Το μυστικό για μία ισορροπημένη διατροφή ξεκινά από την Κρήτη

Το μυστικό για μία ισορροπημένη διατροφή ξεκινά από την Κρήτη

…και μου το έμαθε ο Δημήτρης Σκαρμούτσος.

Σαν πας μια φορά στην Κρήτη, θα θες πάντοτε να ξαναγυρίσεις. Όποια εποχή του χρόνου και αν είναι. Είναι ένας από τους πιο μαγικούς τόπους της χώρας, όχι μόνο για τα μέρη του αλλά και για τους ανθρώπους του. Κυρίως για αυτούς. Οι Κρητικοί είναι οι άνθρωποι που σου ανοίγουν την αγκαλιά τους και σε κάνουν να νιώθεις μέλος της οικογένειάς τους. Eίναι εκείνοι που θα γεμίσουν τη βαλίτσα σου, κατά την επιστροφή, όχι μόνο με παρασοδιακά προϊόντα (ρακή, παξιμάδια κ.α) αλλά και με ωραίες αναμνήσεις.

Κάπως έτσι, λοιπόν, πριν μερικές ημέρες προσγειώθηκα στο αεροδρόμιο των Χανίων και μέσα σε λίγα λεπτά βρέθηκα στον Πλάτανο της Κισσάμου. Το συγκεκριμένο χωριό αποτελεί το σημείο κατατεθέν για την οικογένεια Τσατσαρωνάκη και το παξιμάδι “το Μάννα”. Ο κύριος Νίκος Τσατσαρωνάκης είναι ο παππούς που θα θέλαμε να είχαμε όλοι για να μας λέει ιστορίες τα απογεύματα δίπλα στο τζάκι ή τα πρωινά όση ώρα φουρνίζει. Γιατί ο ξυλόφουρνος είναι για εκείνον και για όλη την οικογένεια πλέον, κάτι σαν σπίτι. Το μέρος όπου ξεκίνησαν όλα.

To ευ ν Δ Ε Δ Β Κ υ 15

Ο μπαμπάς του του είχε ζητήσει να ανάψει τον πρώτο φούρνο μπας και η τύχη του χαμογελάσει και γίνει φούρναρης όταν μεγαλώσει. Εκείνη δεν του χαμογέλασε απλά, όπως μας αποδεικνύει το τώρα, καθώς πλέον μιλάμε για μία από τις πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις της χώρας.

Ξεκινήσαμε όπως θα ζυμώναμε για το σπίτι μας. Μια Δευτέρα πρωτανάψαμε το φούρνο.Mάλιστα τον άναψα εγώ για γούρι.

Οι εγκαταστάσεις παραμένουν στο χωριό απ' όπου ξεκίνησε η ιστορία της αρτοποιίας “το Μάννα” Τσατσαρωνάκη, πιστή στις αρχές του τοπικού και ποιοτικού χαρακτήρα της, συνεχίζοντας με το όραμα και το πάθος των πρώτων χρόνων. Και σύμμαχοι σε όλο αυτό είναι τα περισσότερα μέλη της οικογένειας Τσατσαρωνάκη.

Στην «οικογένειά» τους επίσημα πλέον είναι και ο Δημήτρης Σκαρμούτσος, ως food ambassador της ελληνικής κρητικής αρτοποιίας. Εκείνος επιμελήθηκε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας τα γεύματά μας αποδεικνύοντας πως το παξιμάδι έχει θέση στη διατροφή μας 24 ώρες το 24ωρο. Και όμως, οι επιλογές είναι τόσες πολλές (53 διαφορετικά προϊόντα) και οι συνταγές ακόμη περισσότερες. “Το Μάννα” Τσατσαρωνάκη μπορεί να υπάρχει από το πρωί στο τραπέζι σου (με γαλοπούλα και γραβιέρα ή μαρμελάδα), μέσα στην τσάντα σου για σνακ (διπλοφουρνιστά παξιμαδάκια αμυγδάλου ή λαδοκούλουρο) ή και το βράδυ φτιάχνοντας τον αγαπημένο σου ντάκο με κριθαρένια παξιμάδια ολικής αλέσεως. “Το Μάννα” Τσατσαρωνάκη είναι συνώνυμο της παραδοσιακής αλλά ταυτόχρονα και της γευστικής διατροφικής σου πορείας.

IMG 0220

Θα στο αποκαλύψω. Τα δοκίμασα ΟΛΑ και από τότε βρήκα το «μυστικό» για να προσλαμβάνω τις απαραίτητες φυτικές ίνες για τη διατροφή μου. Και αυτό δεν είναι άλλο από “το Μάννα” Τσατσαρωνάκη. Δε σου κρύβω πως κατά την επιστροφή μου έχω φτιάξει μέχρι και crumble (δες apple crumble) με τα παξιμάδια μου. I am so happy και φαντάζομαι το ίδιο και ο Δημήτρης Σκαρμούτσος για εμένα.

Μαζί με την οικογένεια Τσατσαρωνάκη και τον Δημήτρη παρακολουθήσαμε μαζί κάθε στάδιο παρασκευής των παξιμαδιών και το πρώτο μεσημέρι του ταξιδιού μας μας βρήκε στο παραδοσιακό καφενείο του χωριού να δοκιμάζουμε τοπικές συνταγές με βασικό συστατικό “το Μάννα” Τσατσαρωνάκη. Τσουγκρίζοντας κρητική ρακή ο κύριος Τσατσαρωνάκης, οι κόρες του και τα εγγόνια του μας αφηγήθηκαν διάφορες ιστορίες για το πώς κατάφεραν και καταφέρνουν να βρίσκονται πάντα μπροστά στις διατροφικές εξελίξεις. Η κρητική αρτοποιία “το Μάννα” Τσατσαρωνάκη καταφέρνει όλα αυτά τα χρόνια να παράγει προϊόντα για το καταναλωτικό κοινό πρώτη από όλους, πριν καν εμείς το αναζητήσουμε στα ράφια. Δεν ακολουθεί τις διατροφικές τάσεις, προϋπάρχει αυτών (χαμηλά λιπαρά, χαμηλά σάκχαρα, χωρίς πρόσθετο αλάτι). Και αυτό είναι το σπουδαιότερο για όλους εμάς που θέλουμε αυτό το κατιτίς ξεχωριστό αλλά και ταυτόχρονα παραδοσιακό στο τραπέζι μας.

5
To ευ ν Δ Ε Δ Β Κ υ 16
IMG 0434

Μπορεί να μη μας αποκάλυψαν το μυστικό τους για το πώς τα αγαπημένα μας παξιμάδια είναι τόσο γευστικά και τραγανά, μας έδειξαν όμως με πόση αγάπη τα φτιάχνουν από την πρώτη στιγμή της ζύμωσης μέχρι και αυτήν της συσκευασίας. Έφυγα από την Κίσσαμο έχοντας πάρει ένα πολύ μεγάλο μάθημα. Η οικογένεια και η αγάπη είναι τα σημαντικότερα συστατικα της επιτυχίας και η οικογένεια Τσατσαρωνάκη κατέχει και τα δύο.