Η Έλενα Ναθαναήλ δεν έζησε ανεμελιά και εφηβεία αλλά ούτε και πολλά χρόνια-Σήμερα θα γινόταν 78 ετών

Η Έλενα Δεληβασίλη, προτού γίνει μύθος, έγινε Ναθαναήλ. Ένας μύθος που μεγαλώνει με έναν μοναδικό και αξιοθαύμαστο τρόπο, που πολλοί καλλιτέχνες θα ζήλευαν. Ίσως γιατί πλέον με την έξαρση των social media και όλο το κίνημα του «too much information», της υπερπροβολής και του ανελέητου ποσταρίσματος, το μυστηριώδες πέπλο και ο αισθησιασμός της προσωπικότητάς της, φαντάζουν όαση στο celebrity στερέωμα. «Μου είχε λείψει η εφηβεία, η ανεμελιά, η σαχλαμάρα. Δεν είχα δικαίωμα σε αυτά τα πράγματα». Η τελευταία της συνέντευξη στην Έλενα Κατρίτση.
Με την αξεπέραστη αρχοντική ομορφιά και το ταλέντο της η Έλενα Ναθαναήλ κατάφερε να αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στον ελληνικό κινηματογράφο. Η ζωή της δεν υπήρξε ποτέ εύκολη, δεν είχε την ανεμελιά που συνήθως συνδέουμε με την εφηβεία, ούτε και τη διάρκεια που έπρεπε και της άξιζε. Παρ’ όλα αυτά, στη σύντομη ζωή της πρόλαβε να ενσαρκώσει μια μοναδική δύναμη και να διαγράψει μια υπέροχη πορεία ζώντας το κάθε δευτερόλεπτο απόλυτα.
Σήμερα, αν ζούσε, θα γινόταν 78 ετών, και παρά τη σύντομη πορεία της, ο μύθος της παραμένει ζωντανός, όχι μόνο μέσα από τις ταινίες της, αλλά και μέσα από την εικόνα της, που μας υπενθυμίζει ότι η αληθινή ομορφιά δεν έχει να κάνει μόνο με την εξωτερική εμφάνιση, αλλά με τον τρόπο που αφήνεις τη ζωή να σε σμιλέψει.
Έλενα
Γνωστή σε όλους ως Έλενα Ναθαναήλ, η γυναίκα - θρύλος του ελληνικού κινηματογράφου, όταν γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1947, λεγόταν ακόμη Ελένη Δεληβασίλη. Λίγο χρόνια μετά, με μια μικρή παραλλαγή του ονόματός της και μια ολική αλλαγή επιθέτου, έκανε τα πρώτα της βήματα προκειμένου να γράψει τη δική της ιστορία.
Η Δεληβασίλη, προτού γίνει μύθος, έγινε Ναθαναήλ
Αν ζούσε σήμερα, θα γινόταν 78 ετών. Επειδή όμως η μοίρα της επεφύλασσε να «φύγει» το 2008, αρκούμαστε στη γραφή αφιερωμάτων για εκείνη. Ακόμη και 17χρόνια μετά τον θάνατό της, η δύναμη και ο αντίκτυπος του ονόματός της, δεν έχει φθίνει ούτε στο ελάχιστο. Αντιθέτως, με την πάροδο των ετών ο «μύθος» της μεγαλώνει με έναν μοναδικό και αξιοθαύμαστο τρόπο, που πολλοί καλλιτέχνες θα ζήλευαν. Ίσως γιατί πλέον με την έξαρση των social media και όλο το κίνημα του «too much information», της υπερπροβολής και του ανελέητου ποσταρίσματος, το μυστηριώδες πέπλο και ο αισθησιασμός της προσωπικότητάς της, φαντάζουν όαση στο celebrity στερέωμα. Μια star άλλης εποχής, με ποιότητα, ταλέντο, στιλ, φινέτσα και επιλεκτικές εμφανίσεις.
Μικρά Ασία από τη μία, Μάνη από την άλλη
Ίσως να ευθύνεται και η αστική καταγωγή της, μιας και γεννήθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής από πλούσια οικογένεια. Ο πατέρας της, με καταγωγή από τη Μικρά Ασία έφερε το επώνυμο Δεληβασίλης και ήταν υφαντουργός, ενώ η μητέρα της, που καταγόταν από τη Μάνη, λεγόταν Ναθαναήλ. Επιλέγοντας λοιπόν το πιο εύηχο από τα δύο επίθετα, έδειξε αμέσως ότι δεν πορεύεται με ό, τι διαλέξουν οι άλλοι ή οι περιστάσεις για εκείνη. Κρίνει και αποφασίζει η ίδια, αλλάζοντας τον ρου της ιστορίας αν χρειαστεί.
Η ιταλική της φινέτσα σίγουρα πηγάζει και από το γεγονός ότι ολοκλήρωσε τη φοίτησή της στο Ιταλικό Γυμνάσιο και Λύκειο Τεχνών της Ρώμης. Εκεί σπούδασε ζωγραφική και διακόσμηση, ενώ ακολούθησαν σπουδές υποκριτικής στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη. Έκανε το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο σε ηλικία μόλις 17 ετών, όταν έπαιξε στην κωμωδία του Γιάννη Δαλιανίδη «Κάτι να καίει» το 1964 και ήδη εντυπωσίασε με τη μελαχρινή εύθραυστη ομορφιά και την αριστοκρατικότητά της. Ακολούθησαν πολλές ακόμη ταινίες, που έχει αφήσει ως παρακαταθήκη, αλλά και διακρίσεις σε διαγωνισμούς και φεστιβάλ.
Λίγο πριν «σβήσει», η Έλενα Ναθαναήλ είχε συνειδητά επιλέξει να απέχει από τα καλλιτεχνικά δρώμενα και να ζήσει μια πιο ήρεμη ζωή στο κτήμα της στην Εύβοια. Μάλιστα, η ίδια τότε δήλωσε πως ήταν αγρότισσα και καταπιανόταν με την παραγωγή κρασιού. Στο πλευρό της βρισκόταν ο σύντροφός της και παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής Τάσος Μητρόπουλος. Αν και δεν παντρεύτηκε ποτέ, απέκτησε μια κόρη από τη σχέση της με τον επιχειρηματία Γιώργο Τσαγκάρη, την ηθοποιό και δημοσιογράφο Ίνκα Τσαγκάρη.
Η τελευταία της συνέντευξη πριν αποβιώσει από καρκίνο στους πνεύμονες στις 4 Μαρτίου 2008, ήταν στην Έλενα Κατρίτση, τον Μάρτιο του 2005.
Ας θυμηθούμε μερικές από τις εμβληματικότερες φράσεις που είπε στην τελευταία της συνέντευξη
Αν έγραφα βιβλίο, θα είχε τίτλο «Κάντε ό, τι και εγώ». Να συνειδητοποιήσουν δηλαδή ότι η ζωή είναι μικρή. Είναι όμορφη για τις μυρωδιές της, τις στιγμές της, τα χρώματά της.
Παλιά λειτουργούσε το star system γιατί ο ηθοποιός ήταν πιο απρόσιτος. Τώρα με την τηλεόραση, μπαίνει στο σπίτι σου ανέξοδα και χωρίς να σου χτυπήσει την πόρτα.
Μου είχε λείψει η εφηβεία, η ανεμελιά, η σαχλαμάρα. Δεν είχα δικαίωμα σε αυτά τα πράγματα.
Κανείς δεν αρχίζει μια σχέση υπογράφοντας συμβόλαιο για το πόσα χρόνια θα κρατήσει. Ξεκινάς και όσο πάει.
Η μητέρα μου είχε ένα πράγμα που δεν είχα εγώ. Είχε τρομερή αυτοπεποίθηση. Εγώ που σαν άνθρωπος δεν είμαι ανταγωνιστική ούτε ζηλεύω, πρέπει να ομολογήσω ότι τη μητέρα μου, τη ζήλευα πολύ.
Ο μπαμπάς μου πίστευε ότι έχω περισσότερο οικονομικό πνεύμα, παρά καλλιτεχνικό. Και ίσως είχε δίκιο τελικά.
Η μητέρα μου ήταν πολύ αυστηρή και μου στέρησε τρυφερότητα. Τώρα την ευγνωμονώ για αυτό. Μας έμαθε πειθαρχία.
Η κόρη μου είναι η μοναδική μου αδυναμία. Δεν είναι η Ίνκα «μαμάκιας». Εγώ είμαι «παιδάκιας».