Φινλανδία: Τι σχέση έχει ένα στέμμα με μία μαξιλαροθήκη;

Γωγώ Φούντα
Φινλανδία: Τι σχέση έχει ένα στέμμα με μία μαξιλαροθήκη;

Oμολογούμε ότι δεν περιμέναμε τόσο ιδιαίτερα έθιμα από τους σκανδιναβούς φίλους μας.

Ποιος είπε ότι το έθιμο της ανθοδέσμης, ναι αυτό που όλες οι ανύπαντρες φίλες της νύφης δίνουν μάχη για το ποια θα την πιάσει, είναι το μοναδικό το οποίο προφητεύει ποιος θα είναι ο επόμενος που θα παντρευτεί;

Στη Φινλανδία, κατά τη διάρκεια του γάμου η νύφη φορά ένα χρυσό στέμμα. Μετά το τέλος του μυστηρίου, οι ανύπαντροι προσκεκλημένοι, σχηματίζουν ένα κύκλο γύρω από τη νύφη και χορεύουν. Η νύφη, η οποία έχει κλειστά τα μάτια της, θα τοποθετήσει τυχαία σύμφωνα με την παράδοση το στέμμα σε ένα από τα άτομα το οποίο υποτίθεται θα είναι και το επόμενο που θα παντρευτεί.

Κατά τη διάρκεια της δεξίωσης το ζευγάρι κάθεται σε εξέχουσες θέσεις και η νύφη κρατώντας ένα κόσκινο σκεπασμένο με ασημί ύφασμα, περιμένει τα δώρα των προσκεκλημένων. Οι καλεσμένοι ρίχνουν χρήματα μέσα στο κόσκινο και ένας από τους κουμπάρους ανακοινώνει δημόσια τα ονόματα αλλά και το ποσό που δώρισε ο καθένας (αλίμονο στους τσιγγούνηδες)!

Μετά το τέλος των εορτασμών, η νύφη συνοδευόμενη από έναν μεγαλύτερο παντρεμένο άντρα, που αντιπροσωπεύει έναν μακροχρόνιο και ευτυχισμένο γάμο, θα επισκεφθεί ένα-ένα τα σπίτια της περιοχής, συγκεντρώνοντας τα δώρα της μέσα σε μία μαξιλαροθήκη!