Τα καλύτερα φρούτα και λαχανικά του Μαΐου

Τα καλύτερα φρούτα και λαχανικά του Μαΐου

Τα καλύτερα του Μάη!

Εμείς πάντως θα τα τρώμε τα φρούτα και λαχανικά όλο το καλοκαίρι! Η ειδικός μας έδωσε την λίστα κι εμείς θα την ακολουθούμε πιστά!

Μούσμουλα: βοηθούν στη λειτουργία του εντέρου και στη μείωση της χοληστερόλης. Περιέχουν βιταμίνη Α, ασβέστιο, σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο, μαγγάνιο και φώσφορο.

Βερίκοκα: χάρη στα καροτενοειδή βοηθούν στο μαύρισμα, και χάρη στη βιταμίνη Α ενισχύουν την όρασή μας. Περιέχουν επίσης, βιτ. C.

Πεπόνια: μειώνουν την πίεση λόγω του καλίου που περιέχουν, βελτιώνουν το ανοσοποιητικό και περιέχουν βιτ. C και βιτ. Α.

Ροδάκινα: εύκολα στη μεταφορά τους, αντικαθιστούν τα μήλα και τα αχλάδια του χειμώνα με μια πιο γλυκιά γεύση. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιτ. C, σίδηρο και κάλιο.

Φράουλες: μια καλή λύση για όσους αγαπούν τα γλυκά, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συγχρόνως βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, βιτ. C, K και μαγγάνιο.

Αγκινάρες: περιέχουν βιτ. C, μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό. Μειώνουν τη χοληστερόλη, βοηθούν το πεπτικό σύστημα και έχουν αντικαρκινική δράση.

Αρακάς: παρ’ όλο που έχει περισσότερες θερμίδες από τα υπόλοιπα πράσινα λαχανικά, αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών, βιτ. Α, Κ, C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (κυρίως φυλλικό οξύ). Βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου, στον κορεσμό και στη μείωση της χοληστερόλης.

Φασολάκια: χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες, μπορούν να καταναλωθούν είτε ως σαλάτα είτε ως μαγειρευτό φαγητό. Μας δίνουν βιτ. Α, Κ, C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο.

Κολοκυθάκια: είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, γεγονός που τα καθιστά αντικαρκινικά και χάρη στη βιτ. Α δρουν υπέρ της καλής υγείας των ματιών μας. Περιέχουν ακόμη, βιτ. C και ελάχιστες θερμίδες.

Κρεμμύδια: έχουν αντικαρκινική και αντιμικροβιακή δράση και βελτιώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και πίεσης. Αποτελούν πηγές φυτικών ινών, χρωμίου, μαγγανίου, ασβεστίου, καλίου και φυλλικού οξέος.

Παντζάρια: είναι λίγο παρεξηγημένα ότι παχαινουν, αλλά στην πραγματικότητα έχουν 31 θερμίδες ανά φλυτζάνι. Ενισχύουν την αντοχή των αθλητών (γι’ αυτό και έχει γίνει τόσο δημοφιλής ο χυμός τους), έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ικανότητες και δρουν ενάντια στην οστεοπόρωση χάρη στο μαγνήσιο που περιέχουν.

Από την διαιτολόγο διατροφολόγο Κλειώ Δημητριάδου (https://www.instagram.com/kliodim/)