Μάθετε για τις θερμίδες που προσφέρει το κάθε πασχαλινό έδεσμα και… λάβετε τα μέτρα σας!

Μάθετε για τις θερμίδες που προσφέρει το κάθε πασχαλινό έδεσμα και… λάβετε τα μέτρα σας!

H διαιτολόγος-διατροφολόγος Φανή Πρεβέντη μας δίνει χρήσιμες συμβουλές

Η γνώση είναι δύναμη, γι αυτό και εμείς «αποκαλύπτουμε» τις θερμίδες που μας προσφέρουν τα πασχαλινά εδέσματα και σας προκαλούμε να διαλέξετε ποια θα προτιμήσετε και σε ποιες ποσότητες:


1. Αρνί: Οι θερμίδες που δίνει διαφέρουν ανάλογα με το κομμάτι που διαλέγουμε να καταναλώσουμε. Έτσι, αν προτιμήσουμε τα πλευρά και τον ώμο παίρνουμε 374 Θερμίδες/ 100 γρ ενώ το αρνίσιο μπούτι που αποδίδει 262 Θερμίδες / 100 γρ. Αν τώρα αφαιρεθεί η πέτσα προσεγγίζουμε τις 158 Θερμίδες/ 100 γρ. Η αφαίρεση του λίπους από το αρνί είναι αρκετά δύσκολη αφού μεγάλο μέρος των λιπαρών του βρίσκεται διάχυτο μέσα στους μυς. Το αρνάκι γάλακτος προτιμάται από τους περισσότερους γιατί είναι πιο μαλακό. Στην πραγματικότητα το αρνάκι γάλακτος είναι πιο μαλακό γιατί έχει περισσότερο λίπος και λιγότερες πρωτεΐνες από ένα πιο μεγάλο ζώο. Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι όσο πιο μαλακό είναι το κομμάτι που θα διαλέξουμε, τόσο περισσότερο λίπος θα περιέχει.

2. Κατσίκι: Δεν είναι λίγοι αυτοί που προτιμούν το κατσίκι για το πασχαλινό γεύμα είτε λόγω γεύσης, είτε λόγω χαμηλότερων θερμίδων. Πράγματι, το κατσίκι έχει σαφώς λιγότερο λίπος από το αρνί αφού δίνει 166 Θερμίδες ανά 100 γρ.

mesa-pascua3 fa2bb

3. Μαγειρίτσα, γαρδούμπες, κοκορέτσι: Ένα πιάτο μαγειρίτσα μας δίνει περίπου 600 Θερμίδες. Συνοδεύοντας τη μαγειρίτσα με μία φέτα ψωμί και λίγη σαλάτα έχουμε ένα ολοκληρωμένο θερμιδικά και θρεπτικά γεύμα. Ενώ 100 γρ. γαρδούμπες ή κοκορέτσι δίνουν 170-190 θερμίδες

4. Τσουρέκι: Αποδίδει 386 Θερμίδες ανά 100 γρ. Προτείνουμε να καταναλώσετε μία λεπτή φέτα των 30 γρ. (όσο μία φέτα ψωμί για τόστ). Επειδή το τσουρέκι προσφέρει αρκετή ενέργεια προτείνεται η κατανάλωσή του τις πρωινές ώρες που χρειαζόμαστε αλλά και δαπανούμε περισσότερη ενέργεια.

5. Πασχαλινά κουλουράκια: Τα πασχαλινά κουλουράκια περιέχουν αρκετή ζάχαρη, αυγά και βούτυρο που αποτελούν πηγή ζωικού λίπους, χοληστερόλης και ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση του συγκεκριμένου εδέσματος αποδίδει στον οργανισμό ενέργεια 370 Θερμίδες / 100 γρ. προϊόντος (2-3 κουλουράκια).

Σχεδόν όλοι, ακόμα και όσοι βρίσκονται σε πρόγραμμα απώλειας βάρους, σκεφτόμαστε πως το Πάσχα θέλουμε να το ρίξουμε λίγο έξω και να... «τσιμπήσουμε» κάτι παραπάνω. Απαγορεύεται; Φυσικά και όχι! Το φαγητό είναι απόλαυση που συνοδεύει πάντα ένα γιορτινό τραπέζι. Επειδή όμως τα πασχαλινά εδέσματα έχουν αρκετό λίπος θα πρέπει μεν να τα δοκιμάσουμε, αλλά με μέτρο.

Καλό Πάσχα σε όλους!!