Σαλάτα για βραδινό; Ποια υλικά να μην βάλεις μέσα και πώς να την φτιάξεις σωστά

Πατούλια Κατερίνα
Σαλάτα για βραδινό; Ποια υλικά να μην βάλεις μέσα και πώς να την φτιάξεις σωστά

Σαλάτα για βραδινό; Εμείς λέμε ναι!

Σαλάτα για βραδινό γεύμα; Ποιες σαλάτες δεν είναι υγιεινές; Η ειδικός μας έφτιαξε την λίστα και μας εξηγεί!

Σαλάτες με αλλαντικά:
Υπάρχουν στο εμπόριο πολλές επιλογές από σαλάτες οι οποίες περιέχουν μπέικον ή προσούτο, ακόμα και κάποιο ντόπιο προϊόν όπως είναι το απάκι. Αυτά τα τρόφιμα μπορούν να αυξήσουν το θερμιδικό περιεχόμενο της σαλάτας και να την καταστήσουν ένα πιο ανθυγιεινό γεύμα καθώς περιέχουν αρκετό αλάτι, επίσης είναι καλές πηγές τρανς και κορεσμένων λιπαρών οξέων

Σαλάτες με τυρί:
Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να φερθείς έξυπνα! Οι περισσότεροι κατάλογοι εστιατορίων περιέχουν μια ποικιλία απο σαλάτες που συνήθως συμπεριλαμβάνουν τυρί. Το ίδιο συμβαίνει και στην σαλάτα που φτιάχνεις εσύ. Σημαντικό είναι να δώσεις προσοχή στο τυρί που θα καταναλώσεις και όχι αποφύγεις την κατανάλωση του. Οι καλύτερες επιλογές τυριού για σαλάτες είναι το ανθότυρο, κατίκι δομοκού, γαλοτύρι, cottage cheese

Σαλάτες με ξηρούς καρπούς ή/και αβοκάντο:
Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στην ευεργετική δράση των ξηρών καρπών και του αβοκάντο. Και είναι αλήθεια πως τα τρόφιμα αυτά περιέχουν πλήθος θρεπτικών συστατικών και είναι πλούσιες πηγές καλών λιπαρών οξέων που χρειάζεται ο οργανισμός. Παρ΄όλα αυτα τα τρόφιμα αυτά μπορούν να εκτοξεύσουν στα ύψη το θερμιδικό περιεχόμενο της σαλάτας που θα επιλέξεις αν ξεπεράσουν την μέτρια κατανάλωση που πρέπει να έχουν.

Σαλάτες με σος:
Είναι αλήθεια πως όλες οι σαλάτες που θα βρεις στα εστιατόρια συνοδεύονται από κάποια σος. Τις περισσότερες φορές μπορεί να περιέχουν μαγιονέζα και αρκετό λάδι. Το ελαιόλαδο είναι επίσης ένα προϊόν που περιέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό, όμως η υψηλή κατανάλωση του οδηγεί σε σημαντική αύξηση των θερμίδων που θα λάβεις.

Ποιες είναι οι υγιεινές σαλάτες και τι συνδυασμούς τροφών μπορείς να κάνεις για να φτιάξεις μια υγιεινή σαλάτα για το βραδινό σου;

Φτιάξε μια σωστή βάση:
Επέλεξε φρέσκα λαχανικά, δώσε βάση στις πράσινες σαλάτες όπως μαρούλι, λάχανο σπανάκι, ρόκα. Μπορείς να προσθέσεις αγγούρι και ντομάτα (προσοχή στα τοματίνια).

Πρόσθεσε τον υδατάνθρακα:
Μια καλή εύκολη επιλογή για τις σαλάτες σου είναι το παξιμάδι χαρουπιού. Είναι χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και μπορεί να δώσει μια διαφορετική γεύση στο γεύμα σου. Πολύ καλές πηγές σύνθετου υδατάνθρακα είναι το πλιγούρι και η κινόα. Είναι εύκολα στην επεξεργασία του και μπορείς να φτιάξεις μια ποσότητα, να την αποθηκεύσεις στο ψυγείο σου και να την χρησιμοποιείς όταν θέλεις. Μια πιο ιδιαίτερη γεύση στην σαλάτα σου θα δώσει επίσης το σιτάρι. Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να συνδυαστεί εύκολα με πολλά υλικά και να απογειώσει την σαλάτα σου.

Πρόσθεσε μια καλή πηγή πρωτεΐνης:
Η πρωτεΐνη είναι ένα βασικό συστατικό το οποίο χρειάζεται να περιέχει το γεύμα σου για να φτάσεις σε σημείο κορεσμού και να μην πεινάσεις γρήγορα. Μπορείς να προσθέσεις ζωική πρωτεΐνη όπως στήθος κοτόπουλο, φιλέτο τόνου, αυγό ή τυρί χαμηλών λιπαρών. Εναλλακτικά αν σου αρέσουν οι διαφορετικές γεύσεις μπορείς να δοκιμάσεις τις γαρίδες ή την καβουρόψυχα. Εάν είσαι λάτρης της φυτικής πρωτεΐνης μπορείς να επιλέξεις κάποιο όσπριο το οποίο συνδυάζοντας το με τα υπόλοιπα υλικά αύξηση την απορρόφηση πρωτεΐνης στον οργανισμό σου. Δοκίμασε σαλάτα με ρεβίθια ή φακές, σίγουρα θα ξετρελαθείς!

Πρόσθεσε καλά λιπαρά οξέα:
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω οι ξηροί καρποί , το αβοκάντο και το ελαιόλαδο είναι προϊόντα τα οποία μπορούν να αυξήσουν τις θερμίδες που θα καταναλώσεις. Σίγουρα όμως μπορείς να τα προσθέσεις στην σαλάτα σου προσέχοντας την ποσότητα. Μια καλή μερίδα από αυτά είναι ½ αβοκάντο ή 1 χούφτα ανάμεικτοι ξηροί καρποί. Σε όλες τις σαλάτες σου μπορείς να προσθέσεις 1 κ.σ. ελαιόλαδο!

Ευχαριστούμε την Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο / Msc Διατροφή, Δημόσια Υγεία & Πολιτικές Δήμητρα Γλυνού, https://www.cibus.gr/