Πόνος στο στομάχι; Αυτές είναι οι 10 πιο κοινές αιτίες

Πόνος στο στομάχι; Αυτές είναι οι 10 πιο κοινές αιτίες

Μάθε τώρα που οφείλονται οι ενοχλητικοί πόνοι της κοιλιάς

Όλοι μας κατά καιρούς έχουμε ενοχληθεί από διάφορους πόνους στην περιοχή της κοιλιάς, άλλες φορές στιγμιαία και άλλες με μεγαλύτερη διάρκεια. Ωστόσο, για τον πόνο που μπορεί να σε ταλαιπωρεί στο στομάχι ή την κοιλιά σου δεν σημαίνει πως είναι υπεύθυνα τα αντίστοιχα όργανα, καθώς ο οργανισμός είναι ένα από τα πολυπλοκότερα «κατασκευάσματα» και η καλή λειτουργία του κάθε μέρους του βρίσκεται σε απόλυτη εξάρτηση και με το υπόλοιπο σώμα μας. Δες παρακάτω τις πιθανότερες αιτίες κοιλιακού πόνου και λάβε τα ανάλογα μέτρα αντιμετώπισης.


1.Δυσανεξία στη λακτόζη
Εκατομμύρια ανθρώπων αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της δυσανεξίας στη λακτόζη. Μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη υπερτερούν αριθμητικά από εκείνα που μπορούν να την αφομοιώσουν. Αυτό το είδος της τροφικής δυσανεξίας προκαλεί ηπιότερο κοιλιακό πόνο, φούσκωμα, διάρροια, ρέψιμο, φυσικά αέρια αλλά και δυσπεψία. Η λύση; Φρόντισε να μειώσεις σημαντικά την ποσότητα γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το γάλα και το τυρί.


2.Παρενέργειες των φαρμάκων
Δεν υπάρχει κανένα φάρμακο που να μην έχει παρενέργειες στον οργανισμό μας. Κάποιες φορές μια από αυτές μπορεί να είναι και ο κοιλιακός πόνος. Ακόμα και τα πιο «αθώα» φάρμακα, όπως η ασπιρίνη ή κάποιο παυσίπονο, μπορούν να προκαλέσουν οίδημα στη βλεννογόνο του στομάχου, με αποτέλεσμα να υποφέρεις από πόνους.


3.Δυσανεξία στη γλουτένη
Η γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη, μπορεί πολλές φορές να προκαλέσει τροφική δυσανεξία. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να δημιουργήσει ακόμα και βλάβες στο λεπτό έντερο, το οποίο σταματά να λειτουργεί κανονικά και δεν απορροφά τα θρεπτικά συστατικά. Τα πιο κοινά όμως συμπτώματα του προβλήματος είναι τα φυσικά αέρια, το φούσκωμα, αλλά και ο ήπιος ή εντονότερος πόνος στο στομάχι.


4.Έλκος
Το πεπτικό έλκος ή τα έλκη στο στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο (το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου), είναι μια κοινή αιτία κοιλιακού πόνου. Ο πόνος χτυπά συνήθως την άνω κοιλιακή περιοχή και συμβαίνει κυρίως μετά από τα γεύματα. Ωστόσο, αν υποφέρεις από απλές ενοχλήσεις δεν έχεις λόγο ανησυχίας, αφού στις περιπτώσεις αυτές ο πόνος είναι πολύ έντονος.


5.Καταναλώνεις πολλές τσίχλες χωρίς ζάχαρη
Κι όμως, όσο κι αν σου ακούγεται παράξενο, το συνεχές μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη μπορεί να σου προκαλέσει πόνο στο στομάχι αλλά και διάρροιες. Ο λόγος; Τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη περιέχουν μεγάλη ποσότητα σορβιτόλης, που μπορεί να σου προκαλέσει τα παραπάνω προβλήματα. Μάλιστα, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις, όπου άτομα που μασούσαν συνεχώς τσίχλες παρουσίασαν απώλεια κιλών, κοιλιακούς πόνους και διάρροια. Σε όλες τις περιπτώσεις, η διακοπή της κατανάλωσης τσίχλας έλυσε το πρόβλημα.


6.Άγχος
Το στρες μπορεί να προκαλέσει, πέρα από πονοκεφάλους, υψηλή αρτηριακή πίεση ή αϋπνία, και πόνους στην περιοχή της κοιλιάς. Η κατάθλιψη καθώς και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου επίσης έχουν συνδεθεί με πεπτικά προβλήματα. Και μπορεί οι ρυθμοί της ζωής σου να μην σου επιτρέπουν να αποβάλεις το άγχος ολοκληρωτικά, ωστόσο, μια παραπάνω προσπάθεια δεν βλάπτει.


7.Τροφική δηλητηρίαση
Η τροφική δηλητηρίαση από ιούς ή βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν κοιλιακό άλγος, μαζί με διάρροια και εμετό. Τα κρούσματα της τροφικής δηλητηρίασης είναι άπειρα και το πιο πιθανό είναι ακόμα και εσύ κάποια στιγμή να έχεις ζήσει αυτή την δυσάρεστη εμπειρία. Ευτυχώς, τα συμπτώματα διαρκούν για λίγο και δεν έχουν κάποιο σοβαρότερο επακόλουθο, εκτός από κάποιες πολύ σπάνιες περιπτώσεις.


8.Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου
Οι διάφορες νόσοι του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα, αποτελούν στην ουσία φλεγμονές στο λεπτό ή παχύ έντερο. Οι φλεγμονές αυτές μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές, οι οποίες πολλές φορές οδηγούν σε πόνο στην κοιλιά, διάρροια ή ακόμα και αιμορραγία. Τα συμπτώματα είναι χρόνια, αλλά συνήθως φουντώνουν και υποχωρούν ξανά ανά περιόδους, καθιστώντας μερικές φορές δύσκολο να διαγνωστεί το ακριβές πρόβλημα.


9.Πρόβλημα με τον θυρεοειδή
Παρόλο που ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στο λαιμό, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και στο υπόλοιπο σώμα, καθώς ρυθμίζει πολλές λειτουργίες και το πεπτικό σύστημα είναι μια από αυτές. Εάν ο θυρεοειδής παράγει πολλές ορμόνες (υπερθυρεοειδισμός) επιταχύνει την πεπτική λειτουργία, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρείσαι από διάρροια και κράμπες στην κοιλιακή χώρα. Από την άλλη, μια υπολειτουργία του θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμός) επιβραδύνει το πεπτικό σύστημα, οδηγώντας σε πόνο από δυσκοιλιότητα και φυσικά αέρια.


10. Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο κοιλιακό πόνο, όπως και σε μεταβολές στις κινήσεις του εντέρου. Ωστόσο, αυτή δεν αποτελεί φλεγμονώδη κατάσταση, οπότε δεν συνδυάζεται ποτέ με πρωκτική αιμορραγία. Προσβάλλει συνήθως τις γυναίκες και μάλιστα σε αρκετά μεγάλο ποσοστό.

Διαβάστε ακόμη:

Αιμορροΐδες: Το μυστικό της γιαγιάς για να ανακουφιστείτε από τον πόνο

Τεστ ΠΑΠ: Μήπως μετά το καλοκαίρι νιώθετε κάποιες ενοχλήσεις στην ευαίσθητη περιοχή;