Τρόποι για να βοηθήσεις το γατάκι σου να ανακουφιστεί από τον πόνο

Ιωάννα Τζανή
Τρόποι για να βοηθήσεις το γατάκι σου να ανακουφιστεί από τον πόνο

Τις περισσότερες φορές, είναι αρκετά δύσκολο να παρατηρήσεις τα σημάδια που φανερώνουν ότι η γατούλα σου πονάει.

Ο πόνος στις γάτες μπορεί να προκληθεί είτε από κάποια ασθένειες, είτε από κάποιον τραυματισμό, είτε μετά από μια χειρουργική επέμβαση ή ιατρική θεραπεία.

Η αλήθεια είναι πως είναι αρκετά δύσκολο να καταλάβεις εάν το γατάκι σου πονάει, από πού προέρχεται ο πόνος και τι τον προκαλεί. Οι γάτες είναι ιδιαίτερα καλές στο να κρύβουν τα σημάδια του πόνου και μερικές φορές είναι τόσο διακριτικά, που το καθιστούν σχεδόν αδύνατον να τα κατανοήσεις.

gata1

10 tips για να κρατήσεις το κατοικίδιό σου ασφαλές και ζεστό τον χειμώνα

Γιατί οι γάτες δε φανερώνουν πάντα τον πόνο τους;

Οι γάτες έχουν από τη φύση τους το χαρακτηριστικό αυτό: προσπαθούν να κρύψουν τον πόνο τους σε μια προσπάθεια να εξαπατήσουν τα αρπακτικά και να μην καταλάβουν ότι είναι ευάλωτες. Επομένως, είναι πολύ πιθανό να έχουν υιοθετήσει και οι οικόσιτες γάτες παρόμοια χαρακτηριστικά.


https://www.instagram.com/p/CWpz5ueq-5S/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Βέβαια, κάθε γάτα ανταποκρίνεται διαφορετικά στον πόνο και αυτό εξαρτάται από την ηλικία, το περιβάλλον και τη γενική υγεία της.

Τι φάρμακα μπορώ να δώσω στο γατάκι μου;

Υπάρχει μια ποικιλία φαρμάκων που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο κτηνίατρός σου για να ανακουφίσει το γατάκι σου από τον πόνο, αν και οι υποκείμενες παθήσεις πολλές φορές απαιτούν χειρουργική επέμβαση (για παράδειγμα ένα σπασμένο κόκκαλο).

Πάντως, σε καμία περίπτωση μη δώσεις στη γάτα σου δημοφιλή φάρμακα για τον άνθρωπο, όπως ιβουπροφαίνη ή παρακεταμόλη, καθώς είναι εξαιρετικά τοξικές ουσίες για εκείνες.

Εάν έχεις στο σπίτι παυσίπονα ζώων από προηγούμενη πάθηση ή για διαφορετικό κατοικίδιο, επικοινώνησε οπωσδήποτε με τον κτηνίατρό σου πριν τα χρησιμοποιήσεις.



Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω τη γατούλα μου όταν πονάει;

Εάν η γατούλα σου αναρρώνει από κάποια ασθένεια ή μια χειρουργική επέμβαση, προσπάθησε να περιορίσεις την κίνηση και τη σωματική της δραστηριότητα μέχρι να αναρρώσει πλήρως. Βάλ' την να ξαπλώσει σε ένα μαλακό και άνετο κρεβατάκι, το οποίο έχεις τοποθετήσει σε ένα ήσυχο δωμάτιο του σπιτιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

3 ερωτήσεις για να κάνεις στον εαυτό σου πριν γίνεις ανάδοχος σε ένα κατοικίδιο

4 κόλπα για να παραμένει η γάτα σου καθαρή

Είσαι cat lover; Αυτές οι 7 γάτες του Instagram θα σου κλέψουν την καρδιά