Το 2000 μάθαμε το «Επιτέλους» και το 2025 καταλάβαμε τι λέει: Η επανεκτέλεση που έγινε δίκαια viral
.jpg?t=oyQO26kgD_7dRxi7f-uYfw)
Εφτά γυναίκες λένε «επιτέλους» σε κάθε τοξική σχέση και οι στίχοι που έγραψε ο Φοίβος το 2000 για την Καίτη Γαρμπή πλέον, έχουν άλλη βαρύτητα. «Ένας ύμνος», λένε στο YouTube, «που πρέπει να θυμάται κάθε γυναίκα και να προβληματίζει κάθε άντρα».
Στις 9 Μαΐου κυκλοφόρησε η επανεκτέλεση του τραγουδιού της Καίτης Γαρμπή με τίτλο «Επιτέλους» στα πλαίσια του νέου δίσκου που ετοιμάζει με επανεκτελέσεις επιτυχημένων τραγουδιών της σε μορφή ντουέτου. Βέβαια, το συγκεκριμένο τραγούδι δεν έγινε ντουέτο, όπως τα υπόλοιπα του δίσκου, αλλά και όπως είχε συμβεί στην πρώτη του εκτέλεση με την Νατάσα Θεοδωρίδου- αφού η Καίτη Γαρμπή άκουσε τον Διονύση Σχοινά και επέλεξε να το τραγουδήσει μαζί με άλλες 6 γυναίκες - την Ναταλία Γερμανού, την Νίκη Λυμπεράκη, την Εβελίνα Νικόλιζα, την Ευγενία Σαμαρά, την Γιώτα Τσιμπρικίδου και την Φανή Χαλκιά.
Ο λόγος;
Μπορεί ακόμα και σήμερα να τραγουδάμε το «Επιτέλους», όμως το νόημα του τραγουδιού πλέον έχει αλλάξει - ή μάλλον τώρα βρήκε καλύτερα τη σημασία που του έπρεπε.
Μεγάλη Εικόνα: Στο γιατί παίρνει θέση στα κοινωνικά ζητήματα, η Καίτη Γαρμπή μίλησε για το χρέος μας
Τώρα που η ενδοοικογενειακή βία και οι γενοκτονίες έχουν γίνει καθημερινότητα, τώρα που ακόμη κι αν ο άνθρωπος έχει εφεύρει την τεχνητή νοημοσύνη, δεν έχει καταφέρει να αποδεχτεί ότι μια γυναίκα δεν προσδιορίζεται από τον σύντροφό της και το ανάποδο, τώρα που η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων δεν έχει ακόμα επιτευχθεί.
Κι επιτέλους πάψε ν' αυτοτιμωρείσαι
Που δεν μπόρεσες να είσαι αυτό που ήθελε
Μην ξεχνάς πολύ καλύτερή του είσαι
Πάψε πια ν' απολογείσαι για ό,τι γίνεται
Κι επιτέλους πίστεψε στον εαυτό σου
Άκου με για το καλό σου ζήσε όπως θες
Θα βρεθεί άλλος ν’ αγαπάει αυτό που είσαι
Πάψε πια να προσποιείσαι πως για όλα φταις
Kαι πράγματι η νέα εκδοχή του «Επιτέλους» μέσα σε λίγα 24ωρα είναι στα trends του YouTube με 135.000 views και σχεδόν 1000 σχόλια. Σχόλια για το πώς έφυγαν από τοξικές καταστάσεις, για το πώς καταλαβαίνουν τώρα τους στίχους του τραγουδιού, για το πώς αυτή η επανεκτέλεση είναι ένας ύμνος στην γυναικεία ενδυνάμωση.
Το «Επιτέλους» δεν είναι πια ένα τραγούδι για να παρηγορηθεί η φίλη σου μετά από έναν χωρισμό. Είναι ένα τραγούδι που θα την κάνει να καταλάβει ότι ο χωρισμός από μια τοξική σχέση, είναι μονόδρομος. Kαι οι γυναίκες πρέπει να είμαστε οι πρώτες που θα βοηθήσουμε αυτή τη «φίλη» μας να σωθεί κι όχι αυτές που θα την επικρίνουν. Ένα τραγούδι, όπως έγραψαν και στα σχόλια κάτω από το βιντεοκλίπ, από γυναίκες για γυναίκες.
Γι' αυτό και η Καίτη Γαρμπή διάλεξε να πει μοιραστεί το τραγούδι της με άλλες 6 γυναίκες, καταξιωμένες η κάθε μία στον χώρο της.
Η ίδια μιλώντας μία μέρα πριν την επανακυκλοφορία του τραγουδιού, στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» της Νίκης Λυμπεράκη, είπε χαρακτηριστικά:
«Με τα χρόνια το "Επιτέλους" έγινε σημαία. Είπε λοιπόν, και ο Φοίβος ότι έχει πάει το τραγούδι αλλού, μιλάει πια για άλλα πράγματα, έχει αποκτήσει ένα βάθος, μια ουσία και ένα άλλο νόημα, οπότε είπαμε πως αυτό το τραγούδι δεν θα έπρεπε να το μοιραστώ με έναν άντρα (σ.σ όπως είναι ο υπόλοιπος δίσκος με τις επανεκτελέσεις), αλλά με μια γυναίκα. Συζητώντας το με τον Διονύση μου λέει σου έχω μια καλύτερη ιδέα, να είναι 5 γυναίκες 6, η κάθε μία σταρ στο είδος της και μαζί τους να πεις αυτό το τραγούδι. Τρελάθηκα! Χοροπηδούσα! Μου φάνηκε ό,τι πιο ωραίο είχα ακούσει μέχρι εκείνη τη στιγμή».
Στη συνέχεια, η Καίτη Γαρμπή αναφέρθηκε και πιο συγκεκριμένα στην έμφυλη βία, λέγοντας:
«Η έμφυλη βία χτυπά τις γυναίκες. Θεωρώ πως αυτό ξεκινάει από την ανισότητα των φύλων, θεωρούν ότι οι άντρες έχουν την εξουσία. Αυτό συμβαίνει σε όλες μας. Όλες τις γυναίκες ανεξάρτητα από την οικονομική και κοινωνική τους θέση, μόρφωσή τους, στο οτιδήποτε, χτυπάει σε όλα στις γυναίκες. Θυμώνω με αυτό, όπως μας θυμώνει όλες μας. Κάποια πράγματα είναι δεδομένα και αυτονόητα και δεν γίνονται. Έχουμε 2025 και δεν μπορούμε να κερδίσουμε το αυτονόητο, την ισότητα με τους άντρες. Ακόμα, δηλαδή ταλαιπωρούμαστε».
Αλλά και ο Φοίβος στο προφίλ του στο Facebook ανέφερε πώς το τραγούδι που δημιούργησε το 2000 «ξαναγεννήθηκε» και βρήκε νέο λόγο ύπαρξης.
Το «Δε σε αφορά» της Έλλης Κοκκίνου και του Φοίβου αφορά πολύ το TikTok και είναι ήδη στα top trends
25 χρόνια μετά και όμως… το "Επιτέλους" ξαναγεννιέται. Ένα τραγούδι που γράφτηκε τότε με ειλικρίνεια, σεβασμό και συναίσθημα, βρίσκει σήμερα νέα φωνή, νέα δύναμη, νέο λόγο ύπαρξης. Οι γυναίκες που συμμετέχουν σ’ αυτή τη νέα εκδοχή - δυνατές, φωτεινές, ανεξάρτητες - δεν τραγουδούν απλώς... Δηλώνουν. Διεκδικούν. Υπενθυμίζουν. Το «Επιτέλους» δεν είναι πια μόνο τραγούδι. Είναι κραυγή. Είναι γροθιά. Είναι μια λέξη που λέει τόσα, χωρίς να χρειάζεται να εξηγήσει τίποτα. Είμαι ευγνώμων που το τραγούδι αυτό, 25 χρόνια μετά, συνεχίζει να ενώνει, να συγκινεί και να εμπνέει.
.jpg?t=DpIvVTQjT85cQmKNFpEUDg)