Τρεις συντάκτριες σου παρουσιάζουν το αγαπημένο τους παιχνίδι!

Τρεις συντάκτριες σου παρουσιάζουν το αγαπημένο τους παιχνίδι!

Το παιχνίδι με τα παιδιά σε κάνει να νιώθεις πάντα παιδί ήταν το αποτέλεσμα μιας μεγάλης επιστημονικής μελέτης και ήταν το θέμα που συζητήθηκε όσο ποτέ στο γραφείο το τελευταίο διάστημα. Το «μεγάλο hit» λοιπόν ήταν αυτή η έρευνα που έδειξε πως το… ελιξίριο της νεότητας δεν βρίσκεται σε σπάνια βότανα, στην αυτοσυγκέντρωση ή στην ηρεμία, αλλά πολύ απλά, στο παιχνίδι με τα παιδιά! Ναι, κάτι τόσο απλό όσο το να παίζεις καθημερινά με ένα παιδί, αρκεί για να… ξανανιώσεις, να διασκεδάσεις, να αφήσεις στην άκρη ό,τι κι αν σε προβληματίζει και να γελάσεις πηγαία. Αυτό το πηγαίο και αβίαστο γέλιο που βγαίνει από το παιχνίδι με ένα μικρό παιδί, μεταξύ άλλων ισοδυναμεί με μία επίσκεψη στο γυμναστήριο και τελικά έχει πολλαπλά οφέλη, ακόμα και για το ανοσοποιητικό σου.

Συζητώντας τα όλα αυτά με τις συναδέλφους, καταλήξαμε σε μία… άνευ προηγουμένου «βουτιά» στις μακρινές μας αναμνήσεις για να βρούμε η κάθε μία το αγαπημένο της παιχνίδι. Τι μας λένε οι γονείς μας γι’ αυτό και τι ακριβώς θυμόμαστε εμείς; Πότε το αφήσαμε από τα χέρια μας και άραγε πού βρίσκεται τώρα; Καθώς ένα χαμόγελο απόλυτης νοσταλγίας χαραζόταν στα χείλη μας και μια σπίθα ενθουσιασμού λαμπύριζε στα μάτια μας, αρχίσαμε μία – μία να γράφουμε το δικό μας «Σκέφτομαι και Γράφω» και να διηγούμαστε ποιο ήταν το αγαπημένο μας παιχνίδι και γιατί. Πέρα από την διαπίστωση πως οι αναμνήσεις και των τριών μας ήταν συνδεδεμένες με τη Fisher-Price, την εταιρεία παιχνιδιών που βρίσκεται σε όλα τα σπίτια με παιδιά εδώ και 90 χρόνια, συνειδητοποιήσαμε επίσης πως τα αγαπημένα μας παιχνίδια συγκινούν, ως φαίνεται, και σήμερα τα παιδιά και κυκλοφορούν ακόμα! Δεν είναι τυχαίο δε, το γεγονός πως και μόνο η συζήτηση για το παιχνίδι μας έκανε να νιώθουμε τόσο ωραία, που αμέσως επιβεβαιώσαμε την έρευνα και… σπεύσαμε να κανονίσουμε play-date με ανίψια και βαφτιστήρια το συντομότερο δυνατόν!

Η μεγάλη αγάπη της Ειρήνης ήταντο πρώτο της τηλέφωνο

Τα ντοκουμέντα, δηλαδή οι φωτογραφίες στα παλιά άλμπουμ στο πατρικό μου, μαρτυρούν πως η σχέση μου με το τηλέφωνο ξεκινά από πολύ μικρή ηλικία: Μόλις μερικών μηνών έχω στο αυτί μου κάτι σαν ακουστικό και η ευτυχία που αισθάνομαι αντικατοπτρίζεται στο -πιο πλατύ δε γίνεται- χαμόγελό μου. Χρειάστηκε να περάσουν μερικοί μήνες ακόμη, ώστε να αποκτήσω ένα τηλέφωνο ολόδικό μου, για το οποίο κανείς δε φώναζε «πρόσεχε, θα το σπάσεις» κάθε φορά που το ακουμπούσα. Ήταν ένα πολύχρωμο τηλέφωνο, ολόδικό μου, και μάλιστα μπορούσα να το σύρω όπου πήγαινα κι εγώ: Ναι, ήταν το Συρόμενο Τηλέφωνο της Fisher-Price!

Μόλις είχα αρχίσει να στέκομαι στα πόδια μου και το τηλέφωνο αυτό, που κουδούνιζε «κανονικά» και γυρνούσα το καντράν του μετά μανίας, ήταν πάντοτε όπου βρισκόμουν κι εγώ. Ήταν το αξεσουάρ που χρησιμοποιούσαν ως βοηθητικό, για να ακούω τη μουσική και «να φάω όλο μου το φαγητό». Ήταν αυτό που με ηρεμούσε και με χαλάρωνε όταν η γκρίνια «χτυπούσε κόκκινα», ήταν το παιχνίδι που με απασχολούσε – όσο απασχολείται ένα μωρό. Δεν το αποχωρίστηκα σύντομα γιατί υπάρχει στις φωτογραφίες μου τουλάχιστον μέχρι που ήμουν 5 χρονών. Θυμάμαι πολύ χαρακτηριστικά να «καλώ» τη νονά μου στο τηλέφωνο και να της ζητώ επιτακτικά να έρθει να παίξουμε, ενώ επίσης θυμάμαι τους γονείς μου, να κοιτούν… συγκαταβατικά ο ένας τον άλλον και να λένε «έπρεπε να το περιμένουμε», όταν στην εφηβεία περνούσα ώρες στο «κανονικό» τηλέφωνο με τις φίλες μου.

Η συγκίνησή μου ήταν τεράστια όταν ψάχνοντας δώρο για το βαφτιστήρι μου, αντίκρυσα στα ράφια ανάμεσα στα παιχνίδια το… «παλιό μου τηλέφωνο», έμαθα δε πως ήταν και μεταξύ των πρωταγωνιστών της ταινίας Toy Story 3, γεγονός που το επανέφερε στην «πρώτη γραμμή». Το γεγονός ξεσήκωσε την περιέργειά μου και αναζητώντας την ιστορία του, βρήκα πως το Συρόμενο Τηλέφωνο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά από τη Fisher-Price το 1963 και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή της παιχνίδια, με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 27 εκατομμύρια! Ακόμα εντυπωσιακότερο είναι πως από τότε που κυκλοφόρησε έως σήμερα, παραμένει ίδιο και απαράλλακτο, με το καντράν του και με τα ματάκια του που ανοιγοκλείνουν… Φαίνεται πως η Fisher-Price, που κλείνει φέτος τα 90 χρόνια ιστορίας στον χώρο του παιχνιδιού, παραμένει πάντα ένα παιδί για όλα τα παιδιά!

Οι πιο καλοί λογαριασμοίγίνονταν από τη Σοφία

Έχετε δει πώς πατάνε τα μωρά με τα δαχτυλάκια τους όποιο κουμπί βρεθεί μπροστά τους; Με όλη τους τη δύναμη και όσες περισσότερες φορές αντέχουν! Πώς λοιπόν να μην αγαπήσω κι εγώ από βρέφος την Ταμειακή Μηχανή της Fisher-Price που μου είχαν φέρει δώρο στα πρώτα μου γενέθλια; Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά και κράτησε χρόνια, καθώς μετά το πάθος μου για τα κουμπιά, ήρθε το πάθος για… αγοραπωλησίες και το αγαπημένο μου παιχνίδι ρόλων για πολύ καιρό ήταν να είμαι ο ταμίας σε καταστήματα όλων των ειδών…

Έχω να τη δω πολλά χρόνια είναι αλήθεια, η μητέρα μου όμως με διαβεβαιώνει πως την έχει φυλάξει. Ακόμα θυμάμαι το «ντιιιιινγκ», τον χαρακτηριστικό της ήχο όταν άνοιγε το συρταράκι κι εγώ γεμάτη υπερηφάνεια για τα καθήκοντά μου αναλάμβανα να εισπράξω από τον πελάτη του καταστήματός μου το αντίτιμο για τις αγορές του! Πόσο σπουδαία και μεγάλη ένιωθα! Η μητέρα μου επίσης έχει να λέει πως από αυτή τη μηχανή, την οποία η Fisher-Price παρουσίασε τη δεκαετία του 1960 και η οποία ακόμα κυκλοφορεί και τη λατρεύουν τα παιδιά, εγώ έμαθα τους αριθμούς: Όλη η οικογένεια τότε «στοιχημάτιζε» πως θα καταλήξω σπουδαία οικονομολόγος ή έστω, μαθηματικός – φυσικά έπεσαν έξω!

Η Χρύσα ακούει το You are mySunshine στο παιδικό της Record Player

Κι όμως, είναι αλήθεια: Έχω ένα παιχνίδι που λειτουργεί μέχρι σήμερα, παίζει «δισκάκια» και το βάζω να παίζει με το αγαπημένο μου You are my Sunshine, κάθε φορά που θέλω να θυμηθώ εκείνο το συναίσθημα της απόλυτης χαράς, έκπληξης και συναισθημάτων που ένιωθα τότε, που ήμουν ένα παιδί. Η τύχη μου ήταν μεγάλη γιατί ο θείος μου ήταν ναυτικός και είχα πάντοτε «ξεχωριστά» παιχνίδια. Εκείνο που δεν ξεχνώ ποτέ – εξ’ ου και κυριολεκτικά το έχω πάντα μαζί μου, ακόμα και σήμερα – είναι το πικάπ με τα πολλά, φωτεινά χρώματα, το Record Player της Fisher-Price! Το πήρα στα χέρια μου όταν ήμουν 4 ετών – πολύ μικρή για να το εκτιμήσω πραγματικά, όμως χόρευα ασταμάτητα όταν έπαιζε «η μουσική».

Αρκετά χρόνια αργότερα, όντας πλέον ενήλικη και έχοντας μαζί μου το Record Player μόνο ως ενθύμιο της παιδικής μου ηλικίας, ανακάλυψα το απίστευτο: Με τη βοήθεια τρισδιάστατου εκτυπωτή μπορούσα να φτιάξω μουσικά αντίγραφα που «τα παίζει»! Δεν ήθελα πολύ για να εκτυπώσω το λατρεμένο You are my Sunshine, αλλά και το Stairway to Heaven, για πιο… ροκ καταστάσεις που απολαμβάνω σήμερα, στα… 34, από εκείνο, το παλιό μου Record Player!

Παιχνίδια που μας κάνουν να νιώθουμε παιδιά, κάθε φορά που τα ανακαλύπτουμε ξανά, είτε βγάζοντάς τα από τα παλιά μας μπαούλα, είτε βρίσκοντάς τα στα ράφια των καταστημάτων. Η Fisher-Price, πρωτοπόρος κατασκευάστρια παιχνιδιών εδώ και 90 χρόνια, παραμένει ένα πραγματικό παιδί – ένα παιδί που γίνεται 90 ετών και είναι πάντα μαζί μας, μαζί με τα παιδιά που δεν χάνουν ποτέ τη χαρά του αγαπημένου τους παιχνιδιού!