Μόλις καταλάβαμε γιατί πρέπει να βάλουμε το ταχίνι στην καθημερινότητά μας!

Ερμιόνη Σαρρή
Μόλις καταλάβαμε γιατί πρέπει να βάλουμε το ταχίνι στην καθημερινότητά μας!

Αν δεν έχεις ήδη δοκιμάσει το ταχίνι σε κάποια από τις εκδοχές που υπάρχει στο εμπόριο, σίγουρα θα το έχεις δει σαν επιλογή σε κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή θα έχεις ακούσει από άτομα που νηστεύουν να το καταναλώνουν στο πρωινό τους γεύμα.Και καλά κάνουν καθώς το πρώτο γεύμα της ημέρας πρέπει να είναι δυναμωτικό και να σου δώσει την απαιτούμενη ενέργεια για να ξεκινήσεις την ημέρα σου.

Το ταχίνι είναι φυσικό προϊόν και αποτελείται από αλεσμένο σουσάμι που ψήνεται είτε με το φλοιό του – το ολικής άλεσης- είτε χωρίς αυτόν. Θα έχεις δει ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία ταχινιού στο εμπόριο που μπορεί να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο: ταχίνι με μέλι , με κακάο , με πορτοκάλι είναι μόνο μερικές από τις επιλογές. Μπορεί στην Ελλάδα να έχει γίνει αγαπητό τα τελευταία χρόνια, ωστόσο σε χώρες της Μέσης ανατολής αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινής τους διατροφής. Και όχι άδικα, καθώς τα οφέλη για την υγεία είναι πάρα πολλά.

Πέρα από τα βαζάκια με το ταχίνι στα ράφια του σούπερ μάρκετ και των παντοπωλείων σίγουρα θα έχεις μπει στο πειρασμό να δοκιμάσεις όλα αυτά τα εδέσματα που έχουν σαν κύριο συστατικό το ταχίνι όπως η γνωστή ταχινόσουπα, ο αγαπημένος νηστίσιμος χαλβάς, και τα διάφορα αρτοσκευάσματα όπως : κουλουράκια με ταχίνι, κέικ νηστήσιμα, ταχινόψωμο, ταχινόπιτες και διαφορα dressings που το περιέχουν! Αν δεν τα έχεις δοκιμάσει ακόμα, μια δοκιμή θα σε κάνει να τα αγαπήσεις.

Διατροφική αξία

Το ταχίνι είναι πλούσιο σε ωφέλιμα λιπαρά, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Πιο αναλυτικά, 1 κουταλιά της σούπας είναι υπεραρκετή για να προσδώσει στον οργανισμό σου αρκετή ποσότητα από ασβέστιο, κάλιο, ψευδάργυρο καθώς μαγγάνιο και σελήνιο, που είναι απαραίτητα για την αντιοξειδωτική προστασία του οργανισμού και την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών. Ακόμα, προσδίδει πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία είναι απαραίτητα για το ανθρώπινο σώμα καθώς δεν μπορεί να τα παράγει μόνο του και τα παίρνει μόνο από την τροφή και είναι γνωστή η δράση του κατά της αθηρωμάτωσης, καθώς εμποδίζει την οξείδωση της LDL ( κακής χοληστερόλης). Μάθε και αυτό. Το ταχίνι περιέχει φυτική πρωτεΐνη που όταν συνδυαστεί με όσπρια, ο συνδυασμός προσδίδει πρωτεΐνες υψηλές βιολογικής αξίας όπως αυτές του κρέατος.

Και αν ψάξεις στην βιβλιογραφία θα βρεις πολλά οφέλη ακόμα, για αυτό και πολλοί το κατατάσσουν στην κατηγορία των υπερτροφών ( super foods). Ωστόσο να μην ξεχνάς πως είναι είναι πλούσιο και σε θερμίδες καθώς μία κουταλιά της σούπας ( 15γρ) προδίδει περίπου 90 θερμίδες, για αυτό χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωση του. Ειδικά αν βρίσκεσαι σε πρόγραμμα διατροφής για να χάσεις αυτά τα 2-3 κιλάκια που δεν φεύγουν με τίποτα, 1 κουταλιά της σούπας είναι υπέρ αρκετη!!!!!!

Πώς να το καταναλώσεις

Με όλες τις παραπάνω πληροφορίες έγινες και εσύ φαν αλλά δεν ξέρεις πως να το εντάξεις στην διατροφή σου χωρίς να το παρακάνεις. Δοκίμασε, λοιπόν, τους εξής τρόπους:

- Μπορείς να αλείψεις 1-2 κ γλ ταχίνι στις φρυγανιές σου ή στην 1 φ ψωμί το πρωί ή στην δουλειά σου ως σνακ.

- Κόψε φρούτα και συνόδεψέ τα με 1 κ γλ ταχίνι ως απογευματινό ή δεκατιανό γεύμα για να ξεφύγεις από την μονοτονία

- Δοκίμασε να φτιάξεις ντιπ για τα λαχανικά ή τα κρακεράκια σου, ταιριάζει τόσο με μέλι όσο και με σκόρδο, λεμόνι, μπαχαρικά , καθώς και με ρεβίθι ( σκέψου το χούμους....)

- Αν σου αρέσουν οι πιο gourmet γεύσεις, δοκίμασε να αναμείξεις 1 κ σ ταχίνι με 1 κ σ ελαιόλαδο, 1 κ σ μηλόξυδο και χυμό λεμονιού και να το περιχύσεις στην σαλάτα σου. Στην ίδια συνταγή μπορείς να προσθέσεις μπαχαρικά όπως κόκκινο πιπέρι ή μυρωδικά όπως ο άνηθος. Μην φοβάσαι να πειραματιστείς!

- Μπορείς ακόμα να το χρησιμοποιήσεις σε μπισκότα ή κεικ αντί για βούτυρο και ζάχαρη ( αλλά προσοχή με την ποσότητα !!!!! μην το ξαναλέμε)

- Τέλος, δοκίμασε να κάνεις τους δικούς σου γευστικούς πειραματισμούς με συστατικά όπως το αβοκάντο, οι ελιές, ο λιναρόσπορος και το τζίντζερ. Είναι τρόφιμα που ταιριάζουν πολύ.

Καρτσωνάκη Χριστίνα ,Bsc, MscΚλινικη διαιτολογος διατροφολόγος

Μόνιμος συνεργάτης στο κέντρο χορού και ψυχολογίας dance your soul

kartsonakixristol@yahoo.gr

www.Danceyoursoul.gr