3 tips για να χάσεις βάρος μετά την εγκυμοσύνη

Νάνσυ Μητσοστέργιου
3 tips για να χάσεις βάρος μετά την εγκυμοσύνη

Αν δυσκολεύεσαι ακολούθησε αυτά τα tips

Για πολλές γυναίκες, η επίτευξη ενός υγιούς βάρους μετά την εγκυμοσύνη μπορεί να είναι ένας αγώνας. Μπορεί να είναι αγχωτική η φροντίδα ενός νεογέννητου, η προσαρμογή σε μια νέα ρουτίνα και η ανάρρωση από τον τοκετό. Ωστόσο, είναι σημαντικό να επιστρέψεις σε ένα υγιές βάρος μετά τον τοκετό, ειδικά εάν σκοπεύεις να μείνεις ξανά έγκυος στο μέλλον. Το Ινστιτούτο Ιατρικής αναφέρει πως από 11,5 έως 16 κιλά είναι ένα ικανοποιητικό βάρος που μπορείς να πάρεις στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αυτή η αύξηση βάρους αποτελείται από το μωρό, τον πλακούντα, το αμνιακό υγρό, τον ιστό του μαστού, περισσότερο αίμα, διόγκωση της μήτρας και επιπλέον αποθέματα λίπους. Το επιπλέον λίπος δρα ως ενεργειακό απόθεμα για τη γέννηση και το θηλασμό. Ωστόσο, η υπερβολική αύξηση βάρους μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό λίπος. Αυτό είναι που ονομάζουμε συχνά ως «τα κιλά της εγκυμοσύνης». Και είναι κάτι που συμβαίνει σε όλες τις γυναίκες.

Οι συνέπειες της διατήρησης αυτού του υπερβολικού βάρους περιλαμβάνουν:

Αυξημένος κίνδυνος του να γίνεις υπέρβαρη
Αυξημένος κίνδυνος διαβήτη και καρδιακών παθήσεων
Μεγαλύτερος κίνδυνος επιπλοκών σε μεταγενέστερες εγκυμοσύνες
Υψηλότεροι κίνδυνοι για την υγεία για γυναίκες με διαβήτη κύησης

Παρακάτω θα δεις 3 tips που θα σε βοηθήσουν να χάσεις αυτά τα περιττά κιλά.

#1. Πες ναι στον θηλασμό

Ο θηλασμός έχει πολλά οφέλη τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό, όπως:

-Προάγει τη διατροφή: Το μητρικό γάλα περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ένα μωρό για να μεγαλώσει και να ευδοκιμήσει τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του.
- Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού: Το μητρικό γάλα περιέχει επίσης σημαντικά αντισώματα που βοηθούν το μωρό σου να καταπολεμά τους ιούς και τα βακτήρια.
- Μειώνει το μέγεθος της μήτρας: Ο θηλασμός βοηθά τη μήτρα να συστέλλεται και να επιστρέφει στο φυσιολογικό της μέγεθος γρηγορότερα μετά τη γέννηση.
- Μειώνει τον κίνδυνο ασθένειας στα βρέφη: Τα βρέφη που θηλάζουν έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για πνευμονικές καταστάσεις, δερματικές παθήσεις, παχυσαρκία, διαβήτη, λευχαιμία και σύνδρομο ξαφνικού βρεφικού θανάτου (SIDS), μεταξύ άλλων ασθενειών.
-Μειώνει τον κίνδυνο ασθένειας της μητέρας: Οι γυναίκες που θηλάζουν έχουν χαμηλότερους κινδύνους διαβήτη τύπου 2, καρκίνο του μαστού, καρκίνο των ωοθηκών και μεταγεννητική κατάθλιψη. Επιπλέον, ο θηλασμός έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζει την απώλεια βάρους της μητέρας.

#2. Φάε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες

Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην απώλεια βάρους. Για παράδειγμα, μια μελέτη 1.114 ενηλίκων διαπίστωσε ότι κάθε 10 γραμμάρια διαλυτών ινών που έτρωγαν την ημέρα αντιστοιχούσε σε μείωση κατά 3,7% του λίπους της κοιλιάς για μια πενταετή περίοδο.

Οι διαλυτές ίνες μπορεί επίσης να σε βοηθήσουν να αισθανθείς πληρέστερη για περισσότερο χρονικό διάστημα με την επιβράδυνση της πέψης και τη μείωση των επιπέδων των ορμονών της πείνας.

#3. Βάλε στη διατροφή σου υγιεινά σνακ

Τα τρόφιμα που έχεις γύρω σου μπορούν να έχουν μεγάλη επίδραση σε αυτά που τρως. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα σπίτια των παχύσαρκων ατόμων τείνουν να είναι εφοδιασμένα με τρόφιμα που είναι λιγότερο υγιή από ό, τι τα τρόφιμα στα σπίτια των ανθρώπων με ένα υγιές εύρος βάρους.

Διαθέτοντας υγιεινά σνακ όπως κομμένα λαχανικά, ξηρούς καρπούς, φρούτα και γιαούρτι, μπορείς να διασφαλίσεις ότι θα φας κάτι από αυτά μόλις νιώσεις πεινασμένη. Επιπλέον, η απλή διατήρηση φρούτων στον πάγκο της κουζίνας έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος. Ομοίως, η ανθυγιεινή τροφή σχετίζεται με αυξημένο βάρος. Επομένως, είναι καλύτερο να μην έχεις τέτοιου είδους σνακ στο σπίτι γιατί ο πειρασμός θα σε κάνει να φας.