Gluten free: Όλα όσα αξίζει να γνωρίζεις για το κορυφαίο food trend του 2020

Gluten free: Όλα όσα αξίζει να γνωρίζεις για το κορυφαίο food trend του 2020

Τα τελευταία χρόνια ακούμε και διαβάζουμε συνεχώς για νέες τάσεις στη διατροφή, τις οποίες αξίζει να ακολουθήσουμε. Αν υπάρχει όμως ένα food trend που έχει κεντρίσει πραγματικά το ενδιαφέρον μας και έχει καταφέρει να αποκτήσει πολλούς θαυμαστές ανά την υφήλιο, είναι η διατροφή χωρίς γλουτένη.

Πράγματι, η ζήτηση για gluten free προϊόντα αυξάνεται συνεχώς σε παγκόσμιο επίπεδο. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι για πολλούς η διατροφή χωρίς γλουτένη φαντάζει ως μία περισσότερο υγιεινή διατροφική επιλογή σήμερα, ενώ για αρκετούς συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για μία καλύτερη καθημερινότητα. Βλέπεις, κάποιοι επιλέγουν να βγάλουν τη γλουτένη από τη διατροφή τους όταν ανακαλύπτουν πως έχουν δυσανεξία ή είναι περισσότερο ευαίσθητοι σε αυτή. Άλλοι πάλι, λένε «ναι» στα προϊόντα χωρίς γλουτένη, θέλοντας απλώς να ανακαλύψουν τα οφέλη του συγκεκριμένου food trend.

Ό,τι και αν ισχύει στη δική σου περίπτωση, αν επιθυμείς να μάθεις περισσότερα για τη διατροφή χωρίς γλουτένη, να ανακαλύψεις γευστικές gluten free συνταγές και να κάνεις τα πρώτα βήματα προς μία #GlutenFreeLife, ρίξε μία ματιά στη λίστα που ετοιμάσαμε για εσένα. Έχεις κάθε λόγο να είσαι καλά ενημερωμένη για το αυτό το δημοφιλές food trend που, όπως όλα δείχνουν, ήρθε για να μείνει. Ιδού, λοιπόν, τρία facts για τη γλουτένη που καλό είναι να γνωρίζεις.

food trend 2

#1 Για πολλούς ανθρώπους η gluten free διατροφή είναι μονόδρομος

Μπορεί να μην το γνώριζες όμως, εκατομμύρια άτομα στον κόσμο υποφέρουν σήμερα από κοιλιοκάκη (μία αυτοάνοση διαταραχή του λεπτού εντέρου), δηλαδή εμφανίζουν δυσανεξία στη γλουτένη. Κάποιοι δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα, ενώ άλλοι ταλαιπωρούνται από προβλήματα, όπως η δυσκοιλιότητα. Τα καλά νέα είναι πως σήμερα, οι εξετάσεις για τη διάγνωση της κοιλιοκάκης μπορούν να βοηθήσουν πολλούς ανθρώπους να κάνουν καλύτερες διατροφικές επιλογές για εκείνους και να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους, καταναλώνοντας προϊόντα χωρίς γλουτένη. Όπως μπόρεσες να διαπιστώσεις, λοιπόν, η διατροφή χωρίς γλουτένη δεν αποτελεί απλώς μία ακόμη διατροφική «μόδα», αλλά είναι ζήτημα υγείας για πολλούς συνανθρώπους σου.

food trend 3

#2 Η ζωή χωρίς γλουτένη μπορεί να είναι απίστευτα απολαυστική

Το πιο σημαντικό fact το οποίο ενδεχομένως αξίζει να γνωρίζεις σε ό,τι αφορά στη διατροφή χωρίς γλουτένη βέβαια, είναι ότι στις μέρες μας μπορεί να είναι απίστευτα απολαυστική. Δηλαδή, το γεγονός ότι κάποιος επιλέγει να καταναλώνει προϊόντα χωρίς γλουτένη, δεν σημαίνει πως στερείται τις αγαπημένες του γεύσεις και δη την απόλαυση που κρύβει το αλεύρι! Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα άλευρα χωρίς γλουτένη από τους Μύλους Αγίου Γεωργίου που… δεν τους λείπει τίποτα εκτός από τη γλουτένη! Από τη Φαρίνα Χωρίς Γλουτένη με την οποία θα ετοιμάσεις πεντανόστιμα, gluten free κέικ και γλυκίσματα στο Αλεύρι Για όλες τις Χρήσεις Χωρίς Γλουτένη αποτελούμενο από ρυζάλευρο, καλαμποκάλευρο άμυλο πατάτας, για σπιτικό ψωμί και ό,τι άλλο βάλει ο νους σου και από το Μείγμα Αρτοποιίας Χωρίς Γλουτένη με το οποίο θα ετοιμάσεις gluten free φύλλα πίτας, ζύμη πίτσας, ψωμί και άλλες λαχταριστές συνταγές στο Μείγμα Ζαχαροπλαστικής Χωρίς Γλουτένη για σπιτικές, gluten free δημιουργίες όπως muffins, τάρτες, cookies και παντεσπάνι. Οι αλμυρές και γλυκές gluten free συνταγές που μπορείς να ετοιμάσεις με τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι πολλές. Δοκίμασε, λοιπόν, να τις φτιάξεις και να τις γευτείς και θα διαπιστώσεις πως δεν τους λείπει τίποτα εκτός από γλουτένη.

food trend 4

#3 Η διατροφή χωρίς γλουτένη μπορεί να είναι ωφέλιμη

Για να εξηγήσουμε καλύτερα το συγκεκριμένο fact για τη γλουτένη βέβαια, θα χρειαστεί να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, δηλαδή να αναφερθούμε στο τι είναι ουσιαστικά η γλουτένη. Η γλουτένη είναι ένας συνδυασμός δύο πρωτεϊνών, της γλοιαδίνης και της γλουτενίνης. Οι δύο αυτές πρωτεΐνες βρίσκονται στο σιτάρι και άλλους σπόρους, όπως το κριθάρι και τη σίκαλη και όταν συνδυάζονται, παράγουν τη γλουτένη. Αυτό που αξίζει να γνωρίζεις είναι πως ακόμη και αν δεν έχεις δυσανεξία στη γλουτένη, μπορεί να εμφανίζεις μία μεγαλύτερη ευαισθησία στα τρόφιμα που την περιέχουν, όπως για παράδειγμα πολλά αρτοπαρασκευάσματα. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πως η διατροφή χωρίς γλουτένη, μπορεί να σε βοηθήσει να αισθάνεσαι λίγο καλύτερα έπειτα από κάποια γεύματα και να μην νιώθεις «φουσκωμένη». Όπως και να έχει, αν τα συμπτώματα είναι έντονα, δεν πρέπει να ξεχνάς πως η ευαισθησία στη γλουτένη είναι ένα αληθινό ιατρικό πρόβλημα και αξίζει να το λάβεις υπόψη σου εγκαίρως για να συμβουλευτείς έναν ειδικό ή να κάνεις ορισμένες αλλαγές στη διατροφή σου, αν το επιθυμείς ή αν κρίνεται απαραίτητο.

food trend 5

Στην περίπτωση που χρειάζεται ή θέλεις να ανακαλύψεις, λοιπόν, τη #GlutenFreeLife, το στοιχείο-«κλειδί» που αξίζει να συγκρατήσεις, είναι πως αν επιλέξεις να ζεις χωρίς γλουτένη, δεν θα στερηθείς τις αγαπημένες σου γεύσεις και δη, την απόλαυση που κρύβει το αλεύρι. Με τα Άλευρα Χωρίς Γλουτένη από τους Μύλους Αγίου Γεωργίου, οι επιλογές για απολαυστικές, σπιτικές συνταγές χωρίς γλουτένη είναι πολλές. Δεν τους λείπει τίποτα εκτός από τη γλουτένη και έτσι, θα είσαι σίγουρη ότι το καθημερινό σου μενού θα παραμείνει γευστικό και χορταστικό.

#GlutenFreeLife #myloiagiougeorgiou #glutenfreerecipes