5 Tips για να βελτιώσετε τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος

5 Tips για να βελτιώσετε τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος

Απώλεια βάρους.
Η απώλεια έστω 1-2 κιλών ανακουφίζει από το αίσθημα καύσου και συντελεί στη μείωση συγκεντρώσεις αερίων στο στομάχι.

Καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα.
Η μείωση της ποσότητας τροφής ανά γεύμα διευκολύνει την πέψη και αποτρέπει την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως καούρες ή τυμπανισμός.

Καταναλώνετε υγρά.
Η κατανάλωση υγρών συμβάλει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Πού βρίσκονται όμως τα υγρά; Όχι μόνο στο νερό ή τα ροφήματα αλλά και στο φαγητό. Ακόμα και οι φρυγανιές έχουν υγρασία. Η συμβουλή περί κατανάλωσης 8 ποτηριών νερού την ημέρα έχει ξεπεραστεί. Πλέον ο καθένας με τη βοήθεια ενός ειδικού μπορεί να μάθει τις ανάγκες του σε υγρά και πώς να τις καλύψει.

Βάλτε περισσότερη κίνηση στη ζωή σας.
Η φυσική δραστηριότητα βοηθά την κινητικότητα του εντέρου ενώ ταυτόχρονα κατευνάζει συμπτώματα όπως ο τυμπανισμός. Επιπλέον η άσκηση αποτελεί ένα υγιή μέσο εκτόνωσης του stress το οποίο είναι βασικός υπαίτιος για την έξαρση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Αποφύγετε τροφές που αντιλαμβάνεστε σας ενοχλούν.
Αν έχετε αντιληφθεί ότι κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο σας προκαλεί γαστρεντερικά προβλήματα αποφύγετε την κατανάλωσή του. Για παράδειγμα, αν υποφέρετε από τυμπανισμό αποφύγετε τροφές που προκαλούν αέρια όπως τα όσπρια, η σόδα, οι λιπαρές τροφές και τα τηγανιτά γεύματα. Αν έχετε καούρες αποφύγετε όξινες τροφές όπως τα εσπεριδοειδή και η τομάτα. Επίσης αποφύγετε την κατανάλωση καφέ και τσαγιού.