Fibrelove: Πέντε λόγοι για να εντάξεις τα προϊόντα ολικής άλεσης στη διατροφή σου

Fibrelove: Πέντε λόγοι για να εντάξεις τα προϊόντα ολικής άλεσης στη διατροφή σου

Καθισμένη τις προάλλες στο σαλόνι του οδοντίατρου, ξεφύλλιζα ένα παλιό επιστημονικό - έτσι φαινόταν- περιοδικό, που εξυμνούσε τα οφέλη από την κατανάλωση φυτικών ινών και προϊόντων ολικής άλεσης. Η αλήθεια είναι πως μάλλον περιείχε πολλούς ιατρικούς όρους και δεν το έλεγες με την καμία «εύπεπτο», όμως μπόρεσα να συγκρατήσω τη γενική αρχή: Τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι υγιεινά και κάνουν καλό στην πέψη, στην καρδιά, στον διαβήτη και όχι μόνο. Ήταν αρκετό για να μπω σε μια διαδικασία… εσωτερικής αναζήτησης, αρχικά: Εγώ, στη διατροφή μου, συμπεριλαμβάνω προϊόντα ολικής άλεσης; Και αν ναι, το κάνω αρκετά;

Οι απαντήσεις αυτής της «ενδοσκόπησης» μου προκάλεσαν πονοκέφαλο που κάλυψε - προς στιγμήν, έστω- τον πονόδοντο, καθώς ήταν σαφές πως για το ζήτημα αυτό, δεν έκανα αρκετά. Ας μην σταθούμε στο «γιατί δεν έκανα αρκετά», μιας και είμαι από αυτούς που τους αρέσει να φροντίζουν τη διατροφή τους, να τρέφονται υγιεινά κατά βάση και να διατηρούν τη γραμμή τους. Ας σταθούμε στο «επόμενο στάδιο», που σχηματίστηκε σαφώς μπροστά μου: Να εντάξω άμεσα και ικανοποιητικά, προϊόντα ολικής άλεσης στην καθημερινή μου διατροφή.

Επιστρέφοντας στο σπίτι και παρά το μούδιασμα από τον οδοντίατρο, προσπάθησα να οργανώσω τη σκέψη μου και επιχείρησα να καταγράψω το «γιατί πρέπει» να βάλω την ολική άλεση στη ζωή μου -πάντα με βοηθάει να αποδέχομαι το «γεγονός» η σωστή του αιτιολόγηση! Καταρχάς, έμαθα ότι τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι εκείνα που κατά την παραγωγή τους χρησιμοποιείται ολόκληρος ο καρπός, μαζί με τον φλοιό, που περιέχει και πάρα πολλές θρεπτικές ουσίες. Με τον τρόπο αυτό, διατηρούνται σε μεγάλο βαθμό οι φυτικές ίνες του καρπού, που «κάνουν όλη τη δουλειά» και βοηθούν τον ανθρώπινο οργανισμό σε πολλές περιπτώσεις.

eriptvseis

Έκανα την έρευνά μου και κατέληξα λοιπόν σε πέντε βασικούς λόγους για να γίνω #Fibrelover και να αγαπήσω τα προϊόντα ολικής άλεσης:

  1. Βοηθούν στην πέψη

Η διαδικασία της πέψης είναι από τις πιο περίπλοκες του ανθρώπινου οργανισμού και απαιτεί ενέργεια από μεγάλο μέρος του. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα προϊόντα ολικής άλεσης ρυθμίζουν την ταχύτητα και τον ρυθμό της πεπτικής διαδικασίας, ενώ επηρεάζουν και το αίσθημα του κορεσμού που αισθανόμαστε, με αποτέλεσμα να μην τρώμε περισσότερο από όσο χρειαζόμαστε.

  1. Προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια

Η επιστημονική κοινότητα είναι αυτή τη στιγμή βέβαιη πως η κατανάλωση φυτικών ινών απομακρύνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων, καθώς συμβάλλει στη ρύθμιση της «κακής» χοληστερόλης και στη μείωση των επιπέδων της. Η «κακή» χοληστερόλη είναι αυτό που λέμε «έχω χοληστερίνη» και είναι η αιτία πίσω τόσο από παθήσεις της καρδιάς, όπως το έμφραγμα, όσο και από εγκεφαλικά επεισόδια.

  1. Μειώνουν τις πιθανότητες διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου του εντέρου

Τα προϊόντα ολικής άλεσης που καταναλώνουμε μας βοηθούν επίσης στο να μειώσουμε τις πιθανότητες να αναπτύξουμε νόσους όπως ο διαβήτης τύπου 2. Αυτό, σε γενικές γραμμές, συμβαίνει γιατί οι φυτικές ίνες κατορθώνουν να ρυθμίζουν και να βοηθούν στην πρόληψη του σακχάρου στο αίμα, ενώ συμβάλλουν και στον έλεγχο των αυξομειώσεων της ινσουλίνης στον οργανισμό. Παράλληλα, καθώς παίζουν κύριο ρόλο στη σωστή λειτουργία του εντέρου, ενός από τα βασικά όργανα της πέψης, απομακρύνουν σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στο όργανο αυτό.

  1. Τα σνακ που δημιουργούν είναι απολαυστικά

Προϊόντα ολικής άλεσης, όπως οι φρυγανιές σουηδικού τύπου Wasa, όχι μόνο μας προσφέρουν όλα τα θρεπτικά συστατικά και τις φυτικές ίνες που χρειαζόμαστε, αλλά μπορούν να συνδυαστούν με άλλα αγαπημένα τρόφιμα και να δημιουργήσουμε έτσι πεντανόστιμα σνακ για όλες τις ώρες. Για παράδειγμα, μια φρυγανιά Wasa Fibre, από αλεύρι ολικής άλεσης με ολόκληρο το πίτουρο σιταριού, καλύπτει σχεδόν το 30% των ημερήσιων αναγκών σε φυτικές ίνες, την ίδια στιγμή που η ξεχωριστή της γεύση μπορεί να συνδυαστεί υπέροχα με τυρί κρέμα, μανιτάρια και μπαλσάμικο και να δημιουργηθεί ένα νοστιμότατο, elegant σνακ για κάθε ώρα!

ωρα
  1. Βοηθούν να κρατάμε τη φόρμα μας

Είναι υγιεινά, είναι απολαυστικά και είναι ο καλύτερός μας σύμμαχος για να διατηρήσουμε τη φόρμα μας όπως μας αρέσει! Τα προϊόντα ολικής άλεσης και ειδικά οι φρυγανιές Wasa, περιέχουν πολύ λίγες θερμίδες, ενώ η κατανάλωσή τους βοηθά στο να δημιουργείται ένα αίσθημα κορεσμού στον οργανισμό, που παράλληλα μειώνει το αίσθημα της πείνας. Για να γίνει πιο… ξεκάθαρο, τρώμε για παράδειγμα πρωινό με τη Wasa Musli Gourmet, μια λεπτή φρυγανιά από αλεύρι σίκαλης ολικής άλεσης με πλούσια επικάλυψη από δημητριακά, νιφάδες σίτου και νότες κανέλας και προσθέτουμε γιαούρτι, μπανάνα, λίγα καρύδια και έξτρα κανέλα. Με αυτό το πεντανόστιμο σνακ, έχουμε πετύχει να φροντίσουμε τον οργανισμό μας, να γευτούμε κάτι απολαυστικό και να σταματήσουμε την πείνα μας για πολλή ώρα μετά!

Ένα σνακ ολικής άλεσης, σε έξι διαφορετικές εκδοχές, για να φροντίζω τον εαυτό μου, ανά πάσα ώρα και στιγμή. Με τις φρυγανιές Wasa έγινα τόσο #fibrelover που στην επόμενη επίσκεψη στον οδοντίατρο, ρώτησα αν οι φυτικές ίνες κάνουν καλό και στην υγεία των δοντιών!