4 τροφές-δηλητήριο που απαγορεύεται να ξαναζεστάνεις

Πατουχέα Μαριάννα
4 τροφές-δηλητήριο που απαγορεύεται να ξαναζεστάνεις

Ποτέ ξανά αυτές οι τροφές στο φούρνο μικροκυμάτων!

Θυμάμαι τις υπέρογκες ποσότητες που μαγείρευε η μαμά μου σε οικογενειακές μαζώξεις που -πέρα από πονοκέφαλο- μας άφηναν και ένα ψυγείο γεμάτο φαγητά.

..τα οποία, ναι μεν, σε ξεκουράζουν την επόμενη μέρα που δεν χρειάζεται να μαγειρέψεις αλλά μπορεί να αποβούν δηλητηριώδη σε περίπτωση που τα ξαναζεστάνεις όταν θελήσεις να φας. Ποια είναι αυτά και γιατί πρέπει να τα αποφεύγουμε;

Πατάτες

Οι πατάτες αποτελούν τρόφιμο που απαγορεύεται να ξαναζεσταθεί αφού, όχι μόνο χάνει τις θρεπτικές του ιδιότητες, αλλά αποτελεί εύκολη εστία βακτηριδίων – που μπορούν να γίνουν η αιτία τροφικών δηλητηριάσεων. Κάτι που σίγουρα δε θέλουμε, ειδικά μετά από ένα ξέφρενο φαγοπότι.

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες πηγές πρωτεΐνης και, κατά συνέπεια, μια από τις πιο αγαπημένες διατροφικές συνήθειες. Όμως, σε περίπτωση που ξαναζεσταθούν χάνουν και, κυρίως, μεταλλάσσουν την πρωτεΐνη που διαθέτουν σε «πρόβλημα» για το γαστρεντερικό μας σύστημα. Έτσι, καλύτερα να τα προτιμήσετε φρεσκομαγειρεμένα ή παγωμένα.

Κοτόπουλο

Όπως και στα μανιτάρια, έτσι και στο κοτόπουλο, η υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη σε συνδυασμό με την αναθέρμανσή του, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στο έντερο ή το στομάχι. Φυσικά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί αν το μαγειρέψετε αλλά στην περίπτωση που θελήσετε να το ξαναζεστάνετε. Ο καλύτερος τρόπος να μαγειρέψετε το κοτόπουλο είναι τυλίγοντάς το σε λίγο αλουμινόχαρτο και ζεσταίνοντάς το στο φούρνο, ενώ για να το ζεστάνετε τοποθετήστε το σε ένα πιάτο στο φούρνο μικροκυμάτων αλλά μόνο για μια φορά.

Σπανάκι

Το σπανάκι πέρα από ένα θρεπτικότατο λαχανικό αποτελεί και μια από τις μεγαλύτερες πηγές νιτρικού άλατος, το οποίο σε περίπτωση που αναθερμανθεί, μετατρέπεται σε νιτρίτη. Αυτός, σε συνδυασμό με άλλα χημικά στοιχεία, μπορεί να αποβεί καρκινογόνος για τον ανθρώπινο οργανισμό. Γι’ αυτό καλύτερα να το απολαμβάνεται ωμό στην σαλάτα ή μαγειρεμένο μόνο μια φορά.

Δείτε ακόμα:

Επτά τροφές με περισσότερο ασβέστιο από ένα ποτήρι γάλα

Φαγητό εκτός σπιτιού: Ο σοβαρός κίνδυνος που αγνοείτε