Ταχίνι: Τέσσερις λόγοι που δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή σου

Ταχίνι: Τέσσερις λόγοι που δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή σου

Αν αγαπάς την πραλίνα, αυτή είναι η τέλεια λύση

Μπορεί την περίοδο της Σαρακοστής, εφόσον βέβαια ακολουθούμε μία νηστίσιμη διατροφή, να πρέπει να αποφεύγουμε κάποιες συγκεκριμένες τροφές, ταυτόχρονα όμως, είναι η ευκαιρία μας να ανακαλύψουμε νέα γευστικά μονοπάτια, παρεκκλίνοντας από τις καθιερωμένες μας συνήθειες. Αυτό ακριβώς σκεφτόμουν όταν αποφάσισα, έστω και με κάποιες εβδομάδες καθυστέρηση, να προσπαθήσω να νηστέψω για φέτος. H ανάγκη μου να αποτοξινωθώ - επιτέλους - από τις διατροφικές… κραιπάλες του παρελθόντος και να δημιουργήσω σταδιακά ένα πιο φυτικό και ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής ήταν μεγάλη!

Το πρώτο βήμα που χρειάστηκε να κάνω, ήταν να καταγράψω σε μία λίστα τα προϊόντα που καταναλώνω σε καθημερινή βάση, τα οποία δεν συνάδουν με μία χορτοφαγική δίαιτα και να τα αντικαταστήσω με άλλα εξίσου απολαυστικά αλλά πιο ωφέλιμα και υγιεινά για τον οργανισμό μου. Κάπου στα μισά της λίστας μου, προστέθηκε και η μεγάλη μου αγάπη που δεν είναι άλλη από την πραλίνα! Ομολογώ πως δυσκολεύτηκα να σκεφτώ κάτι με εξίσου βελούδινη υφή και πλούσια γεύση, μία βόλτα όμως από τα ράφια του super market, με έπεισε πως έχω πολύ περισσότερες εναλλακτικές από όσες πίστευα.

Κάπως έτσι λοιπόν, μπήκε μετά από πολλά χρόνια στη ζωή μου το superfood ταχίνι «Όλυμπος». Μία λαχταριστή επάλειψη από αποφλοιωμένους, ελαφρά ψημένους και αλεσμένους σπόρους σησαμιού, με μοναδική γεύση και άρωμα. Επιπλέον, εκτός από τον… ουρανίσκο μου, επωφελείται και ο οργανισμός μου, καθώς το ταχίνι περιλαμβάνει ένα πλούσιο σύμπλεγμα βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων, που ενισχύουν ακόμη περισσότερο τη φυσιολογική λειτουργία του. Παρακάτω, λοιπόν, παραθέτω μερικούς από τους λόγους που αξίζει να το προσθέσεις ASAP στο καλάθι του super market!

4443

Είναι «σύμμαχος» της καρδιάς

Πλούσιο σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά, το ταχίνι είναι η «λιχουδιά» που μπορεί και μειώνει την χοληστερόλη και συνεπώς τις πιθανότητες για παθήσεις που σχετίζονται με την καρδιά. Σε συνδυασμό με τις λιγνάνες, το ασβέστιο και το μαγνήσιο, όχι μόνο προφυλάσσουν τον οργανισμό μας από την οξείδωση αλλά καταφέρνουν και ισορροπούν άψογα την αρτηριακή πίεση με τον πιο φυσικό τρόπο, βάζοντας «κάτω» ακόμη και τα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Βοηθάει με τους πόνους της περιόδου

Κι όμως! Το ταχίνι και πιο συγκεκριμένα το σουσάμι, περιλαμβάνει βιταμίνη B6 η οποία μαζί με τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μπορεί να βοηθήσει στην άμεση μυϊκή χαλάρωση, ανακουφίζοντας μας από τις αφόρητες κράμπες και τους ενοχλητικούς πόνους που προηγούνται και υπάρχουν κατά τη διάρκεια της περιόδου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, με την καθημερινή κατανάλωση ταχινιού από την τελευταία ημέρα της ωορρηξίας μέχρι και την πρώτη ημέρα της περιόδου, θα δεις άμεσα τα επιθυμητά αποτελέσματα.

445555

Ιδανική «τροφή» για τους μύες

Θυμάσαι όλες εκείνες τις φορές που βγαίνοντας από το γυμναστήριο είχες άμεσα ανάγκη κάτι γλυκό; Μία φέτα ψωμί με ταχίνι και μπόλικο τρίμα ξηρών καρπών, είναι το απαραίτητο post workout snack για να… επιβραβεύσεις το σώμα σου! Συγκεκριμένα, η συσκευασία ταχίνι «Όλυμπος Πλήρες Plus», περιέχει ακόμη περισσότερες πρωτεΐνες και φυτικές ίνες που θα βοηθήσουν τους μύες σου να ανακάμψουν μετά τη σκληρή προπόνηση, καθώς και λιγότερα λίπη για να μην νιώθεις καμία… ενοχή!

«Χτίζει» γερά οστά

Όπως αναφέρθηκε ήδη, το ταχίνι περιέχει μαγνήσιo, μία ουσία θρεπτική και αναγκαία για την υγεία των οστών. Όσο περισσότερο μαγνήσιο λαμβάνουν, τόσο περισσότερο ενισχύουμε την πυκνότητα των οστών. Επιπλέον, σημαντικό είναι να ξέρεις πως το μαγνήσιο μαζί με τις λιγνάνες, είναι κυριολεκτικά ένα «αχτύπητο» δίδυμο ενάντια στην οστεοπόρωση, μία ασθένεια που εμφανίζεται εξαιρετικά συχνά σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Όλοι οι παραπάνω, είναι μόνο μερικοί από τους κατά τα άλλα αμέτρητους λόγους, για τους οποίους πρέπει να προσθέσεις στην διατροφή σου αυτήν την υπερτροφή. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές γεύσεις ταχίνι «Όλυμπος» - κακάο, ολικής άλεσης, μέλι, με stevia, φυσική - από τις οποίες μπορείς να επιλέξεις εκείνη που σου ταιριάζει καλύτερα, κάνοντας ένα γευστικό και θρεπτικό δώρο στον εαυτό σου!