7 «μυστικά» ενός ευτυχισμένου γάμου

Νατάσσα Σχοινά
7 «μυστικά» ενός ευτυχισμένου γάμου

Μερικά tips που θα βοηθήσουν εσένα και τον σύντροφό σου.

Ο γάμος είναι ένα ιερό μυστήριο. Για να φτάσεις να επιλέγεις έναν άνθρωπο να μένει δίπλα σου μακροπρόθεσμα, σημαίνει ότι κάποια «κουτάκια» έχει γεμίσει. Αξίες του χαρακτήρα του ενός έχουν βρεθεί να γεμίζουν αυτές του άλλου και κάπως ακόμα και συνήθειες φαινομενικά εκνευριστικές -που όλοι έχουμε- να έχουν μετατραπεί με κάποιον τρόπο στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, χωρίς τα οποία κάτι λείπει από την καθημερινότητα.

Όσο περνάνε τα χρόνια, όμως, είναι λογικό να υπάρξουν και φάσεις που το ζευγάρι περνάει μία πιο μονότονη φάση του. Όλα μέσα στο πρόγραμμα είναι και τα εμπόδια είναι συνήθως για να τα ξεπερνάμε. Υπάρχουν, ωστόσο, μερικά «μυστικά» που μπορούν να βοηθήσουν στην ύπαρξη ενός ευτυχισμένου γάμου, ώστε το ζευγάρι και η οικογένεια να είναι όσο πιο αγαπημένοι γίνεται.

  1. Πρόσεχε τον εαυτό σου.

Δεν είναι πάντα εύκολο να βρίσκεσαι όλη μέρα, κάθε μέρα στο 100% του εαυτού σου. Και είναι λογικό γιατί δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες. Όμως, είναι ωραίο να φροντίζεις τον εαυτό σου στο level που μπορείς. Σωματικά και ψυχικά. Με αυτόν τον τρόπο δίνεις στη σχέση, γιατί νιώθεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και καλά με τον εαυτό σου.

eutuxismenos gamos3
  1. Εκτίμησε τα μικρά.

Αναγνώρισε όλα όσα σου αρέσουν στον σύντροφό σου. Μία απλή κίνηση, όπως το να αναλάβει το μαγείρεμα όταν δεν είναι η δική του μέρα γιατί σε είδε πιο κουρασμένη ή το να σταματήσει για το αγαπημένο σου γλυκό απροειδοποίητα, είναι όμορφο να προβληθεί και να επιβραβευτεί.

  1. Μη θεωρείς κάτι δεδομένο.

Το ότι ο σύντροφός σου είναι δοτικός δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι είναι δεδομένος. Προσφέρει στη σχέση επειδή επιλέγει να το κάνει και όχι επειδή αναγκάζεται. Γι’ αυτό, μην τον αντιμετωπίσεις ποτέ σαν δεδομένο. Είναι μοναδικός και πρέπει να του το δείχνεις.

  1. Μην τα θες όλα τέλεια.

Κανείς δεν είναι τέλειος. Όσο και να το θέλει και να προσπαθεί και όσο και να πλησιάζει προς το ιδανικό για τον καθένα, τα πράγματα δε θα γίνονται πάντα στην εντέλεια. Μάθε να είσαι ok με αυτό και να βλέπεις τις μικρές ατέλειες ως πράγματα που σας ενώνουν.

eutuxismenos gamos5
  1. Μάθε να συγχωρείς.

Ακριβώς επειδή δε γίνεται να είναι όλα τέλεια, θα συμβούν λάθη. Άλλα πιο μικρά, άλλα πιο μεγάλα, αλλά, στην τελική, όταν ο κάποιος προτίθεται να επανορθώσει, γιατί να μην εστιάσεις στον δεσμό που σας ενώνει; Να είσαι επιεικής τόσο στον εαυτό σου όσο και στον σύντροφό σου.

  1. Μη φοβάσαι να «ανοιχτείς».

Όταν παντρεύεσαι κάποιον, αποφασίζεις να πορευτείς σε έναν κοινό δρόμο μαζί του. Να γίνει σύντροφός σου, το «λιμάνι» σου. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει όταν δεν του «ανοίγεσαι». Πώς θα μπορέσει να σε μάθει καλά; Να γνωρίζει τι σου αρέσει και τι όχι. Ουσιαστικά. Βιώματα που μπορεί να είχες όταν ήσουν μικρή και έχουν αντίκτυπο στην ψυχολογία σου μέχρι σήμερα. Άσε τον άνθρωπο που έχεις επιλέγει να είναι ο άνθρωπό σου κι εσύ ο δικός του.

  1. Ποτέ μην απειλείς με χωρισμό.

Αυτό είναι μία από τις χειρότερες τακτικές που μπορείς να ακολουθήσεις. Δεν είναι ωραίο να απειλείς τον άνθρωπό σου με τη διάλυση του κοινού σας βίου. Υπάρχει λόγος που είστε μαζί και το να φέρνεις στο τραπέζι τέτοιου τύπου απειλές κανέναν δε θα βοηθήσει. Αντ’ αυτού, προσπάθησε με διάλογο να φτάσεις στη λύση του προβλήματος και στην εξέλιξη της μεταξύ σας σχέσης.