Ορθομοριακή διατροφή: Μυστικά που ενεργοποιούν τον μεταβολισμό!

Ορθομοριακή διατροφή: Μυστικά που ενεργοποιούν τον μεταβολισμό!

Ο Γιώργος Μηνούδης, Κλινικός Ορθομοριακός Διατροφολόγος, μας εξηγεί μια διαφορετική προσέγγιση στον τρόπο ζωής

Συζητώντας με τον Γιώργο Μηνούδη, δεν μπορείς παρά να σκεφτείς ότι απλές αλήθειες μπορεί να είναι τελικά το μυστικό για την υγεία και το ευ ζην,γενικότερα. Εφαρμόζοντας την ορθομοριακή ιατρική στη διατροφή, αποδεικνύει τη σημασία της διατροφής, της σκέψης και του τρόπου ζωής στην καλή λειτουργία των κυττάρων μας και στη διατήρηση της νεότητας και της υγείας μας . Μας θυμίζει πως η Φύση γνωρίζει καλύτερα και αν την ακολουθήσουμε μπορεί να μας καθοδηγήσει σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

gminoudis cd400

O Κλινικός Ορθομοριακός Διατροφολόγος, Γιώργος Μηνούδης

Ποια είναι η σωστή διατροφή για την ορθομοριακή Διατροφή;
Ό,τι κόψεις από το δέντρο και ό,τι ξεριζώσεις από το έδαφος, εποχιακή τροφή χωρίς φυτοφάρμακα, δηλαδή βιολογική χορτοφαγική διατροφή. Δηλαδή η διατροφή που προσφέρει η Φύση στον άνθρωπο εδώ και εκατομμύρια χρόνια: Ο ανθρώπινος οργανισμός πρέπει να δημιουργεί ιστούς και όργανα τρώγοντας χόρτα, λαχανικά, όσπρια, φρούτα ξηρούς καρπούς και όχι κρέας. Το κρέας που προέρχεται από φυτοφάγο ζώο είναι τροφή από δεύτερο χέρι και το κρέας από σαρκοφάγο ζώο (τροφή από τρίτο χέρι) γεμάτη τοξίνες. Η ορθομοριακή διατροφή βασίζεται αποκλειστικά στις βιοαναγεννητικές τροφές και επιτυγχάνει σωστή θρέψη, αποτοξίνωση και ανανέωση των κυττάρων. Αν κάποιο άτομο θέλει να καταναλώνει κρέας, ζάχαρη, γλυκά ή γαλακτοκομικά δεν πρέπει να γίνεται περισσότερες από 4-6 φορές το μήνα. Σε περίπτωση παρέκκλισης, το πρόγραμμα προτείνει γίδινο κρέας, ψητό ή βραστό βακαλάο και σαρδέλα και αυγών μελάτων ή ποσέ.


Οι πρωτεινικές διατροφές που προτείνονται από πολλές διάσημες δίαιτες είναι λάθος;

Πάσχουμε από υπερπρωτειναιμία όχι από έλλειψη πρωτεϊνης. Δεν υπάρχει τίποτα στη φύση που δεν έχει πρωτεϊνες. Ο οργανισμός χρειάζεται λιγότερο από 0,5 γρ. πρωτείνης ανά κιλό βάρους. Χρειάζεται όμως αμινοξέα για να συνθέσει πεπτίδια και πρωτεϊνες. Ομως όση περισσότερη πρωτεϊνη παίρνεις και όσο πιο λανθασμένης μορφής είναι, τόσο χειρότερο για την υγεία αποδεικνύεται. Ακινητοποιεί και εμποδίζει τις κυτταρικές μεμβράνες, προκαλεί αλλεργίες και τελικά παχαίνει.


Στα προϊόντα της Φύσης οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες, οι φυτικές ίνες και τα λίπη, είναι απόλυτα ισορροπημένα. Το πρόβλημα είναι το είδος και η ποιότητα της πρωτεΐνης, καθώς οι φυτικές πρωτεινες δεν δημιουργούν πρόβλημα. Αντίθετα οι πρωτεϊνικές δίαιτες μπορούν να κάνουν πολύ κακό και στους νεφρούς και στην καρδιά και στο ήπαρ ενώ προκαλούν φλεγμονές και ορμονικές διαταραχές. Οστεοπόρωση καρκίνοι, αυτοάνοσα και αλλεργίες οφείλονται στην υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνών.


Γι αυτό και η νηστεία έχει ονομαστεί το «τσεκούρι» της ασθένειας. Όταν το αίμα δεν παίρνει πρωτεινες και λίπη αναζητά τις πρωτείνες στα τοξικά στοιχεία που υπάρχουν στον οργανισμό, στα βακτηρίδια και τους ιούς και έτσι καθαρίζει τον οργανισμό. Ομως πρέπει να ξέρεις πώς θα κάνεις νηστεία. Νηστεία δεν είναι ψωμί και χαλβάς, δηλαδή γλουτένη και ζάχαρη. Η νηστεία πρέπει να έχει στο επίκεντρο τα χόρτα και τα λαχανικά, τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς.


Από τι εξαρτάται η υγεία μας;
Νοοτροπία, διατροφή και τρόπος ζωής είναι οι τρεις άξονες που καθορίζουν την υγεία μας. Αν κάποιος νομίζει ότι είναι υγιής μέχρι να τον ανακηρύξουν άρρωστο έχει πέσει στην παγίδα του ψευδοδιπόλου «ασθένειας-υγείας». Δεν είναι έτσι όμως. Ο άνθρωπος δεν αρρωσταίνει ξαφνικά. Πέφτουν σταδιακά χωρίς να το αντιλαμβάνεται τα επίπεδα της υγείας του και κάποια στιγμή εμφανίζει ένα παθολογικό σύμπτωμα. Η μόνη οριστική αρρώστια είναι ο θάνατος. Ολα τα άλλα είναι συμπτώματα - αυτό που συνήθως λέμε ασθένεια είναι μια προειδοποίηση για να βελτιώσουμε το επίπεδο υγείας μας αλλά και ένα αποτέλεσμα χαμηλού επιπέδου υγείας που για καιρό έχουμε. Δεν αρρωσταίνουμε ξαφνικά, όπως νομίζουμε.
Υγεία είναι η τέλεια λειτουργία των κυττάρων. Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει μια κλίμακα υγείας από 0 έως 100 και είμαστε όλοι κάπου στη μέση. Τώρα αν το ποσοστό του καθενός θεωρείται ασθένεια, ή υγεία εξαρτάται από την κοινωνία και την εποχή.
Η ορθομοριακή ιατρική έρχεται να επιβεβαιώσει αυτά που έλεγαν και οι αρχαίοι Ελληνες. Ο Γαληνός που είχε πει δεν υπάρχουν ασθένειες υπάρχουν επίπεδα υγείας. Τα επίπεδα υγείας είναι τα επίπεδα κυτταρικής λειτουργίας που εξαρτώτναι από τη νοοτροπία, τη διατροφή και τον τρόπο ζωής. Και ο Ιπποκράτης έλεγε ότι «η τροφή είναι το μόνο σου φάρμακο» αλλά και ότι «η Φύση είναι ο μόνος γιατρός».


Πώς μπορούν οι άνθρωποι να βελτιώσουν την υγεία τους;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα των ανθρώπων είναι η άγνοια. Το άτομο δημιούργησε τα προβλήματα στον οργανισμό του λόγω άγνοιας.
Οι άνθρωποι έχουν πληθώρα πληροφοριών αλλά πολύ λίγη γνώση. Η Ορθομοριακή Ιατρική είναι η Ιπποκράτειος ιατρική στον 21ο αιώνα και πιστεύει ότι τα αίτια των παθήσεων προέρχονται από το κύτταρο, δηλαδή δεν υπάρχουν παθήσεις αλλά επίπεδα κυτταρικής λειτουργίας. Επίσης ότι ο μόνος που μπορεί να θεραπευτεί είναι ο ίδιος ο πάσχων. Κανείς δεν μπορεί να γιατρέψει τον άλλον, μπορεί μόνο να είναι σύμβουλος υγείας να τον καθοδηγεί για να τον βγάζει από την άγνοια. Συνδυάζοντας τη συμβατική ιατρική και τις εναλλακτικές θεραπείες. Πιστεύουμε ότι όλες οι προσεγγίσεις, συμβατική ιατρική αλλά και οι εναλλακτικές προσεγγίσεις, είναι σωστές αλλά προϋποθέτουν την καλή κυτταρική λειτουργία, που όταν υπάρχει οποιαδήποτε θεραπεία, έχει μεγάλο αποτέλεσμα. Δεν ακυρώνουμε άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις, αλλά προσφέρουμε το θεμέλιο πάνω στο οποίο πρέπει να βασιστούν.
Τα κύτταρά μας και όλο το ανθρώπινο σώμα είναι ενεργειακές συχνότητες. Η ύλη είναι ενέργεια αλλά με συγκεκριμένη συχνότητα. Και τώρα το επιβεβαιώνει η επιστήμη. Υπάρχουν καλές και κακές ενεργειακές συχνότητες που επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά τα κύτταρα. Αυτό που προτείνουμε είναι να κατανοήσουμε και να παρέμβουμε σε αυτή την διαδικασία με στόχο να βελτιώσουμε την κυτταρική λειτουργία και τα επίπεδα υγείας.

Μπορεί η ορθομοριακή διατροφή να βοηθήσει στην απώλεια βάρους ή σε θέματα γονιμότητας δύο μεγαλα προβλήματα της εποχής μας;

Το βάρος δεν είναι θέμα δίαιτας, αλλά μεταβολισμού, καύσεων, σωστής κυτταρικής λειτουργίας. Η απώλεια βάρους αργά σταθερά και μόνιμα συνδυάζεται πάντα με όποιον ακολουθεί ορθομοριακή διατροφή, αλλά και η ομορφιά του δέρματος, καθώς τα κύτταρα ανανεώνονται και τα άτομα γίνονται πολύ πιο φρέσκα. Η γήρανση είναι αποτέλεσμα κυτταρικής δυσλειτουργίας. Το θεμέλιο για τα πάντα είναι το κύτταρο, αν ρυθμίσεις τη λειτουργία των κυττάρων το σώμα θα αυτορρυθμιστεί. Το σώμα δουλεύει σε κύκλο 24ώρου, 28 ημερών και τριμήνου. Σε τρεις μήνες ανανεώνεται πλήρως το αίμα και οι ιστοί και ακολουθώντας το πρόγραμμα για τρεις μήνες γίνεται πλήρης ανανέωση.
Η γονιμότητα συνιστά μεγάλο πρόβλημα για τις σύγχρονες γυναίκες και δείχνει μια τοπική τοξίνωση, ορμονική ανισορροπία και βιοχημικό άγχος αλλά και έλλειψη σε διάφορα θρεπτικά στοιχεία όπως ψευδάργυρος, μαγνήσιο κ.λ.π. Η βλενογόνος του γαστρεντερικού γειντιάζει με τη βλενογόνο του αναπαραγωγικού συστήματος και πολλά γυναικολογικά προβλήματα λύνονται με ένα πρόγραμμα αποτιξίνωσης. Μια από τις ισχυρές εφαρμογές του προγράμματος είναι και στη γονιμότητα. Έχουμε θετικά αποτελέσματα.