Οι γάμοι που πέρασαν στην ιστορία: Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος & Πριγκίπισσα της Δανίας Άννα Μαρία

Οι γάμοι που πέρασαν στην ιστορία: Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος & Πριγκίπισσα της Δανίας Άννα Μαρία

Μπορεί το βασιλευόμενο καθεστώς να έχει τελειώσει εδώ και καιρό στην Ελλάδα, ο γάμος του κάποτε βασιλιά της όμως ήταν ένα γεγονός που γράφτηκε στην ιστορία με (τι άλλο;) χρυσά γράμματα.

Οι δυο τους συναντήθηκαν για πρώτη φορά όταν η Αννα Μαρία ήταν µόλις 13 ετών και ο τότε Διάδοχος Κωνσταντίνος Β' επισκέφτηκε την Κοπεγχάγη µαζί µε τους γονείς του, το Βασιλικό ζεύγος Παύλος Α' και Φρειδερίκη, κατά τη διάρκεια ταξιδιού τους στη Σουηδία και τη Νορβηγία. Δύο χρόνια µετά, το 1961, ξανασυναντήθηκαν στη Δανία και ο Διάδοχος, ακόµη, Κωνσταντίνος Β' εκδήλωσε στους γονείς του την πρόθεσή του να παντρευτεί την Αννα – Μαρία.

Τον Μάιο του 1962, όταν και παντρεύτηκε η η µεγαλύτερη αδελφή του, η πριγκίπισσα Σοφία, με τον πρίγκιπα της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, ο Κωνσταντίνος είχε την ευκαιρία να ξανασυναντηθεί με την Άννα Μαρία και μάλιστα πέρασε όλο το βράδυ χορεύοντας μαζί της. Η πρόταση γάμου ήρθε λίγο καιρό μετά, κατά τη διάρκεια των διακοπών τους με ιστιοπλοϊκό στην Νορβηγία.

Στις 6 Μαρτίου του 1964 πεθαίνει ο Βασιλιάς Παύλος Α' και στον θρόνο τον διαδέχεται ο Κωνσταντίνος Β'. Στις 18 Σεπτεµβρίου του 1964 τελείται ο γάµος του µε την 18χρονη τότε πριγκίπισσα της ∆ανίας Αννα Μαρία, ο οποίος µένει στην ιστορία ως ένας από τους οµορφότερους και λαµπρότερους βασιλικούς γάµους στην Ελλάδα. Ο γάµος τελέστηκε στη Μητρόπολη Αθηνών, µε παράνυµφο την Βασιλοµήτωρ Φρειδερίκη και πλήθος επισήµων καλεσµένων και µελών βασιλικών οικογενειών. Έξω από το Ναό, καθώς και σε όλη τη διαδροµή από και προς το Παλάτι, που έκανε το ζεύγος πάνω στην άµαξα που τους µετέφερε, υπήρχε πλήθος κόσµου που χειροκροτούσε ενθουσιασµένο για το ευτυχές γεγονός.

Παρακάτω, μπορείτε να δείτε ένα χαρακτηριστικό βίντεο της εποχής, με αποσπάσματα από τον εντυπωσιακό βασιλικό γάμο.