσέξω πριν μείνω έγκυος;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!

Και ναι ήρθε η μεγάλη ώρα. Αποφάσισες με τον καλό σου, πως πρέπει να αποκτήσετε ένα παιδάκι. Και πολύ καλά θα κάνετε. Τα παιδιά είναι μεγάλη ευτυχία σε μία οικογένεια και η περίοδος της εγκυμοσύνης μία επίσης ιδιαίτερη στιγμή για τη ζωή μίας γυναίκας.


Πρώτα απ΄ όλα δε χρειάζεται ούτε να αγχώνεσαι ούτε και να βιάζεσαι! Το άγχος αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ανασταλτικούς παράγοντες της εγκυμοσύνης. Δες τη διαδικασία λίγο πιο χαλαρά και αργά η γρήγορα ο καρπός του έρωτάς σας θα έρθει στη ζωή.

Πρώτο σου βήμα είναι να επισκεφτείς το γυναικολόγο σου και να κάνεις κάποιες απαραίτητες εξετάσεις, γνωστές και ως προγεννητικός έλεγχος:

- Γενική αίματος. Η γενική αίματος πιθανά να αποκαλύψει κάποια αναιμία της γυναίκας ή άλλη πάθηση του αίματος που μπορεί να αντιμετωπιστεί πριν τη σύλληψη.

- Εξέταση αίματος του Σακχάρου.

- Ηλεκτροφόρηση της Αιμοσφαιρίνης

- Τest Δρεπανώσεως

- Εξέταση για Σύφιλη

- Εξέταση για Ηπατίτιδα Β και C

- Εξέταση για HIV

- Καλλιέργεια κολπικών υγρών, για την διαπίστωση μυκήτων, τριχομονάδων, μυκοπλάσματος, ουρεοπλάσματος, χλαμυδίων κ.α

- Έλεγχος του θυρεοειδούς αδένος.

- Τest Παπανικολάου

- Εξέταση για ομάδα αίματος και Rhesus. Σε Rh αρνητικές γυναίκες χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.


Καλό θα ήταν επίσης να συζητήσεις με το γιατρό σου το βάρος σου. Το υπερβολικά χαμηλό ή υψηλό βάρος αποτελούν παράγοντες κινδύνους, κυρίως για εμφάνιση υπέρτασης κύησης. Μην ξεχάσει ακόμη να του αναφέρεις αν παρουσιάζεις κάποια προβλήματα άσθματος ή θυροειδούς.

Στην επίσκεψή σου αυτή, ήρθε η ώρα να του εμπιστευτείς και τις κακές σου συνήθειες. Ενδεχομένως να πρέπει να της εγκαταλείψεις και σίγουρα θα χρειαστείς μία βοήθεια για να τα καταφέρεις. Για 9 μήνες, θα είσαι αυτή που θα παρέχει στο μωρό ό,τι χρειάζεται για να αναπτυχθεί. Αντίστροφα, ό,τι είναι βλαβερό για εσένα είναι ακόμη πιο βλαβερό για εκείνο. Σαν πραγματικό σφουγγάρι, ο πλακούντας μεταφέρει αμέσως στο μωρό σου ό,τι καταναλώνεις.

Όπως καταλαβαίνεις πρέπει:

-Να αποφεύγεις το αλκοόλ.

- Ιδανικό θα ήταν να κόψεις το κάπνισμα από την ώρα που θα αποφασίσεις ότι θέλεις να αποκτήσεις μωρό. Ο γιατρός σου σίγουρα θα έχει να σου προτείνει κάποια επιθέματα νικοτίνης ή κάποιο άλλο υποκατάστατο

- Φρόντισε τη διατροφή σου: Μία ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με φυσική άσκηση θα σε ωφελήσουν αρκετά.

Με ένα τόσο φιλόξενο καταφύγιο, μόνο ένα υγιές και ευτυχισμένο μωράκι μπορείς να αποκτήσεις! Με το καλό!

Διαβάστε ακόμα:

6 tips που θα κάνουν την οικογένειά σας ακόμη πιο δυνατή και ευτυχισμένη!