Τι μεθόδους αντισύλληψης χρησιμοποιούσαν οι "παλιοί";

Την επόμενη φορά που θα παραπονεθείτε για το λάτεξ, θυμηθείτε τι περνούσαν οι πρόγονοί μας.

Ο HIV προφανώς δεν υπήρχε (εμφανίστηκε τη δεκαετία του 80 όπως ξέρετε) και τα ΣΜΝ (Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα) κατά πάσα πιθανότητα ήταν πολύ πιο ήπιας μορφής από ό,τι τα σημερινά. Αλλά από την αρχή της ύπαρξης του ανθρωπίνου είδους υπήρχε ο τρόμος της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Και το «πρόβλημα» αυτό όφειλαν τα ζευγάρια κάθε εποχής να το αντιμετωπίσουν με ποικίλες μεθόδους αντισύλληψης. Όπως;

Υπάρχει σκαλισμένη ζωγραφιά, στον τοίχο μιας σπηλιάς στη Γαλλία, που υπολογίζεται γύρω στο 10.000 π.Χ. ενός άνδρα που φοράει προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής συνεύρεσης. Από τι υλικό μπορεί να ήταν κατασκευασμένο το εν λόγω προφυλακτικό και πόση προστασία παρείχε, παραμένει άγνωστο.

Εκεί γύρω στα 1.700, πάντως, το προφυλακτικό ήταν φτιαγμένο από ένα μείγμα που αποτελείτο από αποξηραμένο δέρμα από όρχεις κάστορα και αλκοόλ. Συνεχίζετε να παραπονιέστε για το latex;

Οι Αιγύπτιες γυναίκες εισέπνεαν τα φυλλαράκια του θάμνου ακακίας (και βαμβάκι και μέλι). Η θερμοκρασία του σώματος προκαλούσε την έκκριση ενός ενζύμου που τώρα μπορεί να το βρει κανείς στα σύγχρονα σπερματοκτόνα.

Οι γυναίκες της Κωνσταντινούπολης χρησιμοποιούσαν σφουγγάρι βουτηγμένο σε χυμό λεμονιού ως μέθοδο αντισύλληψης.

Στην Μεσοποταμία μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος αντισύλληψης ήταν και ο θηλασμός τον οποίο συνέχιζαν οι γυναίκες (αφού είχαν γίνει μητέρες, προφανώς) για τουλάχιστον τρία χρόνια μια που κατά τη διάρκειά του η έμμηνος ρήση έχει διακοπεί και η σύλληψη δεν είναι εφικτή.

Στην αρχαία Κίνα τα ζευγάρια που δεν ήθελαν να αποκτήσουν άλλα παιδιά λάμβαναν ένα υγρό μείγμα που αποτελείτο από λάδι και υδράργυρο, βρασμένα σε υψηλή θερμοκρασία.

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ