Η δύναμη των Aρχαίων Σπόρων!

Η δύναμη των Aρχαίων Σπόρων!

Οι αρχαίοι σπόροι είναι μια δημοφιλής και έξυπνη επιλογή για όσους επιθυμούν να υιοθετήσουν μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Οι συγκεκριμένοι σπόροι είναι εξαιρετικοί για όλους, αλλά ειδικά για εκείνους που έχουν αναπτύξει ευαισθησίες σε σπόρους όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι. Αν δεν γνωρίζετε τους συγκεκριμένους σπόρους παρακάτω αναφέρονται κάποιες από τις καλύτερες επιλογές, ώστε να τους εντάξετε στη διατροφή σας:

ΚΙΝΟΑ

Η κινόα αποτελεί ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα στον κόσμο. To ήξερες πως ένα φλιτζάνι (~185γρ) αντιστοιχεί σε μόλις 222 θερμίδες; Παρά το χαμηλό θερμιδικό της φορτίο έχει υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης και είναι από τα λίγα τρόφιμα που περιέχουν και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα, ενισχύοντας το μυϊκό ιστό.
Επίσης, αποτελεί μια πλούσια πηγή φυτικών ινών και παράλληλα έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, συνδυασμός που ευνοεί τη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα. Εκτός από τα παραπάνω πλεονεκτήματα αξίζει να προσθέσουμε πως η κινόα είναι ελεύθερη γλουτένης, καθιστώντας την ιδανική επιλογή για άτομα με δυσανεξία.

DINKEL – ΣΠΕΛΤΑ

Το dinkel είναι ένα είδος δημητριακού που είναι σχετικά όμοιο με το σιτάρι, και τα δύο περιέχουν γλουτένη έχοντας ένα κοινό θρεπτικό προφίλ.
Η γεύση του είναι πιο γλυκιά και γήινη από το σιτάρι και η χρήση του σε διάφορες συνταγές είτε ολόκληρο, είτε σαν αλεύρι, προσφέρει στη διατροφή μας πολλά διατροφικά οφέλη. Όπως και τα περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως, έτσι και το dinkel είναι υψηλό σε διάφορες θρεπτικές ουσίες, όπως οι υδατάνθρακες, σίδηρος και ψευδάργυρος, καθιστώντας το μία εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών. Πρέπει να σημειωθεί πως τα άτομα που επιλέγουν δημητριακά ολικής αλέσεως για τη διατροφή τους, έχουν μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιακών προσβολών, διαβήτη τύπου 2 και κάποιων καρκίνων. Ενώ παράλληλα είναι πιθανό να διατηρήσουν πιο υγιές βάρος και καλή λειτουργεία του πεπτικού τους συστήματος.

ΣΠΟΡΟΙ ΠΑΠΑΡΟΥΝΑΣ

Συνήθως τους σπόρους παπαρούνας τους βρίσκουμε ως προσθήκη σε σαλάτες ή στα ψωμάκια bagel. Οι μικροσκοπικοί αυτοί σπόροι αποδεικνύουν ότι τα καλά πράγματα μερικές φορές έρχονται σε μικρές συσκευασίες.Πλούσιοι σε ίνες, 2 κ.σ σπόρων παπαρούνας αποδίδουν το 14% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για τις γυναίκες και το 9% για τους άνδρες. Οι φυτικές ίνες είναι πολύ σημαντικές στη διατροφή μας διότι βοηθούν στην επιβράδυνση της πέψης, αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα και μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ


Ο λιναρόσπορος αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους σπόρους. Μόλις μια κουταλιά της σούπας παρέχει μια σπουδαία ποσότητα πρωτεϊνών, φυτικών ινών και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Εκτός από την πλούσια πηγή ορισμένων βιταμινών και μετάλλων είναι μια πλούσια πηγή α-λινολενικού οξέος (ALA), ένα λιπαρό οξύ που o οργανισμός δεν μπορεί να παράξει.

Αναρωτιέστε πώς να τους εντάξετε στη διατροφή σας;

Ένας έξυπνος και εύκολος τρόπος να συνδυάσετε τους παραπάνω σπόρους και να επωφεληθείτε από τα ευεργετικά οφέλη τους είναι τα ACTIVIA -Aρχαίοι Σπόροι Πολυδημητριακά και ACTIVIA -Αρχαίοι Σπόροι Κινόα.

Η υψηλή θρεπτική αξία των προϊόντων γιαουρτιού ACTIVIA σε συνδυασμό με την εύκολη συσκευασία τους, τα καθιστά ιδανική επιλογή είτε για σνακ μέσα στη μέρα είτε για δεκατιανό, απογευματινό ή για οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Το healthy snacking είναι τρόπος ζωής και τα ACTIVIA Αρχαίοι Σπόροι, με την προβιοτική καλλιέργεια Bifidus ActiRegularis, αποτελούν την ιδανική επιλογή για μια ισορροπημένη διατροφή.



Dr. Δημήτρης Γρηγοράκης

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc, PhD

Διδάκτωρ Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου