8 «κακές» συνήθειες που ευθύνονται για τις συνεχείς λιγούρες σου

8 «κακές» συνήθειες που ευθύνονται για τις συνεχείς λιγούρες σου

Εσύ σε ποιά κατηγορία ανήκεις;

Όσες φορές κι αν έχεις υποσχεθεί στον εαυτό σου να μην υποκύψεις ξανά σε πειρασμούς γεμάτους θερμίδες είναι πολύ δύσκολο, έως και απίθανο, να το καταφέρεις. Τί είναι όμως αυτό που σε οδηγεί συνέχεια σε αυτή την κατάσταση; Ο σημαντικότερος παράγοντας είναι σίγουρα η δύναμη της συνήθειας, πόσο μάλλον αυτής που έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχολογία σου και σου προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα, όπως το να καταναλώνεις τρόφιμα που σε ευχαριστούν. Ωστόσο, όσο δυνατή κι αν είναι η συνήθεια αυτή μπορείς να την αλλάξεις, αν μπορέσεις να διαχειριστείς σωστότερα τα λάθη που κάνεις και επιβαρύνουν την ακατάσχετη επιθυμία σου για φαγητό.


1.Παραλείπεις το πρωινό σου
Το πιο πιθανό είναι να σου συμβαίνει το αναμενόμενο, να ξυπνάς δηλαδή κάθε πρωί και, εφόσον δεν πεινάς ακόμα, να αρκείσαι σε έναν απλό καφέ. Έτσι, το μόνο που καταφέρνεις είναι να πέφτεις με τα μούτρα, αργότερα, σε οτιδήποτε βρεις μπροστά σου. Η διατήρηση των σταθερών επιπέδων της ντοπαμίνης και των σακχάρων στο οργανισμό σου είναι το άλφα και το ωμέγα για να μην έχεις λιγούρες μέσα στη διάρκεια της ημέρας. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με έναν τρόπο: αν τρως ένα υγιεινό και πλήρες πρωινό γεύμα.


2.Όταν έχεις λιγούρες δεν τρως τίποτα
Πολλές φορές θεωρείς πως αν δεν φας αυτό που θέλεις τη στιγμή που το θέλεις, η επιθυμία σου θα χαθεί σύντομα. Όμως, δεν χρειάζεται να καταπιέζεις και να ταλαιπωρείς τον εαυτό σου με αυτό τον... βάρβαρο τρόπο. Οι... «δυο» σας, μπορείτε να βρείτε μια μέση λύση, αντικαθιστώντας τις... παρασπονδίες που σκέφτεσαι να κάνεις με μια πιο υγιεινή εκδοχή τους. Μπορείς, για παράδειγμα, αν θελήσεις να φας κάτι γλυκό, να προτιμήσεις λίγες φράουλες ή αμύγδαλα αντίστοιχα, για κάτι αλμυρό. Έτσι, θα ικανοποιήσεις τον εαυτό σου χωρίς να το παρακάνεις όμως.


3.Δεν ξέρεις το λόγο που το παθαίνεις
Το μόνο σίγουρο είναι πως τίποτα δεν είναι τυχαίο. Κάθε φορά που σε πιάνει αυτή η... «κρίση» προσπαθείς, ουσιαστικά, να καλύψεις κάποιο συναισθηματικό κενό σου. Κράτησε ημερολόγιο με τις φορές που θέλεις να φας χωρίς να πεινάς, ενώ παράλληλα σημείωσε και το αν νιώθεις κουρασμένη, αγχωμένη ή απλά βαριέσαι. Σύντομα, θα καταλάβεις την πηγή του... κακού και θα μπορείς να αντιμετωπίσεις πολύ αποτελεσματικότερα το πρόβλημα.


4.Δεν συνοδεύεις αυτά που θέλεις να φας με κάτι υγιεινό
Σίγουρα, μια σωστή διατροφή δεν σημαίνει να μην τρως τίποτα, όπως, ούτε σωστό είναι να κάνεις και το αντίθετο. Να τρως δηλαδή, ανεξαιρέτως, οτιδήποτε βρεθεί μπροστά σου. Μπορείς, ωστόσο, να βρεις τη χρυσή τομή, συνδυάζοντας μια μικρή ποσότητα αυτού που επιθυμείς να φας με ένα πιο υγιεινό συνοδευτικό, όπως μια σαλάτα.


5.Το σκέφτεσαι συνεχώς
Είναι σχεδόν σίγουρο πως αν θελήσεις να φας κάτι συγκεκριμένο και το μόνο που κάνεις είναι να σκέφτεσαι μόνο αυτή σου την επιθυμία, τότε λυπούμαστε αλλά, δεν θα το γλιτώσεις. Η μόνη εφικτή λύση είναι να αποσπάσεις την προσοχή σου, απασχολούμενη με κάτι άλλο, όπως το να κάνεις ένα μικρό περίπατο ή να παίξεις ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι. Είναι βέβαιο, πως σε λίγα λεπτά θα το έχεις ήδη ξεχάσει.


6.Δεν κρατάς μακριά τους πειρασμούς
Ας υποθέσουμε πως είναι αργά το βράδυ και ξαφνικά σε πιάνει η ακατανίκητη επιθυμία να φας ένα μπισκότο. Όσο κι αν θέλεις να το κάνεις, το πιο πιθανό είναι να μην βγεις από το σπίτι σου εκείνη την ώρα αποκλειστικά γι' αυτό το λόγο, οπότε μάλλον δεν θα φας τελικά. Αν όμως τα μπισκότα βρίσκονται στο ντουλάπι σου πιστεύεις πως θα... την γλιτώσεις; Η ερώτηση ήταν ρητορική, ανάλαβε τα αντίστοιχα μέτρα!


7.Κάνεις αυστηρή δίαιτα
Το να ακολουθείς μια αυστηρή δίαιτα που, όταν φτάσει στο τέλος της, θα σε κάνει να πέσεις με τα μούτρα στο φαγητό ξανά δεν έχει πραγματικά κανένα λόγο ύπαρξης. Μπορείς απλά να κάνεις μια πιο υγιεινή διατροφή, συμπεριλαμβάνοντας, σε μικρές ποσότητες πάντα, οτιδήποτε περνάει από το μυαλό σου ως επιθυμία.


8.Δύο βασικοί ένοχοι: Instagram και Pinterest
Εντάξει, δεν θα κατηγορήσουμε ακριβώς αυτά τα κοινωνικά δίκτυα, απλά αν είσαι αρκετά επιρρεπής στο νόστιμο φαγητό και έχεις το συνήθειο να παρακολουθείς φωτογραφίες καλοστημένων πιάτων σε αυτές τις σελίδες, κάποια στιγμή θα παρασυρθείς. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, οι φωτογραφίες γευμάτων πλούσιων σε θερμίδες είναι περισσότερο ζηλευτές από τις αντίστοιχες με πιάτα χαμηλών θερμίδων, οπότε είναι πανεύκολο, βλέποντάς τα, να θελήσεις να τρέξεις στο πλησιέστερο... φαγάδικο.

Διαβάστε ακόμη:

Αυτή είναι η δίαιτα που ακολουθεί η Kendall Jenner για... τέλειο σώμα στην πασαρέλα!

Τα 7 χειρότερα λάθη που κάνεις μετά το γεύμα σου