Ο Νίκος Καφετζόπουλος σου λύνει όλες τις απορίες σου γύρω από το αδυνάτισμα εδώ και τώρα

Ερμιόνη Σαρρή
Ο Νίκος Καφετζόπουλος σου λύνει όλες τις απορίες σου γύρω από το αδυνάτισμα εδώ και τώρα

Ρωτήσαμε τον αγαπημένο μας διατροφολόγο τα πάντα γύρω από τη διατροφή, το αδυνάτισμα και τα... λάθη!

Γνωρίζοντας πως έχεις και εσύ όπως και εμείς διάφορες απορίες γύρω από τη διατροφή και το αδυνάτισμα, πήραμε την πρωτοβουλία και «ανακρίναμε» το Νίκο Καφετζόπουλο. Ως διατροφολόγος γνωρίζει όλα τα «μυστικά» και τα τρικς της σωστής και υγιεινής διατροφής.

Θα μας κάνεις προπόνηση, διατροφή ή οικονομική ανάλυση?

Την οικονομική ανάλυση θα την αποφύγω.. Δε φτάνει το πτυχίο Οικονομικών για να αναλύσω την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε! Ας το περιορίσουμε σε διατροφή και άθληση! Αν και οφείλω να προειδοποιήσω: δεν είναι εύκολη μια προπόνηση πόλο!

Δηλώνεις πολίστας ή διατροφολόγος?

Δηλώνω διατροφολόγος που παίζει πόλο! Αν και είχα την τύχη να είμαι για αρκετά χρόνια μέλος της μεγάλης ομάδας της Βουλιαγμένης και του Παναθηναϊκού, πλέον το πόλο αναγκαστικά έρχεται δεύτερο γιατί η ενασχόληση με τη διατροφή δεν αφήνει πολύ χρόνο!

Τι σε κέρδισε στην επιστήμη της διατροφής?

Κάποια στιγμή ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου στο Πάντειο συνειδητοποίησα ότι τα οικονομικά δε με κάνουν χαρούμενο. Ήθελα να βρω κάτι που θα με συναρπάσει. Τότε ήμουν και πολύ ενεργός αθλητής. Και με απασχολούσε προσωπικά, πώς θα βελτιώσω την επίδοσή μου, την υγεία μου, την ποιότητα ζωής μου. Αποφοιτώντας από το Χαροκόπειο ήμουν σίγουρος ότι είχα επιλέξει σωστά. Η σχέση μου με τους πελάτες μου το επιβεβαιώνει καθημερινά. Η διατροφή δεν είναι μόνο απώλεια βάρους. Βοηθάς τους ανθρώπους να ξαναβρούν την υγεία τους, τον εαυτό τους και αυτό είναι ανεκτίμητο.

Τι μπορώ να κάνω για να γλιτώσω από τις θερμίδες των γλυκών αλλά ταυτόχρονα να καλύψω την ανάγκη μου αυτή για μία σοκολάτα;

30 γραμμάρια σοκολάτας την ημέρα αντιστοιχούν σε περισσότερο από 10 κιλά σοκολάτας τον χρόνο. Αυτό λοιπόν που έχει σημασία στη κατανάλωση γλυκών είναι η συχνότητα. Αν γίνεται καθημερινή κατανάλωση, έστω και μικρής ποσότητας γλυκού, αθροιστικά θα αποβεί προβληματική για το βάρος μας. Η συνιστώμενη συχνότητα είναι μια-δυο φορές την εβδομάδα. Μπορούμε όμως να «ξεγελάσουμε» την επιθυμία μας αντικαθιστώντας τη σοκολάτα με πιο ασφαλείς και light επιλογές όπως γιαούρτι με αποξηραμένα φρούτα ή μέλι, κρέμα καραμελέ ή κάποια μικρή σοκοφρέτα.

Πέρα από το νερό, τι άλλα υγρά μπορώ να πιω για να μην αφυδατώνομαι αλλά και ταυτόχρονα να μην παχαίνω;

Όλα τα αφεψήματα, καφές, τσάι, χαμομήλι, τζίντζερ διαθέτουν πλούσια αντιοξειδωτική δράση και αν αντί για ζάχαρη περιέχουν κάποιο γλυκαντικό, όπως η στέβια έχουν και μηδενικές θερμίδες. Οι φρέσκοι χυμοί επίσης. Τα αναψυκτικά και οι τυποποιημένοι χυμοί , καλό είναι να αποφεύγονται εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητας τους σε ζάχαρη.

77c52b390a15b66bac518222fe1348a4

Γιατί μερικές φορές πρηζόμαστε ενώ δεν έχουμε φάει αρκετά;

Το φούσκωμα μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους. Συχνότερη αιτία είναι η δυσανεξία σε κάποιο τρόφιμο ή ακόμα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα). Ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων μπορεί να βοηθήσει να εντοπίσουμε αυτό που μας ενοχλεί. Αν τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα θα πρέπει να συμβουλευτούμε έναν γαστρεντερολόγο προκειμένου να γίνει διάγνωση γιατί κάθε πρόβλημα χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης.

Εάν μια μέρα φάω αρκετά και την επόμενη τα "δώσω" όλα στο γυμναστήριο, θα κάψω τις θερμίδες;

Το πιο πιθανό είναι να μη καταφέρουμε. Η προπόνηση στο γυμναστήριο ενός μη αθλητή δεν μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά την δαπάνη ενέργειας. Δύσκολα θα κάψει κάποιος πάνω από 300-400 θερμίδες. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι παράλληλα με την άσκηση, να προσέξουμε τη διατροφή μας για τις επόμενες 2-3 μέρες ώστε να το ισορροπήσουμε.

9f249862e7754a1131bc80a2a0abc079

Ποια είναι η πιο συνηθισμένη ερώτηση που ακούς από τους πελάτες σου;

Αν υπάρχει κάποιο μαγικό κόλπο να χάσουν βάρος γρήγορα. Η απάντηση είναι ότι η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι ένας διαρκής αγώνας που δεν τελειώνει. Η διατροφή είναι τρόπος ζωής. Οπότε σημαντικό είναι να μάθουμε τρόπους να υιοθετήσουμε κάποιες σωστές διατροφικές συνήθειες και να αθλούμαστε όπως μας ευχαριστεί.

Ποια είναι τα μυστικά των ελληνίδων celebrities πελατών σου για αδύνατο και υγιές κορμί;

Το βάρος είναι κυρίως θέμα χαρακτήρα. Οι επώνυμες κυρίες που έρχονται στο γραφείο είναι άτομα πολύ πειθαρχημένα και η αλήθεια είναι ότι είναι οι πιο «εύκολες» πελάτισσες! Ό,τι τους συμβουλέψεις, το ακολουθούν στρατιωτικά. Σημαντικό είναι επίσης ότι αφιερώνουν και πολύ χρόνο στην γυμναστική.

Ποιο είναι το πιο μεγάλο ψέμα που σου έχει πει μία πελάτισσά σου;

Νίκο δεν έφαγα τίποτα και πάχυνα. Δεν ξέρω τι έχει γίνει!

Ποια είναι η συμβουλή που δίνεις πάντα στις πελάτισσές σου;

Να αποκτήσουν μόνιμες καλές διατροφικές συνήθειες. Όχι τέλειες, αλλά καλές. Αν η πλειονότητα των ημερών πάει καλά, μικρές αμαρτίες δεν είναι ικανές να μας βγάζουν εκτός στόχου.

Τελικά, το αλκοόλ παχαίνει;

Όπως με το γλυκό, το ίδιο ισχύει και με το αλκοόλ. Αν πίνουμε 2 ποτά την ημέρα, αυτό συνεπάγεται 60 ποτά τον μήνα ή αλλιώς 9-10 λίτρα. Δεν είναι πολύ εύκολο να ισορροπήσεις 10 λίτρα ποτό τον μήνα!

1e357bf71c368a55940e87773b4f6ed0

Εάν κάνω διατροφή και μια μέρα την σπάσω, πειράζει; Τι πρέπει να κάνω την επόμενη ημέρα;

Όπως είπαμε και πριν, μικρές αμαρτίες μπορούν να γίνονται. Αν μέσα σε ένα χρόνο, οι περισσότερες ημέρες έχουν κυλήσει ομαλά, αποκλείεται να πάρουμε βάρος.