Μαυρίστε το ζευγάρι

Μαυρίστε το ζευγάρι

Ένα από τα πιο παράξενα έθιμα γάμου που παρατηρείται στη Σκωτία.

Σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι έχουν πολλά γαμήλια έθιμα τα οποία μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά. Μερικά από αυτά ξεπερνούν την ανθρώπινη φαντασία και φαίνονται περίεργα και τελείως εκτός τόπου και χρόνου σύμφωνα με το σύγχρονο πολιτισμό και απλά η νύφη και ο γαμπρός τα τηρούν για να παίξουν και να περάσουν καλά. Ένα από αυτά και ίσως από τα πιο περίεργα είναι αυτό του μαυρίσματος του μελλόνυμφου ζευγαριού που τηρείται στη Σκωτία.

Σύμφωνα με αυτό το έθιμο, λοιπόν, το οποίο αρχικά απαιτούσε μόνο την παρουσία της νύφης αλλά σιγά σιγά η «μπάλα παρέσυρε και τον γαμπρό», το μελλόνυμφο ζευγάρι δέχεται επίθεση από τους φίλους του οι οποίοι του πετούν ό,τι μπορείτε να φανταστείτε από πηγμένο γάλα, σάπια αυγά, χαλασμένο κάρυ, δύσοσμες σάλτσες ψαριών, μελάσα, λάσπη και αλεύρι μέχρι σιρόπια και φτερά. Έτσι όπως είναι πενταβρώμικοι η νύφη και ο γαμπρός περιφέρονται στα τοπικά μαγαζιά για να ανακοινώσουν το γάμο τους.

Οι Σκωτσέζοι πιστεύουν πως μετά από αυτήν την ταπείνωση, το ζευγάρι είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει όλες τις ενδεχόμενες δυσκολίες που του επιφυλάσσει ο έγγαμος βίος. Οπότε στον επόμενο γάμο κολλητής σας, μήπως βρήκατε τον τρόπο να το διασκεδάσετε πριν την εκκλησία;