Ποιες τροφές να φας αν κάηκες στον ήλιο

Ποιες τροφές να φας αν κάηκες στον ήλιο

Τι να φας αν καείς στον ήλιο; Οι τροφές που θα σε ανακουφίσουν:

Έρευνες έχουν δείξει πως ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορούν πραγματικά να ενισχύσουν την προστασία του δέρματος από τον ήλιο, να μειώσουν τον κίνδυνο για ηλιακό έγκαυμα, βλάβη από τον ήλιο και καρκίνο του δέρματος, υποστηρίζοντας την ικανότητα του δέρματός σου να παραμείνει υγιές.

Τι να φας αν καείς στον ήλιο; Οι τροφές που θα σε ανακουφίσουν:

Ντομάτα
Το λυκοπένιο που περιέχει είναι ένα καροτενοειδές και αντιοξειδωτικό που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται από τον υπερβολικό ήλιο και ελαχιστοποιεί οποιαδήποτε φλεγμονώδη απόκριση στις βλάβες από το σώμα σου. Αυτά τα αποτελέσματα μεγεθύνονται όταν τρως μαγειρεμένες ντομάτες, γεγονός που καθιστά το λυκοπένιο πιο βιοδιαθέσιμο. Σε γερμανική μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν 1/4 του φλιτζανιού τοματοπολτό με ελαιόλαδο κάθε μέρα για 10 εβδομάδες παρουσίασαν 35% λιγότερο κοκκίνισμα του δέρματος όταν εκτίθεντο σε υπεριώδη ακτινοβολία από εκείνους που δεν έτρωγαν την πάστα ντομάτας. Σε άλλη μελέτη βρέθηκε ότι άτομα που έτρωγαν 5 κ.σ. πάστα ντομάτας καθημερινά για 3 μήνες παρουσίασαν 25% περισσότερη φυσική προστασία από τα ηλιακά εγκαύματα.

Εσπεριδοειδή
Τα εσπεριδοειδή (λεμόνι, λάιμ, πορτοκάλι και γκρέιπφρουτ) έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Η έρευνα έχει βρει ότι μια μακροπρόθεσμη πρόσληψη βιταμίνης C μαζί με βιταμίνη Ε μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για ηλιακό έγκαυμα. Εκτός αυτού, τα εσπεριδοειδή περιέχουν λιμονένιο, το οποίο έχει συσχετιστεί με 34% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά, τα οποία δρουν για την προστασία των κυττάρων από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών (που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ηλιακού εγκαύματος) που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος.

Καρότο
Όλοι γνωρίζουμε ότι προσφέρεται για την υγεία των ματιών. Ωστόσο γνωρίζεις ότι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία του δέρματός σου; Είναι μία από τις καλύτερες διαιτητικές πηγές βήτα-καροτενίου, το οποίο επίσης βοηθά στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούνται από την έκθεση στον ήλιο, ενώ μελέτες δείχνουν ότι μειώνει την ένταση του ηλιακού εγκαύματος.

Κόκκινο σταφύλι
Τα φυτοθρεπτικά συστατικά του μπορούν να επιβραδύνουν το σχηματισμό καταστρεπτικών αντιδραστικών ειδών οξυγόνου (ROS) που σχηματίζονται στα κύτταρα του δέρματος, τα οποία έχουν συνδεθεί με την ηλιακή βλάβη, τον καρκίνο του δέρματος και τον κυτταρικό θάνατο. Το σταφύλι περιέχει επίσης προανθοκυανιδίνες και άλλες πολυφαινόλες που βρίσκονται στους σπόρους της σταφυλής, οι οποίες αναστέλλουν τον καρκίνο του δέρματος που προκαλείται από τις υπεριώδεις ακτίνες. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Toxicology and applied pharmacology διαπιστώθηκε ότι η κουερσετίνη στο σταφύλι ήταν υπεύθυνη για τη μείωση της οξειδωτικής βλάβης του DNA που προκλήθηκε από την έκθεση σε UVB και ήταν σε θέση να βοηθήσει στην προστασία του δέρματος από τη σχετιζόμενη φλεγμονή.

Λιναρόσπορος
Τα Ω3 λιπαρά οξέα που περιέχει έχουν πολλά πλεονεκτήματα, ένα από τα οποία είναι η ενυδάτωση του δέρματος. Μπορείς να τρίψεις λιναρόσπορο στο δέρμα σου ή να τον καταναλώσεις ωμό, αλλά ό, τι κι αν κάνεις, μην τον μαγειρέψεις. Αυτό θα καταστρέψει τα θρεπτικά συστατικά.

Κουρκουμάς
Εργαστηριακές μελέτες υποδεικνύουν ότι ο κουρκουμάς μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των επιδερμικών κυττάρων του δέρματος από τις βλάβες που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία Β (ακτινοβολία UB).

Δες τις υπόλοιπες τροφές στην παρακάτω gallery.

Ευχαριστούμε την Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο / Msc Διατροφή, Δημόσια Υγεία & Πολιτικές Δήμητρα Γλυνού, https://www.cibus.gr/