Φυτικά γιαούρτια: Ποια είναι τα βασικά είδη και ποιο έχει την περισσότερη πρωτεΐνη;

Πατούλια Κατερίνα
Φυτικά γιαούρτια: Ποια είναι τα βασικά είδη και ποιο έχει την περισσότερη πρωτεΐνη;

Ποιο να επιλέξουμε ανάλογα με τις ανάγκες μας.

Σήμερα, τα γιαούρτι από φυτικά προϊόντα παρασκευάζονται παγκοσμίως με μια μεγάλη ποικιλία για όλους τους όλους αυτούς που ακολουθούν μια φυτοφαγική διατροφή και όχι μόνο!

Φυτικά γιαούρτια: Ποιες είναι αυτές οι επιλογές;

Γιαούρτι σόγιας
Το γιαούρτι σόγιας αποτελείται από μια βάση γάλα σόγιας μαζί με ενεργές καλλιέργειες. Το συγκεκριμένο γιαούρτι περιέχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και καταναλώνοντας το μπορείς να λάβεις 6 γρ πρωτεΐνης ανά μερίδα.

Γιαούρτι καρύδας
Το γιαούρτι καρύδας είναι πλούσιο και κρεμώδες και συνδυάζεται καλά με γεύσεις φρούτων και σοκολάτας. Το κορεσμένο λίπος ποικίλλει αρκετά ανάλογα με την ποσότητα καρύδας που περιέχεται στο προϊόν. Για παράδειγμα μια μερίδα γιαουρτιού καρύδας χωρίς ζάχαρη μπορεί να περιέχει σε 4,5 γραμμάρια κορεσμένου λίπους, ενώ κάποιο προϊόν με προσθήκη ζάχαρη να περιέχει διαθέτει 8 γραμμάρια κορεσμένου λίπους ανά μερίδα 4!

Επίσης συχνά τα γιαούρτια αυτά περιέχουν ελάχιστη ποσότητα πρωτεΐνης.

Γιαούρτι αμυγδάλου
Τα γιαούρτια με βάση το αμύγδαλο κυριαρχούν τώρα ως το πιο δημοφιλές γιαούρτι από φυτικό προϊόν.

Συνήθως, τα γιαούρτι με βάση το αμύγδαλο δεν περιέχουν πρωτεΐνες (όπως το γάλα αμυγδάλου), αλλά τα ελληνικά γιαούρτια αμυγδάλου που βρίσκονται στο εμπόριο περιέχουν περίπου 11 γραμμάρια φυτικής πρωτεΐνης ανά μερίδα.

Γιαούρτι από κάσιους
Ναι, υπάρχει και αυτό. Δεν το βρίσκεις εύκολα στο εμπόριο όμως είναι μια επιλογή που υπάρχει σε κάποια καταστήματα. Παρόμοια με τη διαδικασία παρασκευής γιαουρτιού με βάση το αμύγδαλο, τα κάσιους αναμιγνύονται με νερό και καλλιεργούνται για να φτιάξουν ένα νόστιμο γιαούρτι.

Η πρωτεΐνη που περιέχει αυτό το γιαούρτι είναι λιγότερη από το γιαούρτι αμυγδάλου και συνήθως είναι γύρω στα 2-3 γραμμάρια ανά μερίδα.

Γιαούρτι βρώμης
Το γάλα βρώμης κάνει τα πιο την υφή του γιαουρτιού και σίγουρα δεν θα σε απογοητεύσει. Αυτά τα γιαούρτια είναι φυσικά χαμηλότερα σε πρωτεΐνες, αλλά σε κάποια προϊόντα που βρίσκονται στο εμπόριο μπορεί να έχει προστεθεί πρωτεΐνη από μπιζέλια και αυτό να βοηθήσει στην αύξηση της περιεκτικότητας.

Γιαούρτι από καρύδι
Αυτός ο τύπος γιαουρτιού είναι νέος για τους περισσότερους. Το καρύδι είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά, καλά λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά. Επί του παρόντος, μόνο μια μάρκα υπάρχει στο εμπόριο που παράγει αυτόν τον τύπο γιαουρτιού. Στην συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει προσθήκη σακχάρων στο προϊόν.