Απόλαυση χωρίς γλουτένη: Οι gluten free συνταγές που λατρέψαμε

Απόλαυση χωρίς γλουτένη: Οι gluten free συνταγές που λατρέψαμε

Η αλήθεια είναι πως δεν μπορούμε να αντισταθούμε σε food trends, ειδικά όταν αυτά μας υπόσχονται μία βελτιωμένη διατροφή, η οποία είναι free και συγχρόνως απολαυστική. Αυτός είναι και ο λόγος, που ενώ η gluten free διατροφή είχε αρχίσει να κάνει δειλά την εμφάνισή της από τους πρώτους μήνες του έτους, όσο περνούσε ο καιρός, τόσο περισσότερους υποστηρικτές κέρδιζε σε κάθε άκρη του κόσμου. Το βλέπαμε παντού: Στα μενού των αγαπημένων μας εστιατορίων, τα hashtags των δημοφιλέστερων αναρτήσεων στα SoMe και φυσικά, στις γευστικές προτάσεις των αγαπημένων μας influencers.

Μπορεί το ποσοστό του πληθυσμού που αντιμετωπίζει δυσανεξία στη γλουτένη να είναι σχετικά μικρό, οι ορκισμένοι «foodies» όμως, που αποφάσισαν να πουν το μεγάλο «ναι» και να ακολουθήσουν μία gluten free διατροφή είναι πλέον αναρίθμητοι, ενώ όλο και αυξάνονται! Όπως ήταν φυσικό, δεν μπορούσαμε να αντισταθούμε και να μην δοκιμάσουμε αυτή τη νέα διατροφική τάση, ανακαλύπτοντας μέσα από αυτή έναν διαφορετικό τρόπο διατροφής, που δεν του λείπει τίποτα απολύτως, εκτός από γλουτένη. Εάν θέλεις και εσύ, λοιπόν, να αποκτήσεις μία #GlutenFreeLife και να εντάξεις στις συνήθειές σου το απόλυτο food trend της χρονιάς, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει τις γευστικές gluten free συνταγές που αγαπήσαμε και είναι βέβαιο πως θα λατρέψεις και εσύ!

Ζουμερά brownies σοκολάτας

Εάν ψάχνεις ένα λαχταριστό, σπιτικό σνακ για να γλυκάνεις ένα απαιτητικό 8ωρο εργασίας στο γραφείο ή το σπίτι, τότε τα ζουμερά brownies σοκολάτας είναι αυτό ακριβώς που ζητάς! Για να πραγματοποιήσεις τη συνταγή, θα χρειαστείς τα υλικά που υπάρχουν στην παρακάτω λίστα:

-120 γρ. Φαρίνα Χωρίς Γλουτένη Μύλοι Αγίου Γεωργίου

-180 γρ. ζάχαρη

-50 γρ. κουβερτούρα

-90 γρ. αμύγδαλα ολόκληρα

-150 γρ. βούτυρο αγελαδινό

-6 αβγά

Το πρώτο βήμα για να ξεκινήσεις, είναι να χωρίσεις του κρόκους από τα ασπράδια. Έπειτα, θα χτυπήσεις τα ασπράδια στο μίξερ, δημιουργώντας μία σφιχτή και αφράτη μαρέγκα. Σε ένα δεύτερο σκεύος, θα χτυπήσεις τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη, θα προσθέσεις τη Φαρίνα Χωρίς Γλουτένη Μύλοι Αγίου Γεωργίου και θα ανακατέψεις καλά το μείγμα σου. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως η συγκεκριμένη gluten free φαρίνα παράγεται από εξαιρετικής ποιότητας ρυζάλευρο, καλαμποκάλευρο και άμυλο πατάτας, δίνοντας μία βελούδινη υφή και ένα εξαιρετικά νόστιμο αποτέλεσμα στις δημιουργίες μας!

Με τη μέθοδο μπεν μαρί θα λιώσεις την κουβερτούρα με το βούτυρο και θα ανακατέψεις το μείγμα μέσα στους κρόκους. Θα προσθέσεις τα αμύγδαλα και θα συνεχίσεις το ανακάτεμα, ενώ θα ρίξεις σταδιακά τη μαρέγκα με μία σπάτουλα ζαχαροπλαστικής και θα συνεχίσεις το ανακάτεμα. Θα περιχύσεις το μείγμα σε ένα σκεύος, αφού βουτυρώσεις καλά τις επιφάνειες του ή απλώσεις μία λαδόκολλα, και θα ψήσεις το μείγμα σου για 20 με 25 λεπτά!

gluten free syntages 1

Τραγανές τηγανίτες γλυκοπατάτας

Έχεις βαρεθεί να τρως κάθε μεσημέρι σκέτη σαλάτα στο lunch break σου; Τι θα έλεγες να τη συνοδεύσεις με μερικές τραγανές τηγανίτες γλυκοπατάτας, κάνοντας το γεύμα σου πολύ πιο «πλούσιο» και γευστικό; Για να τις πραγματοποιήσεις θα χρειαστείς τα εξής υλικά:

-100 γραμ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χωρίς Γλουτένη Μύλοι Αγίου Γεωργίου

-1 γλυκοπατάτα μεσαίου μεγέθους (προ βρασμού 320 με 350 γραμ.)

-30 γραμ. λιωμένο βούτυρο

-1 ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι

-1 ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι

-0.5 κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι

-0.5 κ.γ. baking powder

-Πιπέρι

-Κουρκουμά

-Καπνιστή πάπρικα

-Σκόνη τσίλι

-1 κ.γ. αλάτι κοφτό

Θα ξεκινήσεις τη συνταγή, ξεφλουδίζοντας και κόβοντας σε κύβους τη γλυκοπατάτα. Στη συνέχεια, θα βράσεις τα κομμάτια, θα τα σουρώσεις και θα τα πολτοποιήσεις μέσα σε ένα σκεύος. Σε ένα δεύτερο σκεύος, θα ρίξεις το Αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χωρίς Γλουτένη Μύλοι Αγίου Γεωργίου, το θυμάρι, το baking powder, το πιπέρι, τον κουρκουμά, την καπνιστή πάπρικα, τη σκόνη τσίλι, το αλάτι και θα ανακατέψεις καλά το μείγμα σου.

Θα προσθέσεις το λιωμένο βούτυρο, τις πολτοποιημένες πατάτες και θα ζυμώσεις το μείγμα σου μέχρι να γίνει μία ζύμη απαλή και κολλώδης. Θα μεταφέρεις τη ζύμη σε μία λαδόκολλα και θα την ανοίξεις σχηματίζοντας μία μορφή δίσκου, με πάχος περίπου 1½ με 1 εκατοστό. Αφού ζεστάνεις λίγο λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, θα κόψεις τον δίσκο σε τέσσερα ίσα κομμάτια και θα ψήσεις την πλευρά του κάθε κομματιού για 5 με 6 λεπτά. Έτοιμο το γεύμα σου!

gluten free syntages 2

Θρεπτικά μπισκότα με φυστικοβούτυρο

Έχεις προσκαλέσει τις φίλες σου στο σπίτι σου και θέλεις να ετοιμάσεις ένα λαχταριστό συνοδευτικό για τον καφέ σας; Τότε τα σπιτικά μπισκότα με φυστικοβούτυρο, είναι η επιλογή που αξίζει να δοκιμάσεις! Για να τα πραγματοποιήσεις θα χρειαστείς τα εξής υλικά:

-50 γραμ. Μείγμα Ζαχαροπλαστικής Χωρίς Γλουτένη Μύλοι Αγίου Γεωργίου

-150 γραμ. φυστικοβούτυρο

-30 γραμ. ζάχαρη

-1 κ.γ. βανίλια σκόνη

-40 γραμ. κουβερτούρα σε κομμάτια

-1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα

-1 αβγό

Θα ξεκινήσεις τη συνταγή, ανακατεύοντας με ένα μίξερ το φυστικοβούτυρο και τη ζάχαρη. Στη συνέχεια, θα ρίξεις τη βανίλια, το αβγό και τη μαγειρική σόδα, αναμειγνύοντας καλά τα υλικά σου και προσθέτοντας το Μείγμα Ζαχαροπλαστικής Χωρίς Γλουτένη Μύλοι Αγίου Γεωργίου, για να δημιουργήσεις την τελική ζύμη. Αφού κόψεις την κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια, θα την προσθέσεις στη ζύμη και θα πλάσεις 9 μπισκότα. Θα τα τοποθετήσεις σε απόσταση μεταξύ τους στην επιφάνεια ενός ταψιού που θα έχεις «ντύσει» με λαδόκολλα και θα τα ψήσεις σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C για 10 λεπτά. Όταν τα ξεφουρνίσεις, θα περιμένεις λίγο μέχρι να κρυώσουν και έπειτα, θα μπορέσεις να τρατάρεις τις φίλες σου!

gluten free syntages 3

Αλμυρή τάρτα με πολύχρωμα λαχανικά

Την Κυριακή που μας έρχεται είσαι προσκεκλημένη στο πατρικό σου για μία οικογενειακή μάζωξη; Γιατί, λοιπόν, να μην εκπλήξεις τη μαμά σου, φέρνοντας μαζί σου μία αλμυρή τάρτα με πολύχρωμα λαχανικά; Για να την πραγματοποιήσεις θα χρειαστείς τα εξής υλικά:

-1/4 κ.γ. αλάτι

-1 αβγό

-1 ή 2 κ.σ. κρύο νερό

-200 γραμ. Μείγμα Αρτοποιίας Χωρίς Γλουτένη Μύλων Αγίου Γεωργίου ( και 1 με 2 επιπλέον κ.σ.)

- 100 γραμ. ανάλατο βούτυρο

Υλικά για τη γέμιση

-1 γλυκοπατάτα

-1 καρότο

-1 κολοκυθάκι

-1 ξερό κρεμμύδι

-1 φρέσκο κρεμμύδι

-8 με 10 τοματίνια

-150 ml κρέμα γάλακτος

-130 γραμ. τριμμένα τυριά (μοτσαρέλα, γραβιέρα, κλπ.)

-Αλάτι

-Πιπέρι

-Μπαχαρικά της επιλογής σου (κουρκουμά, καπνιστή πάπρικα, σκόνη τσίλι, κλπ.)

Για να ξεκινήσεις την παρασκευή της τάρτας, θα κοσκινίσεις το αλεύρι σε ένα μπολ, ρίχνοντας αλάτι και το βούτυρο που θα έχεις κόψει σε κύβους. Με τα χέρια σου θα ανακατέψεις το μείγμα, ενώ θα προσθέσεις το αβγό, το κρύο νερό και λίγο ακόμη αλεύρι, δημιουργώντας μία ζύμη. Όταν η ζύμη αποκτήσει ελαστικότητα και το βούτυρο έχει ενσωματωθεί σε αυτή, θα την καλύψεις με μία διάφανη μεμβράνη και θα την βάλεις για 30 λεπτά στο ψυγείο.

Όσο περιμένεις, θα προετοιμάσεις τα λαχανικά για τη γέμιση, κόβοντας τη γλυκοπατάτα, το καρότο και το κολοκύθι σε μικρά κομμάτια, τα οποία στη συνέχεια θα σοτάρεις με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, φρέσκο κρεμμυδάκι, αλάτι, πιπέρι και τα μπαχαρικά που επέλεξες.

Έπειτα, θα βγάλεις τη ζύμη από το ψυγείο και χρησιμοποιώντας έναν πλάστη, λίγο ακόμη αλεύρι και μία λαδόκολλα, θα την απλώσεις και θα τη βάλεις σε ένα ταψί ή μία ταρτιέρα, την οποία προηγουμένως θα έχεις βουτυρώσει καλά. Αφού την ψήσεις σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά στους 180°C με την ένδειξη «αντίσταση», θα την αποσύρεις από τον φούρνο και θα απλώσεις στην επιφάνειά της τα λαχανικά και το μείγμα τριμμένων τυριών, ενώ στη συνέχεια θα ρίξεις την κρέμα γάλακτος και θα προσθέσεις αλάτι και πιπέρι. Θα βάλεις το ταψί πίσω στον φούρνο και θα ψήσεις την τάρτα σου για 40 με 45 λεπτά.

gluten free syntages 4

Εφόσον αποφάσισες, λοιπόν, να ενδώσεις και εσύ στην απόλυτη gluten free τάση, μην ξεχάσεις να αναρτήσεις και να μοιραστείς τη γευστική δημιουργία σου στα SoMe με τους φίλους σου, χρησιμοποιώντας τα hashtags που έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω. Το πιθανότερο είναι πως οι gluten free δημιουργίες σου, θα συγκεντρώσουν πολλά «likes» και φυσικά, «καρδούλες»!

#myloiagiougeorgiou #GlutenFreeLife #alevri #glutenfree #glutenfreerecipes #glutenfreefoods #glutenfreemeals #syntages #recipes #food #recipeoftheday #foodie #instafood #foodlover #baking #tasty #realfood #pie #brownies #peanut_butter_cookies