Sarah Michelle Gellar: «Πώς να προστατέψετε τα παιδιά σας από τον κοκίτη»

Sarah Michelle Gellar: «Πώς να προστατέψετε τα παιδιά σας από τον κοκίτη»

Γιατί σε μωρά κάτω του ενός έτους μπορεί να είναι θανατηφόρος

Πολλές νέες μαμάδες αγνοούν βασικές λοιμώξεις και ασθένειες που μπορούν να χτυπήσουν τα παιδάκια τους. Η Sarah Michelle Gellar, άκρως πληροφορημένη και ευαισθητοποιημένη, δίνει τον αγώνα της κατά της μετάδοσης του κοκίτη. Στόχος της είναι η πληροφόρηση των γονέων, καθώς και τον παππούδων.

Ο κοκίτης ,λοιπόν, είναι μια οξεία μικροβιακή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. Το μικρόβιο του κοκίτη προσβάλλει με τις τοξίνες του τα επιθηλιακά κύτταρα των βρόγχων και των βρογχιολίων προκαλώντας φλεγμονή και στένωση των αυλών. Παρόλο που συνήθως εισβάλλει στον οργανισμό των βρεφών και των παιδιών, τα τελευταία χρόνια επιτίθεται και σε ενήλικες.

Η μετάδοση του μικροβίου γίνεται από τα σταγονίδια που εκπέμπει ο ασθενής όταν μιλάει, βήχει ή φτερνίζεται. Τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά από 7-14 μέρες. Βήχας, βαθιά συριγμώδης εισπνοή και εμετός είναι μερικά από τα βασικότερα συμπτώματα.

Τι μπορούν όμως να κάνουν οι μητέρες σύμφωνα με την Sarah; Να εμβολιάσουν το μωρό τους (να μην ξεχάσουν καμιά δόση) και φυσικά όλο τον οικογενειακό τους περίγυρο. Τα άτομα που έχουν συχνή επαφή με το μωρό θα πρέπει να κάνουν τακτικό έλεγχο και να εμβολιάζονται, καθώς μπορεί να νοσούν και χωρίς να το γνωρίζουν να μεταδίδουν το μικρόβιο στα μικρά.