Έχεις έλλειψη βιταμίνης D; Βάλε αυτές τις 5 τροφές στη διατροφή σου

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Έχεις έλλειψη βιταμίνης D; Βάλε αυτές τις 5 τροφές στη διατροφή σου

Και δες τη διαφορά

Η βιταμίνη D είναι μια κρίσιμη λιποδιαλυτή βιταμίνη που χρειάζεται το σώμα σου για να διατηρεί το ασβέστιο, το οποίο υποστηρίζει τις κυτταρικές διεργασίες, τη νευρομυϊκή λειτουργία και την οστεοποίηση των οστών. Αυτή η βιταμίνη παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ανοσολογική απόκριση και είναι κρίσιμη για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, του καρκίνου, της κατάθλιψης, του διαβήτη και της παχυσαρκίας.

Ωστόσο, πάνω από 40% του πληθυσμού των ΗΠΑ είναι ανεπαρκής στη βιταμίνης D. Υπάρχουν όμως και καλά νέα. Υπάρχουν πολλοί φυσικοί και νόστιμοι τρόποι για να αυξήσεις την πρόσληψη τη βιταμίνη D στον οργανισμό σου.

#1. Σολομός
Ο σολομός είναι μια μεγάλη πηγή πρωτεΐνης, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης D. Μπορείς να επιλέξεις άγριο σολομό και να τον φας ωμό, ψημένο, μαγειρεμένο σε κατσαρόλα ή επίλεξε κονσερβοποιημένο άγριο σολομό για μια πιο εύκολη και λιγότερο δαπανηρή επιλογή.

#2. Μανιτάρια
Τα μανιτάρια είναι μια εύγευστη πηγή βιταμίνης D που προσφέρουν αρκετές βιταμίνες Β και κάλιο. Τα επίπεδα βιταμίνης D διαφέρουν ανάλογα με κάθε τύπο μανιταριού, όπως το shiitake, το portobello, το morel και το chanterelle. Μπορείς επίσης να αγοράσεις μανιτάρια που έχουν εκτεθεί στο υπεριώδες φως κι έχουν ακόμη υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D.

#3. Κρόκος αυγού
Να άλλος ένας λόγος που πρέπει να τρως αυγά. Η βιταμίνη D βρίσκεται μόνο στον κρόκο του αυγού. Τα αυγά περιέχουν επίσης όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και είναι μια μεγάλη πηγή χολίνης και υγιεινών λιπών. Να επιλέγεις αυγά ελεύθερης βοσκής ή βοσκοτόπων, καθώς περιέχουν 4 έως 6 φορές περισσότερη βιταμίνη D.

#4. Κονσερβοποιημένο τόνο
Ο κονσερβοποιημένος τόνος είναι ένας εύκολος τρόπος για να πάρεις βιταμίνη D. Είναι επίσης μία πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης.

#5. Σαρδέλες
Οι σαρδέλες είναι ένα από τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά θαλασσινά, προσφέροντας πολλές πρωτεΐνες, πολλές βασικές βιταμίνες και μέταλλα και αντιφλεγμονώδη ωμέγα-3. Δεδομένου ότι οι σαρδέλες τρώνε πλαγκτόν, δεν μεταφέρουν βαρέα μέταλλα και τοξίνες όπως πολλά άλλα ψάρια, έτσι είναι μία από τις καθαρότερες πηγές θαλασσινών. Οι σαρδέλες μπορούν να αγοραστούν φρέσκες ή σε κονσέρβα και είναι άλλη μια εύκολη προσθήκη στο ντουλάπι σου τόσο για τις πρωτεΐνες όσο και για τη βιταμίνη D.