5 βήματα για να αποφύγεις τις ραγάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Παυλίνα Μητροφάνη
5 βήματα για να αποφύγεις τις ραγάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Υπάρχει λύση να απαλαχτείς από τις ραγάδες και ν΄αποφύγεις την εμφάνισή τους.

Πιθανότατα να έχεις αναρωτηθεί σαν μέλλουσα μανούλα αν θα καταλήξεις ή όχι με ραγάδες μετά την άφιξη του μικρού σου. Οι ραγάδες είναι αρκετά συχνό φαινόμενο μετά την εγκυμοσύνη, αλλά υπάρχουν κάποια προληπτικά μέτρα που μπορείς να ακολουθήσεις για να τις αποφύγεις.

Ρουτίνα ομορφιάς για εγκυμονούσες: Πέντε συνταγές για σπιτικά καλλυντικά


Αν όμως (γιατί υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο) αποκτήσεις κάποιες ραγάδες, προσπάθησε να μην αφήσεις την αυτοπεποίθησή σου να επηρεαστεί. Αυτές οι «λευκές ρίγες» θα έπρεπε να θεωρούνται ως τιμής γι'αυτό το απίστευτο δώρο που σου έχει χαρίσει η φύση και το σώμα σου.

Δεν εμφανίζονται μόνο στη περιοχή της κοιλιάς

Οι ραγάδες είναι κάθετες γραμμές στο δέρμα μας που μπορούν να εμφανιστούν σε διάφορα σημεία του σώματός μας.

Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το υπερβολικό βάρος και το οικογενειακό ιστορικό ραγάδων. Ενώ το 50 - 90% των εγκύων αναπτύσσουν ραγάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πολλά από αυτά θα εξασθενίσουν με την πάροδο του χρόνου και θα γίνουν λιγότερο αισθητά.

Ακόμα κι αν είσαι πιο ευάλωτη στο θέμα των κιλών, μπορείς να ακολουθήσεις αυτά τα 5 βήματα για να αποφύγεις τις ραγάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

via GIPHY

#1. Πρόσληψη βιταμινών

Η διατήρηση μιας υγιούς, ισορροπημένης διατροφής είναι υψίστης σημασίας για την ανάπτυξη του μωρού σου. Επιπλέον, οι ραγάδες μπορεί να εμφανιστούν επειδή ίσως σου έλειπαν ορισμένα βασικά θρεπτικά συστατικά. Η βιταμίνη C, E, D και ο ψευδάργυρος είναι μερικά από τα βασικά στοιχεία μιας ισορροπημένης διατροφής εγκυμοσύνης που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των ραγάδων.

Η διασφάλιση της κατανάλωσης κατάλληλης ποσότητας πρωτεΐνης είναι ένα άλλο κλειδί για την πρόληψη των ραγάδων. Καλό θα ήταν να τρως τις κατάλληλες ποσότητες θρεπτικών τροφίμων, και να προσπαθείς να λαμβάνεις μια ποικιλία από κάθε ομάδα τροφίμων. Οι κόκκοι, τα φρούτα και τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και οι πηγές πρωτεϊνών αποτελούν αυτές τις ομάδες. Ένα παράδειγμα ισορροπημένου γεύματος μπορεί να είναι ένα μπούτι κοτόπουλου, γλυκοπατάτα ή φέτα ψωμιού ολικής αλέσεως και μπρόκολο με τυρί.

#2.Νερό, πολύ νερό

Η κατανάλωση αρκετού νερού είναι ευεργετική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για πολλούς λόγους. Το νερό βοηθά στη μεταφορά θρεπτικών συστατικών σε εσένα και το μωρό σου. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος (UTI), η οποία είναι κοινή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, ένα σωστό επίπεδο ενυδάτωσης μπορεί να βοηθήσει στην κόπωση, να αποτρέψει το πρήξιμο, ακόμη και να ανακουφίσει την πρωινή αδιαθεσία.

Στην πραγματικότητα, εάν αφυδατωθείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τότε μπορεί να έρθεις αντιμέτωπη με πονοκεφάλους, ναυτία και κράμπες. Ωστόσο, εάν είσαι καλά ενυδατωμένη, αυτό σημαίνει ότι το δέρμα σου είναι επίσης καλά ενυδατωμένο και ακόμη πιο απαλό. Με απλά λόγια, το πολύ μαλακό δέρμα είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσει ραγάδες σε αντίθεση με το ξηρό, τραχύ δέρμα.

Μια από τις καλύτερες συμβουλές εγκυμοσύνης είναι να έχεις πάντα μαζί σου ένα μπουκάλι νερό, ώστε να μη ξεχνιέσαι και να το πίνεις όλη την ημέρα.

hug mother1 copy

#3.Αύξηση βάρους με ρυθμό εγκεκριμένο από το γιατρό

Αναμφισβήτητα ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγεις τις ραγάδες είναι να μην πάρεις γρήγορα βάρος, αφού οι ραγάδες εμφανίζονται όταν το δέρμα ανοίγει γρήγορα. Υπάρχουν πολλές απόψεις σχετικά με το πόση αύξηση του σωματικού βάρους είναι κατάλληλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Βρίσκοντας την ισορροπία για το πόσο περισσότερο μπορείς να φας (χωρίς να το παρακάνεις φυσικά) είναι σίγουρα δυνατό.

Συμβουλέψου τον γιατρό σου για το τι είναι καλύτερο για σένα, γιατί η συνολική αύξηση βάρους μπορεί να είναι διαφορετική για κάθε έγκυο. Ωστόσο, ο ιδανικός αριθμός αύξησης βάρους σου μπορεί να διακυμανθεί ανάλογα με το αν είσαι υπέρβαρη ή λιποβαρείς στην εγκυμοσύνη.

#4.Απόλαυσε λίγη ηλιοφάνεια

Η βιταμίνη D μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποφυγή των ραγάδων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να είσαι προσεκτική όταν εκτίθεσαι στον ήλιο, ειδικά όταν είσαι έγκυος. Το δέρμα τείνει να είναι πιο ευαίσθητο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και γι’ αυτό θα ήταν καλό να υπάρχει προσοχή έτσι ώστε να μην υπερθερμανθείς ή αφυδατωθείς.

Λίγα λεπτά στον ήλιο καθ'όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σου μπορεί να σου προσφέρει μόνο την ώθηση της βιταμίνης D που χρειάζεται για να σε βοηθήσει να αποφύγεις τις ραγάδες.



#5.Αντιμετώπισε άμεσα τις νέες ραγάδες

Εάν εμφανιστούν ραγάδες, μπορείς ακόμα να ενεργήσεις γρήγορα και να τις αντιμετωπίσεις. Υπάρχουν πολλές κρέμες και λοσιόν διαθέσιμες στην αγορά για να ελαχιστοποιήσεις την εμφάνισή τους.

Τα συστατικά των δημοφιλών λοσιόν θεραπείας ραγάδων κυμαίνονται από βιταμίνη Ε έως υαλουρονικό οξύ, καθώς και βούτυρο καριτέ και βούτυρο κακάο. Ο γιατρός σου επίσης μπορεί να σε βοηθήσει να προσδιορίσετε καλύτερα τι μπορεί να προκαλεί τις ραγάδες και να σου δώσει οδηγίες σχετικά με τις επιλογές θεραπείας.