Όπως στρώσετε θα παντρευτείτε

Όπως στρώσετε θα παντρευτείτε

Ένα από τα πιο δημοφιλή γαμήλια έθιμα και μερικές βασικές συμβουλές γύρω από αυτό, για να κάνετε το καλύτερο «στρώσιμο του κρεβατιού» και να διασκεδάσετε τους καλεσμένους σας.

Το παραδοσιακό «στρώσιμο του κρεβατιού» τηρείται στην Ελλάδα από πολύ παλιά, με μεγάλη επιτυχία, ωστόσο, ακόμα και στις μέρες μας, καθώς είναι μια καλή ευκαιρία για το ζευγάρι να μαζέψει στο σπίτι του τους στενούς του φίλους και την οικογένεια σε μια χαλαρή και ευδιάθετη συγκέντρωση πριν τη μεγάλη μέρα του γάμου, να περάσουν μια όμορφη βραδιά μαζί και να διασκεδάσουν με ένα έθιμο που, αν μη τι άλλο, έχει την πλάκα του.

Συνήθως, το στρώσιμο του κρεβατιού γίνεται δυο-τρεις μέρες πριν τον γάμο. Καλέστε εγκαίρως τα κοντινά σας άτομα, τους κουμπάρους, τους γονείς σας και όποιον άλλο συγγενή επιθυμείτε, και φτιάξτε μια οικεία και όμορφη ατμόσφαιρα στο σπίτι σας. Βάλτε μουσική να παίζει και φροντίστε το σπίτι να είναι τακτοποιημένο και κατάλληλα διακοσμημένο. Βάλτε τα καλά σας τραπεζομάντιλα και σερβίτσια, στολίστε τα ανθοδοχεία με φρέσκα λουλούδια και αφήστε το βασικό έπιπλο της βραδιάς, το κρεβάτι, ξέστρωτο, με ένα απλό κάλυμμα. Άλλωστε ο όλος σκοπός της συγκέντρωσης αυτής είναι να σας το στρώσουν οι καλεσμένοι.

Για να δώσετε μια πιο γιορτινή και ταιριαστή ατμόσφαιρα στον χώρο, τυλίξτε κορδέλες από τούλι, στολισμένες με λουλούδια ή κλαδιά στα μπαλκόνια, στο χερούλι της εξώπορτας και σε διάφορες γωνίες του σπιτιού.

Το έθιμο, θέλει τους καλεσμένους να προσφέρουν λουλούδια ή γλυκά στο μελλόνυμφο ζευγάρι. Οι περισσότεροι, μάλιστα, συνηθίζουν να φέρνουν το γαμήλιο δώρο στο ζευγάρι εκείνη τη μέρα, και όχι στην εκκλησία.

Εσείς, ως τιμώμενα πρόσωπα, δώστε ιδιαίτερη σημασία στην επιλογή των σεντονιών με τα οποία θα στρωθεί το νυφικό κρεβάτι σας. Επιλέξτε ένα σετ σεντονιών από πολυτελές ύφασμα σε λευκό χρώμα, με πλούσια δαντέλα στο τελείωμα και ασορτί μαξιλαροθήκες και κουβερλί. Όταν έρθει η ώρα, ζητήστε από τις ανύπαντρες καλεσμένες σας να στρώσουν το κρεβάτι. Μόνο όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία του στρωσίματος, καλέστε και τους υπόλοιπους καλεσμένους να μπουν στη κρεβατοκάμαρα.

Το έθιμο, θέλει επίσης μόλις στρωθεί το κρεβάτι, να πέσουν πάνω σε αυτό ένα-δυο μικρά παιδάκια. Λένε πως, αναλόγως με το φύλο του παιδιού που θα πέσει στο κρεβάτι, το ίδιο θα έχει και το πρώτο παιδί του ζευγαριού. Έπειτα, οι καλεσμένοι ραίνουν το κρεβάτι με ρύζι, ροδοπέταλα και κουφέτα. Καλό θα είναι να έχετε φροντίσει ώστε να υπάρχουν αρκετά και από τα τρία σε όμορφα πανέρια στο δωμάτιο. Οι στενοί συγγενείς, από την άλλη, ασημώνουν πολλές φορές το κρεβάτι με χαρτονομίσματα ή χρυσά και ασημένια νομίσματα. Όλες αυτές δεν είναι παρά κινήσεις που συμβολίζουν τις ευχές των καλεσμένων για να «ριζώσει» το ζευγάρι και να έχει μια ευτυχισμένη ζωή από δω και πέρα.

Σε περίπτωση που τώρα φτιάχνετε το νέο σας σπίτι ως ζευγάρι, φροντίστε να έχετε παραγγείλει την κρεβατοκάμαρα εγκαίρως ώστε να προλάβετε να πραγματοποιήσετε αυτό το γλυκό έθιμο. Έχετε επίσης κατά νου, πως μπορείτε να ειδοποιήσετε τον καμεραμάν/φωτογράφο που έχετε κλείσει για τον γάμο σας να έρθει κι εκείνη τη μέρα, ώστε να απαθανατίσει με πιο επαγγελματικό τρόπο τις στιγμές που θα μοιραστείτε με τους δικούς σας ανθρώπους, και να τις έχετε στο άλμπουμ σας για μια ζωή.