7 παραδόσεις που πρέπει ν' αποφύγεις για να κάνεις τον γάμο σου eco friendly

Μαρία Ροδίτη
7 παραδόσεις που πρέπει ν' αποφύγεις για να κάνεις τον γάμο σου eco friendly

Από τη χαρά σου μπορεί να κάνεις ορισμένες υπερβολές στον γάμο σου. Δες ποιες μπορείς να αποφύγεις ώστε η ωραιότερη μέρα της ζωής σου ν’ αφήσει και οικολογικό αντίκτυπο στον πλανήτη.

Η πρόταση γάμου έγινε, εσύ είπες το μεγάλο «ναι» και τώρα βρίσκεσαι σε διαδικασία προετοιμασιών για αυτήν τη μεγάλη μέρα. Συγχαρητήρια! Πριν, ωστόσο, καταλήξεις σε υπερβολές από τη χαρά και τη φόρα που έχεις πάρει πρέπει να σκεφτείς και το περιβάλλον. Θα μου πεις… Τι σχέση έχει το περιβάλλον με τον γάμο σου; Άρρηκτη!

Αρκεί να σκεφτείς τη σπατάλη σε φαγητό που γίνεται στους γάμους, το πλαστικό και το χαρτί που χρησιμοποιείται στη διακόσμηση και σε όλα τα μικροπράγματα που χρειάζονται για να είναι υπέροχος ένας γάμος, τα οποία μεταφράζονται… σε εκπομπές CO2. Τι μπορείς, λοιπόν, να κάνεις για να συμβάλεις και μέσα από τον γάμο σου στην προστασία του πλανήτη; Να πεις «όχι» σε κάποιες παραδόσεις που ισχύουν στους γάμους και να επιλέξεις τις εναλλακτικές τους.

Μην πετάς τα γυάλινα μπουκάλια! 5 οικολογικοί τρόποι για να τα αξιοποιήσεις

Πώς θα κάνεις τον γάμο σου πιο φιλικό προς το περιβάλλον

Άσε το χάρτινο προσκλητήριο και κάλεσε τους αγαπημένους σου μέσω διαδικτύου

Γιατί να φτιάξεις χάρτινα προσκλητήρια γάμου, να σπαταλήσεις χαρτί και να επιβαρύνεις το περιβάλλον; Αντ’ αυτού, επίλεξε τη λύση των online προσκλητηρίων που είναι πιο eco friendly και μπορούν να γίνουν πολύ εντυπωσιακά. Ψάξε στο Pinterest για ιδέες online προσκλητήριων γάμου και είμαι σίγουρη πως θα ενθουσιαστείς.

https://www.instagram.com/p/CcoJq-QsQIX

Προσοχή στις μπομπονιέρες

Αν δεν θέλεις να παραλείψεις τις μπομπονιέρες εντελώς από τον γάμο σου, μπορείς να τις κάνεις eco friendly. Επίλεξε ένα εντυπωσιακό κερί, ένα γλαστράκι ή ένα μπρελόκ που θα μείνουν ως ενθύμια στους καλεσμένους σου και σεβάσου με αυτόν τον τρόπο το περιβάλλον.

Μην υπερβάλεις με τα «σύνεργα» του stage

Στην πίστα όπου θα χορέψεις τον πρώτο χορό με τον σύζυγό σου και όπου μετέπειτα θα στηθεί το γλέντι συνηθίζεται να συγκεντρώνονται πολλά γαμήλια «σύνεργα». Αυτά είναι τα μπαλόνια και τα κομφετί. Απόφυγέ τα κι έτσι θα αποφύγεις τη χρήση πλαστικού και χαρτιού κάνοντας πιο eco friendly τον γάμο σου.

Πες «όχι» σε λουλούδια που δεν καλλιεργούνται στην Ελλάδα

Διάλεξε άνθη της εποχής και όσα καλλιεργούνται στην Ελλάδα. Κι αυτό, γιατί τα λουλούδια που δεν υπάρχουν στη χώρα μας χρειάζονται πολλά συντηρητικά αλλά και πολύ χρόνο να μεταφερθούν με ειδικά φορτηγά από το εξωτερικό, άρα και πολλά καύσιμα. Καταλαβαίνεις πως μέσα σε όλη αυτήν τη μεταφορά το μόνο που επιβαρύνεται με ρύπανση είναι το περιβάλλον.

Άσε τις υπερβολές στον αριθμό των καλεσμένων

Ένα από τα «μαθήματα» που πήραμε στη διάρκεια της πανδημίας ήταν ότι δεν χρειάζονται πολλοί καλεσμένοι για να θεωρηθεί ωραίος ένας γάμος. Και με λίγα και πολύ αγαπημένα άτομα ο γάμος μπορεί να είναι ακόμα καλύτερος. Φρόντισε, λοιπόν, να καλέσεις όσους εσύ πραγματικά θέλεις στον γάμο σου και να μην κάνεις χατίρια, ούτε να εκπληρώσεις υποχρεώσεις που έχεις από το παρελθόν. Και σου το λέω αυτό, γιατί πολλοί καλεσμένοι σημαίνουν πολύ φαγητό (και πολύ πεταμένο φαγητό) κι επιπλέον διακόσμηση στη δεξίωση, άρα επιβάρυνση του πλανήτη.