Η φροντίδα των δοντιών μας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης..

Η φροντίδα των δοντιών μας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης..

Ο χειρούργος οδοντίατρος Κωνσταντίνος Θεοδώρου μας απαντά!

Η εγκυμοσύνη, χωρίς αμφιβολία, αποτελεί βιολογικά τη σημαντικότερη στιγμή για τη γυναίκα. Στη διάρκειά της, συντελείται μία κοσμογονία σε όλα τα συστήματα και τις λειτουργίες του γυναικείου οργανισμού, σε επίπεδο βιοχημικό, ορμονικό και βιολογικό. Όπως είναι αναμενόμενο, όλες αυτές οι μεταβολές δεν μπορούν να αφήσουν ανεπηρέαστη την στοματική κοιλότητα. Το Queen.gr, άκουσε τις ανησυχίες των νέων μαμάδων-αναγνωστριών του και αποφάσισε να απευθυνθεί σε έναν ειδικό ώστε να διαλευκανθούν οι μύθοι σχετικά με την εγκυμοσύνη και την υγεία των δοντιών μας. Είναι κάτι που απασχολεί όλες τις γυναίκες και καλό είναι να γνωρίζουμε την πραγματική διάσταση των πραγμάτων. Ρωτήσαμε, λοιπόν, τον κ. Θεοδωρου.

Επηρεάζει η εγκυμοσύνη τα δόντια ?

Πολλές γυναίκες πιστεύουν πως η εγκυμοσύνη είναι υπεύθυνη για όλα τα προβλήματα που εμφανίζονται στα δόντια τους, εκείνη την περίοδο ή μετέπειτα. Αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι – στατιστικά – σε μεγάλο ποσοστό γυναικών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης παρατηρείται επιδείνωση στην υγεία των δοντιών και των ούλων. Πολύς κόσμος νομίζει πως το έμβρυο απορρόφα ασβέστιο από το σώμα της μητέρας και γι 'αυτό «χαλάνε τα δόντια». Αυτό δεν είναι αλήθεια ! Στις εγκύους υπάρχει μία τάση να τρώνε διάφορες λιχουδιές στα μεσοδιαστήματα των γευμάτων και οι τροφές αυτές συνήθως περιέχουν ζάχαρη σε μεγάλες ποσότητες. Εκεί λοιπόν θα πρέπει να αναζητηθεί η αιτία που 'χαλάει' τα δόντια και όχι στο ασβέστιο που "έκλεψε" το μωρό.

Τότε τι φταίει και τα δόντια των εγκύων είναι πιο ευαίσθητα ?

•Οι ορμονικές μεταβολές που παρατηρούνται εκείνη την περίοδο καθιστούν πιο ευάλωτα τα ούλα στην φλεγμονή ( ουλίτιδα, περιοδοντική νόσος ).
•Η ανταλλαγή των διατροφικών συνηθειών της εγκύου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Τα γεύματα είναι συχνότερα και συνήθως αυξάνεται η κατανάλωση γλυκών.
•Η καθημερινή στοματική υγιεινή πολλές φορές παραμελείται από τις εγκύους. Σε αυτό μπορεί να συμβάλλουν οι ψυχολογικές μεταπτώσεις που είναι συχνές εκείνη την περίοδο, αλλά και η αλλαγή των καθημερινών συνηθειών.

Τι προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν ?

Οι βλάβες που αντιμετωπίζουν τα δόντια μιας εγκύου δεν διαφέρουν από τα οδοντικά προβλήματα των υπολοίπων ανθρώπων. Το συχνότερο όμως πρόβλημα που εμφανίζεται είναι η λεγόμενη ουλίτιδα της εγκυμοσύνης. Η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι ενοχλητική και να περιλαμβάνει πρήξιμο των ούλων, έντονη ερυθρότητα των ιστών καθώς και αιμορραγίες.
Επίσης μερικές φορές εμφανίζονται κάποιοι μικροί όγκοι στα ούλα των εγκύων, οι οποίοι είναι καλοήθεις και ονομάζονται "επουλίδες της εγκυμοσύνης". Εάν η ουλίτιδα της εγκυμοσύνης δεν ελεγχθεί, μπορεί να μεταπέσει σε μια σοβαρή πάθηση που ονομάζεται χρόνια περιοδοντίτιδα. Στην περίπτωση αυτή οι βλάβες μπορεί να είναι μόνιμες, και αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, ίσως το πρόβλημα να παραμείνει και να επιδεινωθεί μετά το πέρας της εγκυμοσύνης. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η κατάσταση των ούλων μπορεί να επηρεάσει και την υγεία του εμβρύου. Οι έγκυες γυναίκες με περιοδοντική νόσο έχουν έως επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα και το νεογνό να έχει ελαττωμένο βάρος. Πιθανώς αυτό να οφείλεται σε κάποιο παράγοντα της φλεγμονής που εκλύεται σε μολυσματικές νόσους εξαιτίας των βακτηριδίων. Ο παράγοντας αυτός ονομάζεται προσταγλανδίνη. Οι γυναίκες με περιοδοντική νόσο έχουν πολύ υψηλά ποσοστά προσταγλανδινών.

Είναι ασφαλής η οδοντιατρική θεραπεία στη διάρκεια της εγκυμοσύνης?

Κατηγορηματικά ναι, εκτός αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι. Η αντιμετώπιση της εγκύου γίνεται κατά περίπτωση, και σε συνεννόηση με τον γυναικολόγο της. Kαλύτερη περίοδος είναι το δεύτερο τρίμηνο της κύησης. Σε γενικές γραμμές μία έγκυος μπορεί με ασφάλεια να υποβληθεί σχεδόν σε οποιαδήποτε μορφή οδοντοθεραπείας, με εξαίρεση ίσως τις πολύ εξεζητημένες επεμβάσεις καθώς και την λήψη ακτινογραφιών, ιδίως κατά το πρώτο τρίμηνο. Ωστόσο, είναι φρονιμότερο η γυναικά να έχει ήδη αποκαταστήσει τις σοβαρές οδοντικές βλάβες πριν μείνει έγκυος και κατά την διάρκεια της κύησης να επισκέπτεται τον οδοντίατρο προληπτικά.


Περισσότερες πληροφορίες σχετικές με τη στοματική σας υγεία θα βρείτε στο www.tooth.gr. Ελπίζουμε το άρθρο μας να σας βοήθησε!