4+1 tips για να σταματήσετε να παίρνετε βάρος μετά τις γιορτές!

4+1 tips για να σταματήσετε να παίρνετε βάρος μετά τις γιορτές!

Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Φανή Πρεβέντη συμβουλεύει

Όλοι γνωρίζουμε ότι η περίοδος των γιορτών είναι «επικίνδυνη» για να αυξήσουμε το σωματικό μας βάρος. Αυτό που δεν έχουν συνειδητοποιήσει οι περισσότεροι είναι ότι πολύ συχνά η αύξηση του βάρους συμβαίνει την περίοδο που ακολουθεί αμέσως μετά τις γιορτές καθώς υπάρχει μία τάση να συνεχίζουμε τις διατροφικές υπερβολές. Τι πρέπει να κάνουμε για να σταματήσουμε την «παρατεταμένη» αύξηση βάρους;

Πάμε να δούμε 5 βασικά tips:


1. Προγραμματίστε τα γεύματά σας.

Οι επιστήμονες διαρκώς διαφωνούν σχετικά με το ποιος είναι, και αν υπάρχει, ιδανικός αριθμός γευμάτων ώστε να διατηρήσουμε ένα υγιές σωματικό βάρος. Ένα μόνο είναι σίγουρο: οι σταθερές ώρες γευμάτων λειτουργούν βοηθητικά στο να διατηρήσουμε ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο, για αυτό φροντίστε να επαναφέρετε τα σταθερά ωράρια στη διατροφή σας.

2. Μην ξεχνάτε τα φρούτα και τα λαχανικά.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι τροφές που βοηθούν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος αλλά όχι μόνο. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν στο να νιώσουμε το αίσθημα του κορεσμού και να ελέγξουμε την πείνα μας. Για αυτό το λόγο φροντίζουμε τα σνακ μας να περιέχουν φρούτα και τα γεύματά μας να συνοδεύονται πάντα από λαχανικά ωμά, βραστά, ψητά ή και μαγειρευτά.

3. Περιορίστε την κατανάλωση λιπαρών.

Η γαλοπούλα, το αρνί, το χοιρινό, τα τυριά αλλά και τα γλυκά είχαν την τιμητική τους στις γιορτές και μπήκαν για τα καλά στην «εορταστική καθημερινότητα» . Όλα τα παραπάνω τρόφιμα είναι πηγές λιπαρών, τα οποία πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο καθώς είναι «φορτωμένα» με πολλές θερμίδες. Αυτό που πρέπει να κάνετε τώρα είναι ναι τα αντικαταστήσετε με όσπρια αλλά και ψάρια, τα οποία κατά τη διάρκεια των γιορτών παραγκωνίστηκαν.

4. Αντισταθείτε στη λογική του «όλα ή τίποτα».

Ποιος είπε ότι μετά τις γιορτές πρέπει να ξεκινάμε εξαντλητικές δίαιτες; Μεταπηδώντας από την υπερβολική κατανάλωση τροφής στην εξαντλητική στέρηση δημιουργούμε ένα φαύλο κύκλο ο οποίος δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο από εκνευρισμό και απογοήτευση. Ακόμα και αν δεν μπορείτε να γίνετε αυστηροί με τις διατροφικές σας επιλογές, διαλέξτε να διορθώσετε κάποιες (έστω και μία) από αυτές που θεωρείτε ότι παχαίνουν...


+1.... Δαπανήστε τις θερμίδες που προσλαμβάνετε από όσα τρώτε και πίνετε.


Όταν οι θερμίδες που δαπανάμε είναι περισσότερες από αυτές που προσλαμβάνουμε μέσω της τροφής, τότε όποια τροφή ή ρόφημα καταναλώνουμε δεν αποθηκεύεται ως λίπος στο σώμα μας. Δε χρειάζεται να γίνετε πρωταθλητές ή να πηγαίνετε στο γυμναστήριο 7 φορές την εβδομάδα. Ακολουθήστε οποιοδήποτε είδος σωματικής δραστηριότητας 3-4 φορές την εβδομάδα και φροντίστε να αποκτήσετε μία δραστήρια καθημερινότητα βάζοντας περισσότερη κίνηση στη ζωή σας.

Διαβάστε ακόμα

Δίαιτα και διατροφή: Αλήθειες και μύθοι για τους υδατάνθρακες!

Υπάρχουν ροφήματα που βοηθούν να χάσουμε βάρος;