«Κεφάλαιο Παγωτό»: Πόσο μπορείς να φας για να μην παχύνεις;

Ερμιόνη Σαρρή
«Κεφάλαιο Παγωτό»: Πόσο μπορείς να φας για να μην παχύνεις;

Ποιος μπορεί να αντισταθεί στο παγωτό, ειδικά όταν η θερμοκρασία χτυπάει στο κόκκινο; Θα σε δροσίσει στο λεπτό και θα σε ικανοποιήσει γευστικά. Άλλωστε με τόσες γεύσεις και τέτοια ποικιλία δεν γίνεται να μην βρεις την ιδανική γεύση για εσένα.Τι γίνεται όμως με τις θερμίδες και τα λιπαρά; Ειδικά αν θες να προσέξεις την γραμμή σου, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν.

Οι πρώτες ύλες για το αγαπημένο σου παγωτό είναι κυρίως γάλα, κρέμα γάλακτος, βούτυρο, ζάχαρη, ξηροί καρποί, σιρόπια, γλυκαντικές ουσίες, χυμοί φρούτων καθώς και πρόσθετα τροφίμων όπως σταθεροποιητές, χρωστικές και άλλες ουσίες που ενισχύουν την γεύση και την υφή, για να είναι λαχταριστό.

Τι γίνεται όμως όταν βρίσκεσαι πάνω από ένα ψυγείο με παγωτά; Τι μπορείς να φας και να το ευχαριστηθείς και να μην επιβαρύνεις την σιλουέτα σου;

Εκτός από τις θερμίδες και τα λιπαρά ( συνήθως τα 100 γραμμάρια αποδίδουν από 75 μέχρι και 300 θερμίδες), ένα παγωτό μπορεί να σου προσφέρει πρωτεΐνες καθώς και ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνη Α στον οργανισμό σου.

498700e00d88c03770a807dd47b815fc tumblr ice cream pastel ice cream
  • Πρώτη επιλογή για όσους προσέχουν την σιλουέτα τους και δεν θέλουν να στερηθούν είναι οι γρανίτες,τα σορμπέ και βέβαια τα 0% ή τύπου light που έχουν κατακλύσει την αγορά.
  • Τα σορμπέ δεν περιέχουν γάλα αλλά παγωμένο πολτό φρούτου και ζάχαρη οπότε είναι κατάλληλο και για όσους έχουν δυσανεξία στην λακτόζη και αφού δεν περιέχουν βούτυρο και κρέμα γάλακτος, δεν έχουν ζωικά λιπαρά. Στο ίντερνετ κυκλοφορούν άπειρες συνταγές με sorbet γεύσεις με μηδενικό επίπεδο λιπαρών και πολύ εύκολα στην παρασκευή Το ίδιο ισχύει και για τις γρανίτες. Προσοχή πάντα στην ποσότητα!!!!!! Οι γρανίτες συνήθως προσφέρονται σε ποτήρι, γεγονός που μας ξεγελά και μπορεί να καταναλώσουμε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που θέλουμε ή έχουμε υπολογίσει. Μην ντραπείς και ζήτησε να σου φέρουν την αγαπημένη σου γρανίτα σε πιο μικρό ποτήρι ή αν υπάρχει μέγεθος, προτίμησε καλύτερα το μικρό εξαρχής.
  • Υπάρχουν και τα «διαιτητικά» παγωτά, τα οποία είτε δεν περιέχουν ζάχαρη, είτε περιέχουν λιγότερα λιπαρά του τύπου 0 %, για αυτό καλό είναι να διαβάζεις πάντα την ετικέτα για να ξέρεις τι ακριβώς επιλέγεις. Υπάρχουν λοιπόν παγωτά χωρίς προστιθέμενη ζάχαρη και λίπος, παγωτά με υποκατάστατα ζάχαρης, όπως και αυτά με την στέβια αλλά που περιέχουν όμως λιπαρά και τα παγωτά με ζάχαρη και περιορισμένης περιεκτικότητας σε λιπαρά- στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να προσέξεις αν αντιμετωπίζεις διαβήτη.
  • Αν προτιμάς τα «χύμα» παγωτά και όχι τα συσκευασμένα, πέρα από τις σορμπέ γεύσεις που μπορείς να επιλέξεις, προτίμησε την κλασική και σε όλους αγαπητή βανίλια σε σχέση με τις άλλες γεύσεις που περιέχουν σιρόπια, ξηρούς καρπούς, κομμάτια σοκολάτας . Για να καταλάβεις μία μικρή μπάλα βανίλια ( 100γρ) προσδίδει περίπου 180 θερμίδες ενώ η ίδια μπάλα σοκολάτας, 235 θερμίδες και περισσότερα λιπαρά. Όταν στις μπάλες αυτές προστεθούν ξηροί καρποί, σιρόπια ή παγωμένη σοκολάτα, οι θερμίδες χτυπούν κόκκινο.

Τι είναι λοιπόν το καλύτερο για σένα; Όχι βέβαια να στερηθείς το παγωτό, αλλά για να μην δημιουργηθούν προβλήματα με το βάρος σου την καλοκαιρινή περίοδο μπορείς να το γεύεσαι με μέτρο 1-2 φορές την εβδομάδα σε λογικές ποσότητες, πάντα βέβαια ως μέρος ενός ισορροπημένου διαιτολογίου. Τις ημέρες που έπαιρνες αγκαλιά την οικογενειακή συσκευασία παγωτού είναι καλό να τις αφήσεις στο παρελθόν.

Aν δεις ότι έχεις ανάγκη να φας ένα τρίτο παγωτό μέσα στην εβδομάδα προτίμησε κάποιο με φρουτένια γεύση ή δοκίμασε να ξεγελαστείς με μια μικρή γρανίτα. Και το παγωμένο γιαούρτι δεν είναι άσχημη επιλογή ( προσοχή και εδώ στην ποσότητα και στα toppings). Επίσης, προσπάθησε να αποφύγεις τα πρόσθετα στοιχεία όπως σιρόπια, κομμάτια σοκολάτας, κομμάτια μπισκότου και όλα αυτά που ικανοποιούν περισσότερο το μάτι παρά την γεύση.

Τέλος δοκίμασε να φτιάξεις το δικό σου παγωτό, αφού κυκλοφορούν τόσες συνταγές στο διαδίκτυο που το αποτέλεσμα θα σε αποζημιώσει. Πλέον δεν χρειάζεσαι ούτε παγωτομηχανή και έτσι θα μπορείς να το γεύεσαι και ανά δεύτερη ημέρα χωρίς φόβο και πάθος.

Όπως και να έχει να περάσεις ένα υπέροχο καλοκαίρι γιατί ακόμα είμαστε μόνο στην μέση του καλοκαιριού!!!!

Καρτσωνάκη Χριστίνα ,Bsc, MscΚλινικη διαιτολογος διατροφολόγος

Μόνιμος συνεργάτης στο κέντρο χορού και ψυχολογίας dance your soul

kartsonakixristol@yahoo.gr

www.Danceyoursoul.gr