Μέλλοντα πεθερέ, σου έφερα ένα δόντι φάλαινας

Μέλλοντα πεθερέ, σου έφερα ένα δόντι φάλαινας

Τι άλλο θα μπορούσε να πει ο υποψήφιος γαμπρός στα νησιά Φίτζι, ακολουθώντας την παράδοση;

Στα νησιά Φίτζι, λοιπόν, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά από ότι στην Ικαρία, τη Λετονία ή τη Γερμανία. Εκεί, ο νεαρός άνδρας που πηγαίνει στο σπίτι της νύφης για να ζητήσει το χέρι της από τον πατέρα της πρέπει να του πάει ένα δώρο, και συγκεκριμένα ένα δόντι φάλαινας. Καλά διαβάσατε, το έθιμο λέει πως πρέπει να του φέρει ένα δόντι φάλαινας, καθώς αυτό συμβολίζει το κοινωνικό status και τον πλούτο για τους κατοίκους των νήσων Φίτζι.

Αν υποθέσουμε ότι ο πατέρας τελικά δίνει την άδειά του στο γιο, αυτός πρέπει να ετοιμάσει ένα πρώτης τάξεως ψάρι και να το στείλει στην οικογένεια της νύφης, μια διαδικασία που ονομάζεται «ζέσταμα» (των πεθερικών;). Η νύφη από την πλευρά της, προκειμένου να γίνει ακόμα πιο όμορφη, κάνει τατουάζ, όπως ακριβώς υπαγορεύει η παράδοση.

Αυτή υπαγορεύει και την κατανάλωση Kava, ενός τοπικού παραδοσιακού ποτού που προέρχεται από τη ρίζα του ομώνυμου φυτού. Το γλέντι συνοδεύεται από μπόλικη παραδοσιακή μουσική και χορό, ενώ γίνεται ανταλλαγή δώρων ανάμεσα στις δύο οικογένειες.