Βούτυρο στο ψωμί και υγεία στην καρδιά

Βούτυρο στο ψωμί και υγεία στην καρδιά

Γίνονται και τα δύο και ταυτόχρονα.

Είναι το «μυστικό» συστατικό που κάνει όλα τα φαγητά να έχουν καλύτερη γεύση αλλά με τι κόστος;

Ο φόβος που αφορά τα κορεσμένα λιπαρά που υπάρχουν στο βούτυρο, έγινε αιτία για την απομάκρυνση του από τις περισσότερες δίαιτες, το μαγείρεμα ακόμα και από το ψωμί στο πρωινό μας.

Σήμερα όμως, διακεκριμένοι διατροφολόγοι, σύμφωνα με έρευνες που γίνονται, παρατηρούν μία «επιστροφή» στην χρήση του, διότι οι άνθρωποι εκτιμούν ότι τουλάχιστον το βούτυρο είναι μία φυσική, «καθαρή» τροφή, σε αντίθεση με τη μαργαρίνη. Η μαργαρίνη είναι επεξεργασμένη τροφή, όπου φυτικής προέλευσης έλαια μετατρέπονται σε στέρεο λίπος, με την προσθήκη υδρογόνου.

Το βούτυρο γίνεται από την κρέμα του πλήρους γάλακτος, με μια διαδικασία που «ξεχωρίζει» τις λιπαρές ουσίες. Το κλασσικό, αλατισμένο βούτυρο αποτελείται από περίπου 80% λίπος, 15-17% νερό και το υπόλοιπο είναι αλάτι, πρωτεΐνες, ασβέστιο και φώσφορο, και λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D και Ε.

Από την άλλη πλευρά, επειδή το βούτυρο είναι ζωικής προέλευσης, περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών, τα κακά είδος του λίπους που έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για υψηλή χοληστερόλη και καρδιακών νόσων.

Πόσο βούτυρο, λοιπόν, είναι καλό να καταναλώνουμε; Ανεξάρτητα από το αν έχετε επιλέξει τη μαργαρίνη ή το βούτυρο, και τα δύο είναι καθαρό λίπος, ο εμπειρικός κανόνας είναι να μην υπερβαίνει το 20-30% της ημερήσιας πρόσληψης σας σε θερμίδες, δηλαδή περίπου 50-75 γραμμάρια λίπους την ημέρα. Το βούτυρο έχει συνήθως 7γραμ.κορεσμένων λιπαρών ανά κουταλιά της σούπας, οπότε διατηρώντας την πρόσληψη σε λιγότερο από τρία κουταλάκια του γλυκού (ή ένα κουτάλι σούπας), είστε μια χαρά.