Επίδομα γέννας: Παράταση στις αιτήσεις - Τι αλλάζει για το εφάπαξ

Επίδομα γέννας: Παράταση στις αιτήσεις - Τι αλλάζει για το εφάπαξ

Επέκταση του επιδόματος στέγασης και σε αστέγους, παράταση στις αιτήσεις για το επίδομα γέννας και εξαίρεση από το κριτήριο της διακοπής του επιδόματος τέκνων των απουσιών λόγω υγείας για μαθητές και φοιτητές που δεν προάγονται στο επόμενο έτος, προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση (opengov.gr).

Μεταξύ των ρυθμίσεων περιλαμβάνονται επίσης ψηφιακές αιτήσεις για σύνταξη και εφάπαξ στο Δημόσιο και ακύρωση αγοραπωλησιών ακινήτων αν υπάρχουν χρέη σε εφορία και ΕΦΚΑ, που δεν ξεπληρώνονται από την αξία του ακινήτου.

Οι αιτήσεις για σύνταξη και εφάπαξ ασφαλισμένων του Δημοσίου απλουστεύονται καθώς το Δελτίο Ατομικής και Υπηρεσιακής Κατάστασης (ΔΑΥΚ), το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την οριστική παραλαβή της αίτησης συνταξιοδότησης και της αίτησης απονομής εφάπαξ, θα συμπληρώνεται ηλεκτρονικά από τον αρμόδιο υπάλληλο της υπηρεσίας από την οποία αποχωρεί ο ασφαλισμένος. Για τα επιδόματα το νομοσχέδιο προβλέπει ότι δεν θα κόβεται το επίδομα τέκνου στην περίπτωση που οι μαθητές ή φοιτητές (έως 25 ετών) δεν προάγονται στην επόμενη τάξη ή έτος λόγω απουσιών που οφείλονται σε λόγους υγείας (π.χ. κορονοϊός).

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αίτησης χορήγησης του επιδόματος γέννησης μέχρι τις 31/12/2020 και για όσους απώλεσαν την αρχική τρίμηνη προθεσμία υποβολής σχετικής αίτησης. Προβλέπεται μείωση εισφορών εργοδότη-εργαζομένου κατά 3 μονάδες από 1ης/1/2021 ως 31/12/2021 με ποσοστό ελάφρυνσης των εργαζομένων κατά 1,21% και των εργοδοτών κατά 1,79%. Η μείωση εισφορών θα προέλθει κυρίως από τον κλάδο ανεργίας κατά 1,85%, από τα Προγράμματα Κοινωνικής Πολιτικής κατά 0,30% και τις εισφορές υπέρ εργατικής κατοικίας (0,85%) που καταργούνται.

Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.gr